Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vai sāpi var nepārvērst traģēdijā? Latvijas Nacionālajā teātrī uzplaucis F. G. Lorkas Tukšais zieds

Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē ceturtdien, 5. martā, pirmizrādi piedzīvoja režisores Ināras Sluckas uzvedums Tukšais zieds (Jerma) pēc izcilā spāņu dramaturga un dzejnieka, mākslinieka un komponista Federiko Garsijas Lorkas lugas motīviem.

Šis Latvijā vēl ne reizi neiestudētais darbs ietilpst Federiko Garsijas Lorkas sarakstītajā tā saucamajā lauku lugu triloģijā, pie kuras pieder arī Asins kāzas un Bernardas Albas māja, kuras vietējiem teātra cienītājiem ir bijusi iespēja iepazīt uz skatuves.

"Es uzzināju, ka šo lugu tulko Edvīns Raups, un izlasīju to krievu valodā," sarunā ar laikrakstu Diena režisore Ināra Slucka stāsta par savu nepacietības pilno satikšanos ar šo materiālu, kurā viņa ir saskatījusi būtiskas un aktuālas tēmas arī mūsdienu cilvēka dzīves kontekstā. (Pagājušā gada izskaņā Jāņa Rozes apgāds laida klajā Federiko Garsijas Lorkas lugu izlasi Edvīna Raupa tulkojumā – I. A.)

Viena no vārda "jerma" nozīmēm spāņu valodā ir "tukšziede". Sieviete, kurai nav bērnu. Sieviete, kura ir palikusi ar tukšu klēpi. Nav bijis iespēju. Nokavēts. Kā ar to sadzīvot, lai tukša un auksta nepaliktu arī sirds? Vai šo sāpi var nepārvērst traģēdijā? Kā skatīties uz pasauli, kurā skraida, aug, palaidņojas citu bērni? Un ja nu tomēr ir cerība, bet tai ir sveša vīrieša vaibsti?

Tāpat kā citi spāņu multimākslinieka darbi, Jerma ir ļoti daudzslāņaina luga, kurā katrs skatītājs uztvers kaut ko citu atkarībā no paša dzīves pieredzes, akcentē Ināra Slucka, kura šo pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu vidū sarakstīto darbu ir pārcēlusi uz mūsdienām kopā ar kostīmu mākslinieci Keitu, scenogrāfi Mariju Ulmani, videomākslinieku Tomu Zeļģi, horeogrāfi Elīnu Lutci, gaismu mākslinieku Oskaru Pauliņu un komponistu Edgaru Mākenu.

Gatavojoties šīs lugas iestudēšanai, režisore ir rūpīgi iepazinusies ar dažādiem tekstiem par Federiko Garsiju Lorku – sākot no viņa paša dažādos laikos sarakstītajām un dažādās pasaules malās nolasītajām lekcijām un beidzot ar dažādu autoru tikpat dažādajām Jermas interpretācijām.

Galveno lomu Latvijas Nacionālā teātra iestudējumā atveido Maija Doveika, kuras spāņu valodas zināšanas lieti noderējušas šī darba tapšanā un "atkošanā". Pārējās lomās redzama Inga Misāne-Grasberga, Daiga Gaismiņa, Lāsma Kugrēna, Normunds Laizāns, Kaspars Zvīgulis un citi aktieri.

Tuvākās izrādes – 6., 13., 17., 22. un 31. martā, 2., 7., 16. un 26. aprīlī.

Aktuālajai informācijai par uzvedumu var sekot līdzi interneta vietnē www.teatris.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja