Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kinofests Spektrs. Draudzīgi un pieejami

Visas sešas blogeru rīkotā festivāla Spektrs filmas ir kino skatītājiem, nevis estētiem

Dažiem aktīvākajiem Latvijas tīmekļa kinoapskatniekiem, kuri sevi dēvē par kinoblogeriem (tie ir Sergejs Timoņins no Kinokults.lv, Sergejs Musatovs no Kinocast.lv, Raivis Žvagiņš, Lelde Veidemane, Uldis Burkevics, kuri pārstāv Nofilmets. lv, KinoTeikumi.lv un arī KDi Blogera skata autors Ģirts Luste, Līva Spandega no FilmuNieki.lv un Daniils Rastoropnovs no KinovKvadrate.com), vārdiņš "kinofests" šķiet apzīmējums garajām kinobrīvdienām, lai būtu draudzīgāk. Pasākuma iemesls esot kinofestivālu trūkums Latvijā šoruden un vispār. Uzreiz gan jābrīdina Kinofesta Spektrs rīkotāji, ka viņus gaida sīva konkurence ar žurnāla Rīgas Laiks divdesmit gadu festivāla neprātā intensīvo programmu, kurā kinoteātros KSuns un Kino Bize arī tiek piedāvāta izcilu filmu skate gardēžiem (programma www.rl20.lv).

Tātad Kinofestu Spektrs organizē kinoblogeri, kuri lepojas, ka "tas ir profesionālāks par dažu labu "profesionālo" festivālu – mums ir 6 (!) filmu pirmizrādes Latvijā, gan nedēļu divas agrāk, gan stipri agrāk, un dažas, iespējams, būs tikai mūsu festivālā".

Festivāla filmas ir gan ierasts Holivudas mainstream jeb pamatstraumes, t. i., komerciālais, kino (Ridlijs Skots ar Advokātu, Stīvena Kinga leģendārā šausmu stāsta Kerija jaunā versija ar Hloju Morecu titullomā), kas atzīts par derīgu festivāla programmai, gan arī tā dēvētais arthouse mainstream – skatītājam draudzīgs paaugstinātu māksliniecisko prasību kino (Roberta Redforda Viss ir zudis/All Is Lost, izcilā itāļu režisora Paolo Sorrentīno Dižais skaistums/La grande bellezza, jau par gada kinoleģendu pasludinātā Džima Džarmuša vampīrfilma Izdzīvo tikai mīlētāji/ Only Lovers Left Alive, kā arī jaudīgais Metjū Makonehija aktierdarbs filmā Dalasas pircēju klubs/Dallas Buyers Club) – vidēji liela un samērā liela budžeta kino ar superpopulāriem aktieriem, kas vienkārši sava neordinārā satura dēļ nedaudz krīt ārā no tipiskā kinoteātru standartpiedāvājuma, kuram vajadzētu atbilst visām vecuma un interešu grupām.

Galvenais – visas festivāla filmas ir kino skatītājiem, nevis kritiķiem vai estētiem, un tas arī atšķir šo festivālu no citiem. Tātad – draudzīgi, saprotami un pieejami, bez sarkanā paklāja, glamūra, limuzīniem un "pokazuhas", bet ar jokiem, muzikālo grupu Gapoljeri, pārsteigumiem, balvām, patīkamu atmosfēru. Privāti es gan nesaprotu, kāda tāda diža – izpratnes, intelekta, pieredzes? – šķirba šķeļ skatītāju no kritiķa, bet tas nu lai paliek uz kinoblogeru sirdsapziņas. Jaunajiem kinointeresentiem varētu būt saistošas festivāla programmā iekļautās dažādu ar kino saistītu tēmu un ideju prezentācijas.

Blogeri apgalvo: "Mūsu moto – plašs filmu un aktivitāšu spektrs –, tāpēc arī tā, visām gaumēm un interesēm."

Kinofests Spektrs

Kino Citadele 9. un 10. novembrī
Programma un biļetes www.forumcinemas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja