Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

2024. gada rudenī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs atgriezīsies Rīgas pilī

Jaunajā – 2024. gadā – Latvijas Nacionālais vēstures muzejs piedzīvos ilgi gaidītās pārmaiņas. Līdz maija beigām muzejs vēl darbosies pagaidu telpās Brīvības bulvārī 32 (t.s. "Saktas mājā"), kuras pēc Rīgas pils ugunsgrēka 2013. gada jūnijā pielāgoja muzeja vajadzībām, bet rudenī plānota atgriešanās vēsturiskajā mājvietā Rīgas pilī ar saistošu pasākumu programmu, kam sekos jauno ekspozīciju iekārtošanas posms.

Pirmajā pusgadā LNVM darbosies tāpat kā līdz šim, interesentiem piedāvājot gan Latvijas vēstures ekspozīciju, gan izstādes Nauda Latvijā, Krāsainā Latvija, Satversme 100+, Latvijas valsts dibinātāji un dibināšana un ar tām saistītās ekskursijas un lekcijas.

Tuvākās ekskursijas janvārī muzeja speciālistu vadībā notiks izstādē Nauda Latvijā (13. un 23. janvārī) un Latvijas senvēsturei veltītajā ekspozīcijas daļā (20. janvārī), bet 27. janvārī paredzēta nodarbība ģimenēm ar bērniem Kā dzīvoja senie ļaudis? Arī turpmāk līdz maijam reizi mēnesī notiks nodarbības ģimenēm ar bērniem, un reizi mēnesī būs Senioru diena pensijas vecuma apmeklētājiem.

Janvārī muzejs plāno atvērt vairāku gadu garumā tapušo katalogu Brunči Latvijā 19. gs.–20. gs. sākumā, bet pavasarī laidīs klajā jaunu izdevumu Krāsainā Latvija.

Savukārt 1. februārī tiks atklāta jauna izstāde Kurzemes un Zemgales hercogiste un Lietuvas Dižkunigaitija (1561–1795). Sadarbībā ar Lietuvas kolēģiem veidoto izstādi papildinās vairāki pasākumi.

Kā ierasts, LNVM Brīvības bulvārī 32 atzīmēs Latvijas neatkarības atjaunošanas dienu 4. maijā, bet Muzeju naktī 18. maijā krāsaini un vērienīgi aicinās apmeklētājus pēdējo reizi izzināt muzeja pagaidu pamatekspozīciju.

Muzeju jomas kolēģi un citi interesenti maijā tiks aicināti arī uz konferenci, kurā LNVM atskatīsies gan uz intensīvi aizvadītajiem desmit pārmaiņu gadiem pagaidu telpās Brīvības bulvārī, gan arī plašāk paraudzīties uz infrastruktūras nozīmi muzeju un to apmeklētāju mijiedarbībā.

2024. gada rudenī muzejs no jauna sāks apdzīvot Rīgas pili, kurā sāka mājot 1920. gadā. Muzeja rīcībā gan nonāks tikai viens Rīgas pils kastelas atjaunotais korpuss – aptuveni trešdaļa no LNVM kopumā paredzētās platības –, jo pārējās pils kastelas daļas remonts pašlaik nav paredzēts. Tādējādi muzejs sava krājuma bagātības apmeklētājiem varēs izrādīt krietni ierobežotākā apjomā nekā spētu un vēlētos.

Atjaunotajās Rīgas pils kastelas telpās muzejs līdz 2024. gada nogalei vispirms piedāvās iepazīt atjaunotās telpas, kā arī atsevišķu norišu programmu dažādām auditorijām, bet 11. un 18. novembrī, tāpat Ziemassvētku laikā ir paredzēti lielāki pasākumi. Par šīm iecerēm sabiedrība detalizētāk tiks informēta rudenī, kad tiks prezentēts arī SIA KID Design izstrādātais LNVM zīmols un jaunie komunikācijas rīki – jaunā mājaslapa, aplikācija u. c.

Paralēli tam 2024. gada gaitā LNVM kopā ar ekspozīciju dizaina metu konkursos uzvarējušo SIA DJA pabeigs jauno Rīgas pils ekspozīciju tehnisko projektēšanu, un no 2025. gada sākuma plānots izgatavot un uzstādīt jauno ekspozīciju aprīkojumu.

Pilnvērtīgu darbību Rīgas pilī LNVM plāno uzsākt 2025. gada otrajā pusgadā ar mūsdienīgi veidotām trim jaunām pastāvīgajām ekspozīcijām Livonijas pilis, Sakrālā māksla, Rīgas pils vēsture, un atklāšanas izstādi Straumējot laiku. Sāksies jauna ēra, kurā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs savu darbu varēs turpināt ievērojami kvalitatīvākā un modernākā vidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja