Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Septembra beigās Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvos komēdija (R)Evolūcija Gata Šmita režijā

Piektdien, 30. septembrī, Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos autoru Jaeles Ronenas un Dimitrija Šaada komēdija (R)Evolūcija. Iestudējumu veido režisors Gatis Šmits.

Ko darīt ar tehnoloģijām, kas nenovēršami pārņem cilvēku dzīvi un ielaužas pat slēptākajos dvēseles nostūros? Kā mākslīgā intelekta klātbūtnē nepazaudēt savu "es"? Vai tā ir taisnība, ka vairums cilvēku par drošību un ērtību ir gatavi atdot savu brīvību?

Šie ir daži no jautājumiem, kurus uzdod autori Jaele Ronena un Dimitrijs Šaads kopīgi sarakstītā komēdijā.

Autore Jaele Ronena (Yael Ronen) ir dzimusi 1976. gadā Jeruzālemē un strādā kā režisore un autore Gorkija teātrī Berlīnē. Viņas darbi kritiķu aptaujās ir vairākkārt tikuši nominēti kategorijā Gada izrāde Vācijas teātros. 2013. gadā Jaele Ronena ieguva Austrijas augstāko profesionālo novērtējumu - Nestroja vardā nosaukto teātra balvu -, bet 2017. gadā saņēma Eiropas teātra balvu.

Lugas līdzautors Dimitrijs Šaads (Dimitrij Schaad) ir no Kazahijas izceļojis aktieris un autors, kurš strādā Vācijā, Gorkija teātrī, īpaši izvirzoties kā oriģinālu, intelektuāli asprātīgu un cilvēciski iedarbīgu monologu sacerētājs. 2020. gada februārī Hamburgas Thalia teātrī notika pirmizrāde Ronenas un Šaada lugai (R)Evolūcija.

Komēdijas (R)Evolūcija iedvesmas avots ir Izraēlas intelektuāļa Juvāla Noa Harari grāmata 21. lekcija 21. gadsimtā. Tā veltīta mūsdienu svarīgākajiem politiskajiem, tehnoloģiskajiem, sociālajiem un eksistenciālajiem jautājumiem, atklājot, cik dziļi tie ietekmē šodienas cilvēka ikdienas dzīvi.

Režisors Gatis Šmits pēdējās sezonās Jaunā Rīgas teātra skatītājiem ir piedāvājis vairākas izrādes - Meklējot Spēlmani, Krizantēmas, Desmit iemeslu apciemot Kauci. Par savu jaunāko ieceri režisors stāsta: "Lugas tēma – transhumānisms (filosofiska un intelektuāla kustība, kuras pamatā ir ideja, ka ar tehnoloģiju palīdzību ir iespējams un nepieciešams uzlabot cilvēku – fiziski un garīgi) kļuva īpaši aktuāla pandēmijas laikā, kad bailēs par savu un apkārtējo veselību bijām gatavi pieņemt visstingrākos ierobežojumus un atdot daļu no sava privātuma. Gaisā bija sajūtama totalitārisma elpa. Šī ir komēdija par cilvēkiem, kas neskatoties uz grūtībām un briesmām, dzīvos un izdzīvos. Cerams."

Izrādes scenogrāfs un kostīmu mākslinieks - Krišjānis Elviks. Mūzikas autori – Jēkabs Nīmanis un Maksims Šenteļevs. Lomās - Gundars Āboliņš vai Jānis Skutelis, Kaspars Znotiņš, Kristīne Krūze, Jevgēnijs Isajevs, Jana Čivžele, Marija Linarte.

Tuvākās izrādes oktobrī (1.10, 2.10, 4.10) ir izpārdotas. Biļetes uz izrādēm novembrī būs pieejamas no 22. septembra www.jrt.lv un www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja