Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vietējā stacija Radioteātra ceļā

Latvijas Radio 1 klausītājiem no šodienas līdz 25. februārim plkst. 22.05 piedāvā Radioteātra pirmatskaņojumu – latviešu rakstnieces Annas Katras 2019. gadā sarakstītā romāna Vietējā stacija radio iestudējumu trīs daļās, kura režisors ir Edmunds Freibergs.

Tas ir stāsts par Aelitu, kurai nejaušu notikumu un pārpratumu virkne piedāvā atskatīties uz savu dzīvi un pieņemt agrāk neiespējamus lēmumus, kad sieviete labākajos gados pēkšņi atrodas tādā vietā, kur pat autobusi vairs nepietur.

"Kaspars Znotiņš šo darbu nosauca par mūsdienīgiem Trīnes grēkiem,"  sarunā ar laikrakstu Diena atklāj Radioteātra vadītāja Māra Eglīte. Aktiera Jaunā Rīgas teātra kolēģi Sandru Kļaviņu režisors ir izraudzījies par galvenās lomas atveidotāju un uzskata savu izvēli par izcilu trāpījumu mērķī. Šajā radio iestudējumā piedalās arī Andris Keišs, Ivars Puga, Artis Drozdovs, Lolita Cauka, Zane Aļļēna, Juris Hiršs, Zane Daudziņa, Evija Krūze, Daiga Gaismiņa, Sanita Paula, Emīls Krūmiņš, Anna Klēvere, Indra Burkovska, Inta Tirole-Bebriša un Ināra Slucka un izspēlē savas lomas darbā, kurā lidos gan humora dzirkstis, gan ieskanēsies drāmas intonācijas.

Romāna dramatizējumu radījis Radioteātra producents un rakstnieks Dzintars Tilaks. "Man bija liels prieks sadarboties ar Dzintaru Tilaku, kurš paveica milzīgu darbu, būtiski pārveidojot romāna struktūru, lai padarītu to piemērotu radioteātra specifikai," atzīst Anna Katra, kurai Vietējā stacija ir trešais romāns viņas daiļradē. Iepriekš tapuši tādi darbi kā Cilvēks, kurš skatās (2010) un Visiem laimīgas beigas (2014). Jāatzīmē, ka martā viņas jaunākā romāna radio iestudējums būs pieejams arī populārākajās podkāstu aplikācijās.

Runājot par nākotni, Māra Eglīte stāsta, ka jau nākammēnes būs dzirdams režisora Intara Rešetina radio iestudējums Svešie pēc rakstnieces Janas Egles stāstu krājuma Svešie jeb miļeņkij ti moi motīviem, kas 2019. gadā nominēts Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā Labākais prozas darbs. Šajā gadā Radioteātris kopumā plāno iestudēt teju trīsdesmit jaundarbu. To vidū būs Noras Ikstenas Lībietis dūņās un miglā, Ilmāra Šlāpina Pasaka par Raini un viņa domām, Jāņa Jaunsudrabiņa Baltā grāmata, Vizmas Belševicas Lielais reveranss Zviedrijas karalim, Māra Runguļa Spoku stāsti, Zanes Zustas Tarakāni manā galvā, Ilzes Eņģeles Solo vijolei un termometram un citi.

"Viens no šā gada galvenajiem un svarīgākajiem akcentiem ir bērnu un jauniešu auditorijai veltīti darbi," akcentē Radioteātra vadītāja. Puse no šā gada iestudējumiem taps Valsts izglītības satura centra īstenotā projekta Skola 2030 ietvaros, atbalstot augstvērtīga audio satura veidošanu un izmantošanu skolēnu mācību procesā. Tāpat liela uzmanība tiks veltīta dzejai – Radioteātris iepazīstinās ar mūsdienu latviešu autoru daiļradi un ielūkosies latviešu dzejas klasiķu mīlas lirikā.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē www.latvijasradio.lv/radioteatris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja