Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Skumīga komēdija elegantā laikmetā. 15 gadu pēc romāna Lepnums un aizspriedumi notikumiem

Sadarbībā ar teātra trupu Kvadrifrons Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē tapis režisora Klāva Meļļa iestudējums Lepnums un aizspriedumi pēc angļu rakstnieces Džeinas Ostinas manieru romāna Lepnums un aizspriedumi (1813) motīviem, kurš skatītāju vērtējumam tiks nodots ceturtdien, 12. martā, plkst. 18.30. Tas ir stāsts par piecām māsām, kuras izmisīgi vēlas apprecēties, bet sev vien zināmu iemeslu dēļ vairs nevēlas tamborēt tabakmakus.

"Šī izrāde nebūs feminisma dzimšanas analīze, tas būs stāsts par pasaules iekārtu un kā mēs visi mēģinām kulties pa šo zemi, kurā ir diezgan maz iespēju izkulties veiksmīgi," sarunā ar laikrakstu Diena akcentē režisors, kurš pirms kāda laika savā Instagram kontā bija nopublicējis fotogrāfiju ar divām grāmatām – Mūsdienu feministiskās teorijas un Mazās princeses enciklopēdija – un pirmizrādes datumu foto parakstā. 

"Man šķiet, ka sieviešu tiesību tēma ir kā indikators, kas norāda uz to, ko cilvēki domā par sabiedrību un kādā veidā tai vajadzētu funkcionēt," uzskata Klāvs Mellis un piebilst, ka šī ielūkošanās divsimt gadu senā pagātnē ļauj saprast, kas un cik lielā mērā ir vai nav mainījies. Kas toreiz bija normāli, tas tagad šķiet smieklīgi. Iespējams, ka tas, kas tagad šķiet normāli, pēc divsimt gadiem šķitīs absurdi, norāda režisors, kurš pats ir arī šī iestudējuma dramatizējuma autors.

Iedvesmojoties no Džeinas Ostinas 1813. gadā sarakstītā darba un tā tulkotājas Ilgas Melbārdes krāšņās latviešu valodas, Klāvs Mellis kopā ar Evartu Melnalksni radījis versiju par notikumiem, kas norisinās apmēram piecpadsmit gadu pēc šī slavenā romāna fināla (beidzot visi kino fani varēs uzzināt, kas šajā laikā noticis ar aktrises Keiras Naitlijas spēlēto varoni Elizabeti Benetu režisora Džo Raita 2005. gadā uzņemtajā filmā Lepnums un aizspriedumi – I. A.). Viņi savijuši šī romāna citātus kopā ar citiem angļu rakstnieces tekstiem un nevilšus iepludinājuši vīrišķo elementu Džeinas Ostinas sievišķajā skatienā, radot skumīgu salonkomēdiju par divu pasauļu sastapšanos elegantā laikmeta interjerā (scenogrāfs Andris Kaļiņins, kostīmu māksliniece Berta Vīlipsone).

Šajā iestudējumā spēlēs Latvijas Nacionālā teātra aktrises Zane Jančevska, Marija Bērziņa, Anna Klēvere un Līga Zeļģe, kā arī teātra trupas Kvadrifrons dalībnieki Ance Strazda, Reinis Boters un Āris Matesovičs.

Visas marta un aprīļa izrādes ir izpārdotas. Biļetes nopērkamas uz maija un jūnija izrādēm. Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē www.teatris.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja