Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Roberta Vilsona Vecene. Ģēniju stihija

Ja jums kļūst smieklīgi, jūs varat smieties. Roberta Vilsona jauniestudējums Vecene ir sapnis, kurā viesojas Daniila Harmsa personāži, bailes un murgi

Daniila Harmsa absurda traģikomēdija Vecene/ The Old Woman, kuras pasaules pirmizrāde jūlija sākumā notika Mančestras starptautiskajā festivālā, ir viens no labākajiem amerikāņu režisora Roberta (Boba) Vilsona darbiem. Tas ir jāredz vairāk nekā vienu reizi – es to skatījos ģenerālmēģinājumā un pirmizrādē. "Mēs joprojām veidojam uzvedumu. Šajā pēcpusdienā atkal mainījām finālu. Es ar tikpat lielu zinātkāri kā jūs gaidu šodienas izrādi," pirms ģenerālmēģinājuma skatītājiem Mančestras teātrī Palace teica Roberts Vilsons. "Un vēl kas – ja jums kļūst smieklīgi, jūs varat smieties."

Korķviļķis sprieguma stāvoklī

Šī ir izrāde diviem aktieriem – Mihailam Barišņikovam un Vilemam Defo. "Esmu izvēlējies Mišu un Vilemu, jo viņi papildina viens otru ar savām atšķirīgajām personībām. Viņi ir kā viens vesels, viņi iemieso rakstnieku. Izrādes laikā viņi nemitīgi mainās: A kļūst par B, un B kļūst par A, jo A un B ir viens vesels," skaidro režisors. Mihails Barišņikovs un Vilems Defo uz skatuves izskatās līdzīgi – ja viņi klusē, dažbrīd pat grūti viņus atšķirt. Abiem ir identisks grims un frizūra, kuras galvenais dekoratīvais elements ir skrūvi vai korķviļķi atgādinoša bizīte – antena sprieguma stāvoklī.

Iestudējumā izmantota ne tikai Daniila Harmsa novele Vecene (tapusi 1939. gadā, visgarākā viņa daiļradē), bet arī vairākas miniatūras – Krītošās vecenes par vecām sievietēm, kuras pārmērīgas ziņkārības dēļ cita pēc citas izveļas pa logu un nositas, Sonets par cilvēku, kurš pēkšņi aizmirst skaitļu secību: kas ir vispirms – septiņi vai astoņi, Zilā burtnīca nr. 10 par kādu rudmati, kuram nav ne acu, ne ausu, ne matu, mutes, deguna, roku, kāju, vēdera, muguras, mugurkaula, iekšu – nekā viņam nav.

Literārā materiāla adaptācijas autors ir amerikāņu rakstnieks un dramaturgs Derils Pinknijs. Ar krievu avangardista darbiem Roberts Vilsons rīkojas cienīgi, taču absolūti brīvi – viņš kopā ar aktieriem dekonstruē Harmsu. Šis rakstnieks Rietumu publikai ir atklājums, tāpēc kritiķi Vecenes recenzijās kā stila orientierus piemin Semjuelu Beketu, Ežēnu Jonesko un Fjodoru Dostojevski.

Jegora Jerohomoviča rakstu par režisora Roberta Vilsona izrādi Vecene lasi 18. jūlija KDi! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja