Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šogad visvairāk Spēlmaņu nakts balvām nominētas izrādes Arī vaļiem ir bail un Mežainis

Šogad visvairāk Spēlmaņu nakts 2017/2018 balvām nominētas izrādes Arī vaļiem ir bail un Mežainis, kas abas iestudētas Latvijas Nacionālajā teātrī.

(Precizēta informācija par Gada video un gaismu mākslinieka nominācijām)

Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa sacīja, ka nominācijai Gada lielās formas izrāde balvas žūrija izvēlējusies režisora Elmāra Seņkova izrādi Arī vaļiem ir bail, Vladislava Nastavševa Cerību ezers aizsalis, Alvja Hermaņa Dieviņš pillā, Ināras Sluckas Man 30 gadu, Viestura Kairiša Salome un Duda Paivas iestudējumu Zelta zirgs.

Savukārt Gada mazās formas izrādei nominēta režisora Sergeja Golomazova 1900. Leģenda par pianistu, Lucinas Sosnovskas Cilvēks parastais, Ingas Tropas Dvēseļu utenis, Ineses Mičules Kaķis uz nokaitēta skārda jumta un Valtera Sīļa Mežainis.

Seņkovs, Kairišs, Nastavševs, Slucka, Sīlis un Sosnovska nominēti arī Gada režisora titulam.

Izrādes Arī vaļiem ir bail un Mežainis iekļautas arī nominācijā Gada sasniegums oriģināldramaturģijā, kur attiecīgi par autordarbu nominēts Dīcis, bet par dramaturģiju - Jānis Balodis. Tāpat šajā nominācijā iekļauta Justīne Kļava par dramaurģiju iestudējumos Dvēseļu utenis un Vidzemnieki.

Gada aktrises titulam nominēta Agnese Cīrule par titullomu izrādē Salome, Maija Doveika par Emmas lomu izrādē Cilvēki, lietas un vietas, Dita Lūriņa par Rozes atveidojumu izrādē Man 30 gadu un Esteres lomu izrādē Dziļā, skumjā jūra, Ieva Puķe par Madāmas un Ilzes lomu izrādē Vidzemnieki, kā arī Megijas lomu izrādē Kaķis uz nokaitēta skārda jumta, kā arī Guna Zariņa par Ņurbuli izrādē Dieviņš pillā.

Savukārt Gada aktiera nominācijai izvirzīti Vadims Bogdanovs par titullomu izrādē Cilvēks vienkāršais, Maksims Busels kā Stāstnieks izrādē 1900. Leģenda par pianistu, Vilis Daudziņš par Ļeņina atveidojumu izrādē Pēdējā Ļeņina eglīte un Omes lomu izrādē Cerību ezers aizsalis, Ģirts Ķesteris kā Ivans izrādē Art un Helge izrādē Svinības, Ģirts Liuziniks par Fredija lomu izrādē Dziļā skumjā jūra un Jāņa Bērziņa atveidojumu izrādē Arī vaļiem ir bail. Tāpat apbalvojumam nominēts Imants Strads par titullomu izrādē Lūcis un Grabeci lomu izrādē Baladīna.

Gada aktrises balvai otrā plāna lomā nominēta Marija Bērziņa par Vitas lomu izrādē Arī vaļiem ir bail, Sandra Kļaviņa kā de Senfona izrādē Marķīze de Sada, Inese Kučinska par Mārsijas lomu izrādē Mizantrops un par lomām izrādē Zilā istaba, Inga Misāne-Grasberga par lomām izrādē Mežainis, kā arī Elīna Vāne par lomām izrādē Vidzemnieki.

Par Gada aktieri otrā plāna lomā nominēts Egons Dombrovskis kā Tesmans izrādē Heda Gablere, Gundars Grasbergs par Tora lomu izrādē Man 30 gadu, Aleksandrs Jonovs par Melnā prinča atveidojumu izrādē Zelta zirgs, kā arī Piķamices atveidojumu izrādē Krokodils Gena un Pekausis, Jurijs Lisners par lomām izrādēs Klūgu mūks un Cilvēki, lietas un vietas, un Ivars Puga par Viljama Koljera lomas atveidojumu izrādē Dziļā, skumjā jūra.

Šogad pirmo reizi žūrija vērtēja darbus jaunā nominācija - Gada izrāde pusaudžiem, kurā par balvu cīnīsies Goda teātra iestudējums Čomiņi, Valmieras drāmas teātra izrāde Labie bērni Reiņa Suhanova režijā un Latvijas Leļļu teātra Romeo un Džuljeta Dāvida Džovanzana režijā.

Tāpat atsevišķa nominācija paredzēta gada labākajai bērnu izrādei, un tajā izvirzīta Jāņa Znotiņa Dievs. Daba. Darbs, Edgara Kaufelda Kaiju karalienes noslēpums, Kārļa Krūmiņa Lidojošais šķīvītis un Lauras Čaupales Naksitrallīši.

Nominācijā Gada scenogrāfs un/vai leļļu mākslinieks izvirzīti Uģis Bērziņš, Pamela Butāne, Reinis Dzudzilo, Mārtiņš Vilkārsis, Paiva un Suhanovs, bet Gada kostīmu mākslinieka nominācijai žūrija izvirzījusi Madaru Botmani, Kristu Dzudzilo, Annu Heinrihsoni, Keitu, Jozu Statkeviču un Yashi.

Nominācijā Gada video mākslinieks izvirzīti -8 par izrādi Mizantrops (Liepājas teātris), Turaidas roze (Latvijas Nacionālā opera un balets), Artis Dzērve – Smaragda pils@ta. Enter (Liepājas teātris), Man 30 gadu (Latvijas Nacionālais teātris), Austra Hauks – Dvēseļu utenis (Dirty Deal Teatro), Romeo un Džuljeta  (Latvijas Leļļu teātris), Igors Renceti, Alesandra Solimene, Lorenco Bruno –  Dons Paskvāle (Latvijas Nacionālā opera un balets), Elīna Matvejeva – Zibeņu domas. Irbīte (Mūzikas un mākslas atbalsta fonds).

Bet par Gada gaismu mākslinieka balvu cīnīsies Mārtiņš Feldmanis – Dons Paskvāle (Latvijas Nacionālā opera un balets), Zilā istaba (Liepājas teātris), Damirs Ismagilovs – Turaidas roze (Latvijas Nacionālā opera un balets), Oskars Pauliņš par darbu sezonā Latvijas Nacionālajā teātrī un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Jānis Sniķers – Pēdējā Ļeņina eglīte (Jaunais Rīgas teātris), Dvēseļu utenis (Dirty Deal Teatro).

Nominācijai Gada kustību mākslinieks žūrija izvirzījusi Ingu Krasovsku, Elīnu Lutci, Agnesi Vanagu, un Olgu Žitluhinu, savukārt par balvas kategorijai Gada mūzikas partitūras autors žūrija izvēlējusies virzīt Arturu Maskatu, Edgaru Mākenu, Jēkabu Nīmani, Edgaru Raginski un Rihardu Zaļupi.

Gada jauno skatuves mākslinieku nominācijā par balvu sacentīsies Elīna Avotiņa, Madara Bore, Jānis Kronis, Maija Linarte, Āris Matesovičs, Igors Šelegovskis, Mārtiņš Upenieks un Toms Veličko.

Šogad žūrijas sastāvā vairāk nekā 100 sezonas jauniestudējumus noskatījās un izvērtēja teātra kritiķes Edīte Tišheizere, Andra Rutkēviča un Ieva Rodiņa, teātra vēsturnieks Jānis Siliņš, kā arī dramaturgs un vēsturnieks Eduards Liniņš.

Rudenī, sākoties jaunajai teātra sezonai, žūrija atkārtoti skatīsies un vērtēs nominētās izrādes, lai 23.novembra vakarā svinīgā ceremonijā Latvijas Nacionālajā teātrī apbalvotu 2017./2018.gada sezonas labākos veikumus teātra mākslā.

Gada balvu teātrī Spēlmaņu nakts organizē LTDS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja