Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šoreiz bez nekāda veida apskāvieniem. Režisora Elmāra Seņkova Irānas konference virtuālajā vidē

Dzīves mērķis? – jautā aktiera Artūra Skrastiņa varonis Daniels Kristensens, Orhūsas Universitātes Humanitārās fakultātes profesors, kustības Eiropas islāms aktīvists, kura atveidotājs sēž pie datora ekrāna lauku mājās Tukuma novadā. Lūk, tāds ir ārkārtējās situācijas laika teātris!

Piektdien, 8. maijā, plkst. 19 interneta vietnē ej.uz/iranaskonference pirmizrādi piedzīvoja Polijā dzīvojošā krievu dramaturga Ivana Viripajeva lugas Irānas konference (2017) iestudējums režisora Elmāra Seņkova versijā. Piesakot savu jauno teātra apvienību Esarte gada sākumā, viņam bija iecere šo darbu uzvest Ģertrūdes ielas teātrī, bet tagad tas kā neatkarīgs projekts ir pārcēlies uz virtuālo vidi, izrādes veidošanā izmantojot Zoom lietotni. 

Šis stāsts norisinās Kopenhāgenā, kur uz simpoziju par Tuvo Austrumu tēmu ir pulcējušies Rietumu kultūras gaišie prāti, kas galu galā pievēršas pavisam citiem jautājumiem: kā mums dzīvot, kā attīstīties, kā sadarboties citam ar citu, raksturojis pats lugas autors. "Lugas materiāls atbilstoši nosaukumam ir sarakstīts konferences formātā, tie ir monologi, dalībnieku runas, kas nereti apšauba iepriekš teikto vai pavērš to pilnīgi citā virzienā, runājot par tik būtiskiem jautājumiem kā cilvēktiesības, reliģija, dažādu kultūru sadursmes u. c.," atzīmē Elmārs Seņkovs, kurš savā iestudējumā ir iesaistījis aktierus no dažādiem Latvijas teātriem – Juri Bartkeviču, Matīsu Budovski, Lolitu Cauku, Unu Eglīti, Jekaterinu Frolovu, Agri Krapivņicki, Arturu Krūzkopu, Inesi Kučinsku, Mārtiņu Meieru, Andi Strodu un jau pieminēto Artūru Skrastiņu, kuram šosezon tā ir otrā satikšanās ar krievu dramaturga darbu. Viņš spēlēja Čārlija lomu I. Viripajeva lugas Nepanesami ilgi apskāvieni uzvedumā režisora Rolanda Atkočūna interpretācijā.

Savā recenzijā par šo izrādi teātra kritiķe Mārīte Gulbe atgādināja, ka Ivans Viripajevs savu vārdu Krievijas teātrī ir nostabilizējis vienlaikus ar režisoriem Kirilu Serebreņņikovu un Konstantīnu Bogomolovu, kurus vieno jauna, adekvāta realitātes attēlošanas veida meklējumi (Kroders.lv). Starp citu, pēdējais no viņiem tikko ir uzrakstījis scenāriju un uzņēmis tā saukto screenlife seriālu par mīlestību karantīnas laikā Drošie sakari/Bezopasnije svjazi. Meklējiet interneta vietnē Start.ru! "Es domāju, ka mēs novirzāmies no tēmas," teic Matīsa Budovska varonis, dāņu rakstnieks un filozofs Gustavs Jensens, iestudējuma Irānas konference tīzerī jeb kaceklī.

Uzveduma ieraksts būs pieejams līdz 10. maija plkst. 24.00, un atšķirībā no teātra izrādes klātienē to vienmēr var patīt atpakaļ un noskatīties vēlreiz, lai iedziļinātos tēmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja