Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Cēsis atgriežas

No 18.jūlija līdz 16.augustam notiks Cēsu mākslas festivāls

Festivāla pirmajā gadā tā pasākumus apmeklējuši aptuveni sešpadsmit tūkstoši interesentu, tādēļ arī no 18.jūlija līdz 16.augustam piecās nedēļas nogalēs festivāla rīkotāji sola Vidzemē sarūpēt augstvērtīgus profesionālās mākslas notikumus dažādās jomās. Iecerēta vērienīga laikmetīgās mākslas, akadēmiskās mūzikas, teātra un kino programma, kā arī festivāla jaunums — programma dejas cienītājiem.

Laikmetīgās mākslas izstādei Cēsu alus brūzī kuratore Daiga Rudzāte atlasījusi darbus, kas pūlas rast atbildi uz jautājumu — kas šodien ir skaistums? Dažādos medijos veidotie darbi pievērsīšoties tiem tēliem un jēdzieniem, kas XXI gadsimta kultūrā tiek uzskatīti par daiļiem. Vai nemitīga "skaistā" aktualizācija jēdzienu nedegradē? Būs skatāmi Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna, Andreja Granta, Dāvja Sīmaņa, Katrīnas Neiburgas, Frančeskas Kirkes, Kristapa Ģelža un grupas F5 speciāli izstādei veidoti darbi. Otra izstāde uz Cēsīm vedīs Džemmas Skulmes darbus. Izstādes Tautumeita ekspozīcija tiks veidota divās daļās — pašas mākslinieces darbu retrospekcija un foto ekspozīcija, kuras centrālais tēls ir gleznotāja. Izstādi veido kuratores Daiga Rudzāte un Laima Slava, savukārt festivāla patronese kultūras ministre Helēna Demakova apņēmusies Cēsīs noturēt priekšlasījumu par laikmetīgās mākslas tendencēm.

Vēl plašāk kā pērn Cēsīs priecēs akadēmiskās mūzikas programma. Tā kā festivāls meklējis jaunas mūzikai piemērotas telpas, atklāšanas koncerts piedāvās publikai jaunu pieredzi — tas tiek rīkots Cēsu sporta kompleksā. Romantiskais repertuārs sporta zālē neiederoties, tāpēc publiku gaida Tolgas Kaštifa pēc Fredija Merkūrija dziesmām komponētā The Queen Symphony, ko izpildīs LNSO un Valsts akadēmiskais koris Latvija, koncerta otrajā daļā skanēs Imanta Kalniņa 4.simfonija. Mūzika skanēs arī Cēsu alus brūzī — kamerorķestra Sinfonietta Rīga stīgu kvartets un Normunds Šnē iepazīstinās ar Džona Adamsa, Džordža Kramba un Stīva Reiha darbiem. Latvijas Radio koris un grupa Cosmos koncertēs Cēsu Sv. Jāņa baznīcā. Cēsīs uzstāsies arī Vidzemes kamerorķestris Andra Veismaņa vadībā un Kremerata Baltica.

Teātri Cēsīs pārstāvēs Valmieras Drāmas teātrī iestudētā Andrusa Kivirekha traģikomēdija Igauņu bēres un Jaunā Rīgas teātra bērnu izrāde Iekšiņa un āriņa. Dejas cienītājiem festivāls piedāvā Ādolfa Adāna baletu Žizele un angļu mūsdienu dejas grupas Rambert Dance dalībnieku iestudējumu. Pēc tradīcijas Rambert Dance līdzi vedīšot divas izrādes daļas, trešo gatavošot uz vietas. Tajā pie jaunā latviešu komponista Kristapa Pētersona mūzikas dejos Aleksejs Avečkins.

Festivāla noslēgumā Cēsīs LNO viesizrādes — Džakomo Pučīni operas Toska brīvdabas izrāde. Toskas lomu dziedās rumāniete Adina Niteska, Kavaradosi būs Gustavo Porta no Itālijas, Skarpija — LNO baritons Samsons Izjumovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja