Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Apstiprina finansējumu Brīvdabas muzeja un operas ēku remontam

Ministru kabinets šodien, 16. jūnijā, no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lēma piešķirt finansējumu ieguldījumiem kultūras infrastruktūrā, kas vienlaikus ir arī viens no plānotajiem pasākumiem Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas seku pārvarēšanai, jo veicinās ekonomisko aktivitāti, informēja Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Latvijas Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā tiks atjaunotas eksponātēku detaļas, kā arī niedru un skaidu jumti, kas ir neatņemama Latvijas kultūras mantojuma sastāvdaļa, un modernizēta apkures sistēma saimniecības korpusa ēkā. Šiem mērķiem 2020. gadā piešķirti 204 800 eiro.

Savukārt Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkā Aspazijas bulvārī paredzēta šobrīd jau pirmsavārijas stāvoklī esošās apkures, ventilācijas un kondicionēšanas sistēmas, kā arī ūdens un kanalizācijas sistēmu projektēšana, kā arī ugunsdzēsības un apziņošanas sistēmas sakārtošana, ieguldot finansējumu šogad 189 701 eiro apmērā.  

Covid-19 izraisītā ārkārtējā situācija valstī un ar tās izplatības ierobežošanu saistītie pasākumi šogad būtiski ietekmēja kultūras nozari, arī VSIA Latvijas Nacionālā opera un balets darbība tika pilnībā apturēta. Netika gūti ieņēmumi, ko varētu novirzīt remontdarbu veikšanai sistēmās, par kuru neatbilstību ugunsdrošības prasībām ir norādījis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Apsekošanas atzinumā aprēķinātie inženiersistēmu tehniskie nolietojumi ir 70%, savukārt centrālapkures elementu nolietojums – 80%, tādējādi nepieciešami steidzami uzlabojumi.

Jau iepriekš ziņots, ka 2020. gada sākumā operas ēka no Rīgas pašvaldības tika pārņemta valsts īpašumā un nodota KM valdījumā.

Finansējums paredzēts, lai Covid-19 izplatības seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumu ietvaros veiktu investīcijas kultūras infrastruktūrā. Ieguldījumi infrastruktūrā tiek plānoti mērķtiecīgi, līdz ar to jau tagad zināms, ka 2021. gadā būs nepieciešams papildu finansējums Latvijas Etnogrāfiskā Brīvdabas muzeja eksponātēku restaurācijai 100 500 eiro un  VSIA Latvijas Nacionālā opera un balets ēkas ugunsdzēsības un apziņošanas sistēmas izbūvei - 74 700 eiro.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja