Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgas mākslas telpā būs skatāma Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde All’arm

No 30. jūlija līdz 30. augustam izstāžu zāles Rīgas mākslas telpa Intro zālē (Kungu ielā 3) būs skatāma Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde All’arm, kurai mākslinieki radījuši vairākas mākslinieciskas parafrāzes par vienu no neparastākajiem alternatīvās mūzikas instrumentiem – termenvoksu jeb teremīnu, informēja izstāžu zāles pārstāve Alise Anna Sondore.

Šogad aprit simts gadu kopš krievu inženieris un mūziķis Ļevs Termens izgudroja šo instrumentu, kura reakcijā uz cilvēka roku kustībām tiek stimulēta skaņa pat bez pieskaršanās tam. Skaņa, kas rodas reakcijas rezultātā, ir neparasta un hipnotizējoša, tā rada mistisku, viegli baisu noskaņu. Termenvokss tiek uzskatīts par pasaulē pirmo elektrisko mūzikas instrumentu un ir saistošs sava izgudrotāja neparastā likteņa dēļ. 1919. gadā, tikai 23 gadu vecumā, Ļevs Termens kļuva par Ābrama Jofes Fizikas un Tehnoloģiju institūta laboratorijas vadītāju, bet turpmākajos gados viņš izstrādāja apsardzes signalizācijas iekārtas.

Ņemot vērā instrumenta-mākslas darba īpatnības, par galveno izstādes All’arm elementu kļūst skaņa, kas mainās, izstādes skatītājiem kustoties un pārvietojoties telpā. Par vienlīdz būtisku izstādes elementu kļūst arī scenogrāfija jeb objektu izvietojums un to mijiedarbe ar apmeklētājiem. Izstādes nosaukums All’arm ir gan ironiska piebilde par Ļeva Termena radītajām signalizācijas iekārtām, gan arī tēlaina atsauce uz itāļu valodas izteicienu "all’arme", kas tiešā tulkojumā nozīmē "ķeršanās pie ieročiem" jeb "būšana cīņas gatavībā" un saskan ar mākslinieku K. Brektes un M. Svilāna konceptuālo un māksliniecisko domāšanas veidu.

Izstādes kuratore – Auguste Petre.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja