Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Aklums

Mana pirmā domiņa šīsreizes "Slejai" bija paust viedokli par aktuālo pedagoģisko tēmu "Simbols podā" un apcerēt, iespējami asprātīgāk, to, vai pilsonis prezidents Valdis Zatlers būtu uzskatāms par Latvijas valsts simbolu — nu, es nezinu, līdzīgi sarkanbaltsarkanajam standartam, Ulmanim, Mildai, šprotēm, Melnajam balzamam un Dziesmu svētkiem.

Taču tad es atcerējos tās daudzskaitlīgās mākslas, komerciālās, politiskās un citu mērķu akcijas, kurās tiek izmantots, teiksim, glītais ASV zvaigžņotais un zilsarkanbaltais karogs. Šis nepārprotami varenākās pasaules lielvaras simbols ir ticis gan dedzināts, gan plēsts, gan citādi spīdzināts — un kas no tā? Vai šī simbola reputācija ir sagandēta un diskreditēta?

Un kā rīkoties ar tiem Latvijas pilsoņiem, kas "necienīgi" izturas pret citu valstu un kultūru simboliem? Vai tagad paši liksim mūsu mākslinieku Aigaru Bikši cietumā, ka viņš citā ASV ekonomikas un life style simbolā — kokakolā — tūdaļ to karogu būs izšķīdinājis, asprātīgi pierādot skolasbērniem, kādu sintētisku draņķi tie ikdienā triepj savās jaunajās un nesamaitātajās iekšās? Vai lūgsim palīdzību ASV vēstniecībai, lai viņi aprej, nosoda ar valdības fuinotu šo latvju neglīto māksliniecisko atrakciju — viņu valsts simbola apgānīšanu? Vai vispirms zvanīsim policijai (Latvijas vai ASV?), lai noskaidrotu, ir tas karogs "zimbols" vai tomēr nē?

Un ko mums darīt ar balto krāsu (japāņu sēru simbols) vai govīm (svētie dzīvnieki Indijā) — arī tie taču ir simboli? Aiz cieņas pret Japānu nevelt Latvijas švakajā ziemā ķēmīgus sniegavīrus un, turot svētus indiešu karmiskos likumus, nekad vairs neēst liellopa gaļu? Uz sitiena nepateikšu, kurai Āfrikas valstiņai karogā attēlots Kalašņikova automāts. Vai, izrādot bijību pret šo morīšu valstiskuma zīmi, mums vajadzētu nostāties miera stājā pret krievu veiksmīgāko preci pasaules tirgū? Un nekad, nekad nevienā karikatūrā vairs neattēlot junioru Bušu ar viņa stulbo smaidu, Tečeres stindzinošo žokli, pundurizmēra pleiboju Sarkozī, neizteiksmīgo Putinu ar amēbas krāsas duļķēm acīs vai, dies" pas", pašu dainu sauli VVF viņas nestilīgajos spīdīgajos kleitu "čemodānos"?

Es apzinos, ka Zatlers arī fotogrāfijā nav baltā krāsa un pat ne svētais govslopiņš. Tomēr publiski "viļņoties" par dažu politiski neapzinīgu (bet vienkāršrunā — slikti audzinātu) skolēnu nerātnībām man šķiet vienkārši smieklīgi. Jau dzirdu — atļauj tik šitādiem sākt ar fotogrāfijas slīcināšanu atejā, beigs ar sinagogu dedzināšanu!

Tik tiešām — Hitlers arī bērnībā spēlēja klavieres un mīlēja gleznot, bija, tā sakot, kārs uz visu daiļo — ne velti viņš ir pirmā popzvaigzne pasaules vēsturē: kādus grandiozus šovus rīkoja, kas par masu pielūgsmi! U2 ar visu Madonnu un Benediktu piedevās varētu Vemblija stadionā iznīkt zili aiz skaudības, cik dikti tauta Ādolfiņu dievināja!

Vienmēr visu vajag novest līdz loģiskajam finālam — līdz absurdam. Man patīk šī Beketa un Džoisa izgudrotā formula. Domāju — ja jau mūsu prezidents grib būt kruts džeks, lai uzaicina Ogres skolaspuikas un viņu vecākus (tos varbūt pat vispirms) ciemos uz pili, paskatās viņiem tā sirsnīgi acīs un pajautā –— klau, zēni, bet kāpēc jūs mani tā, pēc "Putina metodes" nolēmāt "močiķ v sorķire"/podā slīcināt? Ja jau Latvijas itālis Roberto Melone iekš TV3 piepilda lauku bērnu sapņus un ved tos uz Rīgas pili, kādēļ lai prezidents neizrādītu iniciatīvu pirmais? Efekts būtu grandiozs — ogrēnieši to neaizmirstu nemūžam un varbūt pat sāktu cienīt govis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja