Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Antas brīnumdārziņi gatavi!

Botāniskā dārza direktore Anta Sparinska aicina uz Ziedu balli

Latviešu Biedrības nama vēsās telpas jūlija sutoņā atgādina teatralizētu uzvedumu: kur vien skaties, lielos un mazos puķpodos vīd zaļumi. Starp tiem līkņā un brīžiem pundurkociņiem pat spraucas cauri neliela, smalka sieviete. "Ziedi atbrauks rīt!" sola Ziedu balles iniciatore Anta Sparinska. Skaisto izrādi ar dzīviem ziediem viņa rīko jau septīto gadu. Atšķirībā no divkājainiem aktieriem ziedi nevar ierasties uz "mēģinājumiem" vairākus mēnešus iepriekš. Kā izsmalcinātas kinozvaigznes tie uz "sarkanā paklāja" Latviešu Biedrības namā parādīsies pēdējā brīdī — 23.jūlija vakarā. Katrs savā zālē smaržojot, kā scenārijā sīki smalki izsapņojusi Anta, tie gaidīs skatītājus.

Paviesoties astoņos dārzos


Tik aizraujošā un plašā programmā pēdējo reizi degunu gadījās iebāzt Dziesmu svētkos! Tā gribas iesaukties, atšķirot Ziedu balles informatīvo bukletu. Saskaitīju astoņus dārziņus, ko Latviešu Biedrības nama zālēs šogad varēs aplūkot pasākuma apmeklētāji! Spilgts un temperamentīgs, Spāņu dārzs dižosies ar rozēm un vasaras puķītēm. Angļu dārzā redzēsiet puķzirnīšus un dažādās formās izcirptas zaļo augu skulpūras. Uzminiet, kas būs Latviešu dārziņā? Nu, protams, salātiņi, tomāti, puķes un pāri visam žūstoša veļa! Itāļu dārzā atradīsiet lilijas un lavandas — šeit noteikti smaržos labāk nekā organisko ziepju un ķermeņa eļļu veikaliņos! Romantiskie pārīši var mierīgi uzreiz doties uz Gaismas dārzu un Sapņu dārzu. Jaunums būs Dienliliju dārzs — šie ziedi nākot no Amerikas. Ierodoties Ziedu ballē, jau 1.stāva vestibilā jūs sagaidīs Norvēģu dārziņš, būs arī ledains strautiņš.

Lai radītu visu šo skaistumu, A.Sparinska ar palīgiem no žurnāla Dārzā redkolēģijas, gan arī skolēniem un studentiem šeit griežas kā vilciņš jau vairākas dienas. Gandrīz kā pasakā par Pelnrušķīti, kuru meklēdams princis apbraukāja visu karaļvalsti, A.Sparinska ar palīgiem puķes un augus Ziedu ballei meklējusi visā Latvijā kopš pavasara. Apciemojusi visus ziedus, kuru saimnieki atsūtījuši pieteikumus. Rūpīgi izvēlējusies Ziedu balles "aktierus".

Īsi pirms atklāšanas Ziedu balles iniciatore nemitīgi dzird izsaucienus: "Anta, uz kuru stāvu nest šo? Kur likt to?" Strādāt nav viegli, bet skaistums ir tā vērts. Vislielākais prieks par darbu A.Sparinskai esot, kad ierauga prieku cilvēku acīs. "Gribas cilvēkiem dāvāt skaistumu," viņa sirsnīgi saka. Uz Ziedu balli ik gadu ierodas tūkstošiem cilvēku no visas Latvijas. Daudzi gandrīz kā ekskursijā brauc ar autobusu no sava ciema vai mazpilsētas. Šogad šeit ielūkoties solījis arī prezidents Valdis Zatlers ar kundzi.

Ērkšķi, mēsli un skaistums


Pati Ziedu balles rīkotāja atzīstas, ka viņas mīļākie ziedi ir rozes. Asi ērkšķi, salda smarža — skaistas, bet vai nav aukstas? "Saldas, bet smeldzīgas. Kāda sāpe un dziļums tur ir," ziedu pazinēja domīgi saka. Ar rozēm viņa sākusi strādāt agrā jaunībā, absolvējot Bulduru Dārzkopības tehnikumu. Pavaicāta, kas viņas mīļākajiem ziediem patīk vislabāk, Anta neizplūst dzejā. "Mēsli!" viņa smaidot saka. "Daudz mēslu." Ar ziediem, tāpat kā cilvēkiem, jāprot sarunāties. Rūpes un palutināšana tiek atdarīta ar skaistiem ziediem. Vai dārzkopjiem atliek laika parūpēties arī par saviem privātajiem dārziņiem? "Protams!" dzīvīgi atsaucas A.Sparinska. Viņa stāsta, ka liela nozīme ir tam, vai aizrautīgā dārzkopja ģimenes locekļi saprot un atbalsta šo nodarbošanos. "Par mauriņu mājās rūpējas vīrs. Viņam tā ir laba atslodze pēc darba slimnīcā." Pašai gan laika atliek visai maz: rītos sieviete dodas uz Latvijas Universitātes Botānisko dārzu, pēcāk viņu gaida darbi Latvijas Dārzu biedrībā, kā arī žurnāla Dārzā redakcijā. Brīvs laiks sev pašai? "Četros no rīta," viņa saka. Tūdaļ gan piebilst, ka ap dārziem, ziediem un kokiem vien negriežas visa dzīve, kaut arī šī pasaule ir brīnumskaista. Kopā ar vīru Ziedu balles rīkotāja apceļojusi Indiju. Tuvākajās dienās par atpūtu gan viņa nevar sapņot. Visi spēki tiek veltīti astoņu dārziņu iekārtošanai!

Ziedu balle

24.—27.jūlijā Latviešu Biedrības namā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja