Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Across the Universe

Kurš gan kādreiz nav gribējis "aiziet ar čigāniem"! Šķiet, tikai nedaudzi ir tie, kuri šai vēlmē paši sev atzīstas. Kāda daļa no civilizēta cilvēka būtības parasti paliek neatzīta. Ko tas izraisa? Dažreiz neko, dažreiz — milzīgu traģēdiju kā Ļeva Tolstoja lugā Dzīvais mironis, kura Māras Ķimeles lasījumā ir paplašināta ar citu dimensiju — ar mūziku, savpatnu universu.

Ļ.Tolstojs pats ir norādījis uz sava laika krievu sadzīvei raksturīgajām čigānu romancēm un dančiem, kas parauj vaļā spundes krievu cilvēka dvēselei un atklāj dzīves juteklisko pusi. Šodien tas būtu par pliekanu un garlaicīgu, un cienījamā rakstnieka garie pārspriedumi par morāles un reliģijas tēmām būtu neizturami, ja tik ļoti labie aktieri un tik ļoti labie mūziķi nespētu mums iedot pilnīgi jaunu perspektīvi — mūziku kā universu. Te nav tikai izmantota sava veida romu tautas nacionālā apsēstība ar muzicēšanu un brīvību, kas ietekmējusi tradicionālo mūziku tik daudzviet pasaulē. Te ir norāde uz čigāniem kā citādo pasauli. Cienījams latvietis arī saģērbjas un iet ķekatās jeb čigānos, kad grib būt citāds. Vai gluži otrādi — kad grib būt pats.

"Neciešu umcacā!" teica komponists Kristaps Pētersons, kad pēc izrādes apsveicu viņu un Līgu Celmu ar izcilu muzikālo partitūru, "bet kad uzrakstīju Samaragorodok, tīri vai pašam iepatikās...".

Samāra ir pati lipīgākā no izrādes dziesmām — tā pieķeras kā dadzis un aizvelk savā bravādē. Bet līdzās tai mums tiek atklātas nestaigātas takas. "Padziedi man," saka Protasovs — Andris Keišs , kurš nupat ir dejojis un muzicējis ar čigāniem, un brīvā meiča Maša — Zane Pērkone — dzied viņam skaisti latgaliski un skumji latviski. Pat patiesais aristokrāts kņazs Sergejs Abrezkovs — Ģirts Krūmiņš — savās domās aizklīst rafinētā Parīzes šansonā kopā ar lielisko Margitu Zālīti... Varoņu drāmā sava vieta latgaliešu dzīvesgudrai dziesmai par vārpiņu, kas gribas nopļaujama, un leišu plaukšķināmai dziesmai, un azerbaidžāņu meldijai, kura L.Celmas temperamentīgajā apdarē atsauca atmiņā azerbaidžānu mīlas dziesmu no Lučāno Berio šedevra Folk songs. Tajā tāpat darbojas kādi septiņi instrumenti un neatdarināmā Ketijas Berberiānas balss, kas spēja izstāstīt universālu stāstu iz pilnīgi dažādu pasaules tautu dziesmām.

Nesen pie mums izrādīja lielisko filmu Pāri visumam (Across the Universe), kuras sižetu veidoja 20 Bītlu dziesmas. Sižetu veidoja mūzika. Man ārkārtīgi patīk tādas smalkas attiecības ar mūziku teātrī vai kino. Kad mūzika nevis kā kupleja "kuplina" izrādi, bet gan kad tā pati kuplo un zeļ, un risina pieteikto stāstu, pasakot daudz vairāk, nekā rakstīts ar vārdiņiem. Tik apbrīnojama ir mūsu izcilo aktieru spēja organiski pāriet no vienas stihijas otrā — Ģ.Krūmiņš dzied un spēlē klavieres, K.Znotiņš spēlē akordeonu, A.Keišs dejo un pūš eksotiskus instrumentus, universālā M.Apine — viedā Anna Pavlovna — spēj dziedāt, dejot un spēlēt ģitāru. Tā ir nevis mūzika, kas "parauj" — asaru no acs, sirdi no krūtīm, bet gan profesionāli teatrāla daudzplānu skatuves dzīve, kas paver logu uz neizmantotām iespējām, uz neatzītajiem talantiem un sapņiem.

Un kad pats godīgākais un taisnākais ir miris, viņu nevis apraud, bet izvada sensena baltu līgotne. K.Pētersona dziesmā ir kas sakrāls un pārlaicīgs. Varbūt Paula Dambja Jūras dziesmu laikā kaut kas tāds radīts ar dainu tekstiem. Saulgrieži ir kā apsolījums. Citas dimensijas sākums. Un ja šādas asociācijas par tālu, tad var atcerēties, kā filma Across the Universe aizved pie all you need is love skaņām no slavenā Ņujorkas jumta. Tas arī savā ziņā ir reliģisks teksts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja