Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Spēlmaņu nakts Gada labākās izrādes balva pasniegta Lūgšana resnajai tantei

Spēlmaņu nakts 2010./ 2010. gada sezonas balva Gada dramatiskā teātra izrāde pasniegta Lūgšana resnajai tantei (Frenija un Zūzijs). Dž. Dž. Selindžera stāsta dramatizējumu Latvijas Nacionālajā teātrī iestudējis režisors Pēteris Krilovs.

Gada režisora balva pasniegta Pēterim Krilovam par iestudējumu Lūgšana resnajai tantei (Frenija un Zūijs) Latvijas Nacionālajā teātrī.

Balva par mūža ieguldījumu pasniegta Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Astrīdai Kairišai un režisoram Ādolfam Šapiro.

Gada aktrises balva pasniegta Inesei Kučinskai - Sieva izrādē Ragana, Epa izrādē Laimesciema podniekdarbnīca Liepājas teātrī. Par Gada aktieri atzīts Andris Keišs par Otello lomu izrādē Otello Jaunajā Rīgas teātrī.

Par Gada latviešu autora darba iestudējumu atzīta izrāde Visi mani prezidenti nevalstiskajā teātrī Dirty Deal Teatro. Izrāde iestudēta sadarbības projektā Tests ar Latvijas Nacionālo teātri, dramaturgs Jānis Balodis, režisors Valters Sīlis.

Par Gada izrādi bērniem vai jauniešiem atzīta Vārnu ielas republika Dailes teātrī, režisore Laura Groza.

Gada scenogrāfa nominācijā balvu saņēmis Mārtiņš Vilkārsis par izrādēm Ābels un Olga un Vārnu ielas republika Dailes teātrī.

Gada kostīmu mākslinieka/ mākslinieces nominācijā balva pasniegta Kristīnei Pasternakai par izrādēm Seviljas bārddzinis Latvijas Nacionālajā operā un Anna Kareņina Latvijas Nacionālajā teātrī.

Nominācijā Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē balva pasniegta Jurim Vaivodam par Ādama stāsts Latvijas Nacionālajā teātrī, muzikālās partitūras autors un komponists, kā arī par izrādi Zagļi Dailes teātrī, komponists.

Par Gada aktrisi otrā plāna lomā atzīta Indra Briķe – Repņikova izrādē Atvadas jūnijā. Dailes teātrī. Savukārt balva nominācijā Gada aktieris otrā plāna lomā pasniegta Edmundam Freibergam par Alekseja Aleksandroviča Kareņina lomu izrādē Anna Kareņina Latvijas Nacionālajā teātrī.

Par Gada jauno skatuves mākslinieku atzīts Kaspars Kārkliņš - Čaks izrādē Spēlē, Spēlmani!, Alders Ugunī, Jasis Laimesciema podniekdarbniecība Liepājas teātrī. Nominācijā Gada jaunā skatuves māksliniece apbalvota Dana Čerņecova par lomām izradē Graņonka, Sniegbaltīte izrādē Ziema M. Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Nominācijā Gada spilgtākā debija balva pasniegta Edgaram Kaufeldam - režija izrādē Kas dzīvo rotaļkastē...? Latvijas Leļļu teātrī.

Par Gada baleta mākslinieku atzīta Margarita Demjanoka – Titānija izrādē Sapnis vasaras naktī, Margerita Gotjē izrādē Kamēliju dāma Latvijas Nacionālajā operā.

Nominācijā Gada kustību mākslinieks apbalvota Inga Krasovska – Ragana, Šikās kāzas Liepājas teātrī, Amadejs Dailes teātrī.

Nominācijā Gada sasniegums muzikālajā izrādē apbalvots Raimonds Pauls par izrādi Leo. Pēdējā bohēma Latvijas Nacionālajā teātrī.

2010./ 2011. gada sezonas žūrijas specbalva pasniegta projekta Heda veidotājiem par drosmi un vērienu klasiskā teksta un telpas robežu transformācijā.

Ģimenes aptieku
balva Sudraba piesta 2011 un 500 latu naudas balva kā sezonas labākajai izrādei, kura veltīta ģimenes un personīgo problēmu atspoguļojumam, piešķirta Mārtiņa Eihes izrādei Atvadas jūnijā, kas iestudēta Dailes teātrī.

Spēlmaņu nakts ģenerālsponsors, lielākās Ziemeļeiropas Nordea bankas Latvijas filiāle arī šogad organizēja Lielo Nordea skatītāju balsojumu trijās nominācijās - Gada aktrise, Gada aktieris un Gada izrāde. Šogad par savām teātra simpātijām nobalsoja gandrīz 4000 skatītāji visā Latvijā.

Skatītāju balsojumā par nominācijas Gada aktrise ieguvēju ir atzīta Inese Kučinska. Skatītāju balsojumā par Gada aktieri atzīts Artūrs Skrastiņš. Savukārt par Gada izrādi skatītāji atzinuši iestudējumu Ragana.

„Jau ceturto gadu pēc kārtas mēs organizējam Nordea Lielo skatītāju balsojumu. Esmu pārliecināta, ka skatītāji balso vairāk ar sirdi nevis ar prātu, tādēļ šo notikumu mēs varētu dēvēt arī par Teātra mīlestības balsojumu. Gan Inese Kučinska, gan Artūrs Skrastiņš ir absolūti šī gada skatītāju favorīti, jo balsojumā bija izvirzījušies pārliecinošās līderpozīcijās. Tāpat arī Liepājas teātra komanda režisora Dž. Dž. Džilindžera vadībā var lepoties ar iestudējuma Ragana pārliecinošajiem panākumiem. Novēlu, lai šī skatītāju uzticība sniedz spēkus un enerģiju jauniem iedvesmojošiem stāstiem,” Spēlmaņu nakts apbalvošanas ceremonijā teica Jana Strogonova, Nordea Klientu apkalpošanas tīkla direktore.

Ģimenes aptieku
direktors Ilgvars Ķipēns atzina: „Mārtiņa Eihes Atvadas jūnijā ir atraktīva izrāde, kura sniedz pozitīvas emocijas. Izrādes traģikomiskajā noskaņā, izspēlējot galvenā varoņa izvēli starp mīlestību un neskaidru nākotni vai izglītību, karjeru un nodrošinātu nākotni, režisors liek skatītājiem aizdomāties par izrādes dziļāko būtību – par mūsu sirdsapziņu un prioritātēm dzīvē, kā arī par to, vai spējam būt godīgi pret sevi dažādu izvēļu priekšā. Ar lielākām vai mazākām dilemmām ģimenē, darbā un citviet mums ikvienam ir jāsaskaras ik dienu, tādēļ Atvadas jūnijā ar lielisko aktieru ansambli un ironisko humoru ir gan izklaide, gan viela pārdomām par dzīves laikā mūsu pašu veiktajām izvēlēm.”

Jau par tradīciju kļuvusi arī Spēlmaņu nakts slepenā labvēļa balva Gada jūsma, kas šogad tikusi Andrim Keišam. Tā tika pasniegta arī pērn Kasparam Znotiņam, bet šajā sezonā - Andrim Keišam par darbu izrādē Otello.

Šogad jau astoņpadsmito reizi notika teātra balvas Spēlmaņu nakts svinīgā noslēguma ceremonija, kurā tika godināti labākie un veiksmīgākie 2010./ 2011. gada sezonas iestudējumi un individuālie sniegumi 17 nominācijās, kā arī pasniegta žūrijas specbalva, Balva par mūža ieguldījumu Teātra mākslā, Ģimenes aptiekas balva Sudraba piesta, skatītāju simpātiju balvas no Spēlmaņu nakts ģenerālsponsora Nordea bankas, kā arī otro gadu pēc kārtas slepenais labvēlis pasniedza balvu Gada jūsma.

Šogad svinīgā noslēguma ceremonija norisinājās Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un to veidoja Elmārs Seņkovs (režija), Jānis Balodis (scenārijs), Reinis Dzudzilo (scenogrāfija), Elīna Lutce (horeogrāfija), Jānis Holšteins Upmanis (mūzikas režisors), ceremoniju vadīja Jakovs Rafalsons un Varis Klausītājs.

Teātra balvas Spēlmaņu nakts 2010/ 2011. gada sezonas jauniestudējumu skates vērtēšanas pirmā posma ekspertu komisijas sastāvā ietilpst mākslas zinātņu doktore, teātra kritiķe Līga Ulberte, teātra kritiķe Līvija Dūmiņa, mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, teātra zinātniece Anda Burtniece, televīzijas režisore, producente Daina Dumpe, teātra kritiķe Mārīte Gulbe, teātra kritiķe Ilze Kļaviņa, mūzikas žurnālists, komponists Edgars Raginskis, baleta māksliniece, horeogrāfe Sarma Rozenberga. Esksperti izvirzīja balvu kandidātus 17 nominācijās.

Tālāk viņu iesākto darbu turpināja vērtēšanas otrās kārtas žūrija, kura no izvirzītajiem nominantiem izvēlējās Spēlmaņu nakts balvu laureātus. Žūrijas sastāvā ietilpst mākslas zinātņu doktore, teātra kritiķe Līga Ulberte, teātra kritiķe Līvija Dūmiņa, teātra kritiķe Mārīte Gulbe, žurnālists Dmitrijs Petrenko, teātra zinātniece Guna Zeltiņa, informēja Latvijas Teātra darbinieku savienības Radošās daļas speciāliste Undīne Preisa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja