Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vienoti cīņā pret, atšķirīgi nostājā par. Valmieras teātra pagaidu mājvietā KurtuveValmieras puikas

Vārdi "Valmieras puikas" un "iet kā piektajā gadā" ir teju folklorizējušies un tiek lietoti, tos nemaz nesaistot ar notikumiem XX gs. sākumā. Kā toreiz bija? Un tieši tāpēc – gan mazliet vēstures, gan emocijas piedāvā Valmieras teātra izrāde Valmieras puikas

Režisoram Jānim Znotiņam ideja par Pāvila Rozīša romāna tēmu nav likusi mieru jau ilgāku laiku. Simtgades sezonā teātrī ienāca jaunais kurss, jauni aktieri. "1905. gada revolūcija ir jaunu cilvēku revolūcija. Tie bija padsmitgadnieki, studenti. Rīgas Laiks izdod nelielas grāmatiņas, un viena no tām bija par latviešu marksistu un profesionālu revolucionāru Ivaru Smilgu. Viņš ir viens no prototipiem romānā Valmieras puikas," atklāj J. Znotiņš. "Laiks pagājušā gadsimta sākumā bija sarežģīts, un tas atspoguļojas pretrunīgajā Valmieras puiku būtībā, jo tolaik viņi visi bija vienoti cīņā pret – pret caru, imperiālismu, vācu muižniecības ietekmi. Taču jautājums, par ko viņi iestājās, nemaz nebija tik vienkāršs, bija pat radikālas atšķirības. Kādam tuva bija brīvās Latvijas ideja, bet bija arī tādi, kas devās uz Krieviju – starp tiem arī Ivars Smilga –, kur turpināja būt vienā ierindā ar Ļeņinu un Staļinu." Režisoram šie vēstures jautājumi likās gana interesanti, jo tie kā fons lieliski parāda cilvēkus, viņu attiecības, attieksmi. "Rozītis savu darbu Ulmaņa laikā rakstīja ar patosu. Neērtie latvieši – šis vārdu salikums arī ir dzirdēts," atgādina J. Znotiņš. "Ja veidojam izrādi jauniešiem, tad jāparāda, ka būt drosmīgiem runāt par neērtiem jautājumiem ir tikai spēks, nevis bailes."

Dramaturģe Ance Muižniece dramatizējumu veidojusi pēc romāna motīviem, un runa ir par jauno cilvēku ideāliem. "Arī romānā ir ne tikai revolūcija, bet arī mīlestība, kaislības, emocijas. Taču jaunie ideālisti "nedrīkst ļauties sajūtiņām". Viens izvēlas mīlēt, cits – ignorēt mīlestību un doties ideālu vārdā pat nogalināt," stāsta režisors.

Izrādei ir divi cēlieni, un tā ir divu cilvēku skatījums – skolotājas Ritas Gravas, kurai jāspēj sevi pierādīt gan nevaldāmajiem skolēniem, gan pārējiem skolotājiem, un Pētera Lauča piedzīvotais, kad Latvijai pāri sāk velties revolūcijas vilnis.

Izrādes kostīmus veidojusi Ilze Vītoliņa, scenogrāfe – Pamela Butāne, horeogrāfe – Agate Bankava, muzikālo noformējumu veidojis Rihards Zelezņevs. Lomās: Aksels Aizkalns, Aigars Apinis, Anna Nele Āboliņa, Ieva Estere Barkāne, Rūdis Bīviņš, Gerda Embure, Kārlis Freimanis, Eduards Johansons, Oskars Moore, Klinta Reinholde, Sandis Runge, Krišjānis Strods.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja