Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Četru Latvijas jauno arhitektu darbi nominēti Baltijas arhitektu savienību asociācijas balvai

Četru Latvijas jauno arhitektu darbi nominēti ikgadējai Baltijas arhitektu savienību asociācijas (BAUA) arhitektūras skolu absolventu balvai. Tai kopumā pretendē septiņu Baltijas arhitektūras skolu 16 izcilākie bakalaura un maģistra programmu studentu darbi. Balvu labākajam no tiem pasniegs svinīgā ceremonijā sestdien, 9. novembrī, plkst. 19.30 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, informēja komunikācijas koordinatore Elvīra Kukule-Matroze.

Studentus, kurus izvirzīt ikgadējai balvai, izvēlējās un nominēja pašas augstskolas. Labāko arhitektūras studentu diplomdarbu izstādi un balvas pasniegšanu Baltijas valstu līmeni organizē jau septīto reizi. Ar visiem nominētajiem darbiem var iepazīties, apmeklējot izstādi Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultātē Durbes ielā 4, Rīgā. Izstāde aplūkojama līdz janvāra vidum.

Studentu veikumu vērtēs profesionāla žūrija, tajā skaitā Starptautiskās Arhitektu savienības ģenerālsekretārs Serbans Tiganas (Serban Tiganas) un pārstāvji no katras dalīvbalsts - arhitekte Ilze Mekša, SIA Wonderfull, Igns Ogintas (Ignas Uogintas), DO Architects, un Narvas pilsētas galvenais arhitekts Ivans Sergejevs (Ivan Sergejev).

No Latvijas universitātēm ir izvirzīti šādi darbi:

Matijs Babris, Rīgas Tehniskā Universitāte, Būves kokos dabas tūrisma veicināšanai. Strenču ūdens tūrisma centrs, maģistra darbs.

Autors pēta, kā koku mājas var palīdzēt attīstīt dabas tūrismu, sniedzot unikālu un autentisku pieredzi. Darbā apkopota informācija par koku māju būvniecību, vēsturi un veidiem, kā arī intervēti 30 eksperti un organizēti trīs praktiski modelēšanas semināri dažādās Latvijas pašvaldībās. Balstoties uz savākto informāciju un praktisko modelēšanas semināru pieredzi, ierosināts Strenču parka revitalizācijas projekts, lai šajā apgabalā palielinātu ūdens tūristu skaitu. Vietējā autentiskā pirts, plostnieku svētki un psihoneiroloģiskā klīnika nodrošina lieliskus nosacījumus aktīvai un rehabilitējošai dabas terapijai.

 

Jēkabs Šmits, Rīgas Tehniskā Universitāte, Velo koplietošanas risinājumi pilsētvidē, bakalaura darbs.

Darba autors pēta, kā piesātināto transporta sistēmu dēļ pilsētas maina mobilitātes paradumus, piedāvājot un izvēloties izmantot ilgtspējīgākus transporta veidus, piemēram, velosipēdus un to koplietošanu. Rīgā “zināšanu jūdzes” ietvaros velosipēdu koplietošanai varētu būt neatņemama loma studentu ikdienas mobilitātē, veicinot sadarbību starp universitātēm, kas ir velosipēdu infrastruktūras un tās kultūras attīstības katalizators Rīgā, kā zīmols un ilgtspējīgs piemērs citām pašvaldībām.

 

Ruta Rinkule, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola RISEBA, Saulkrastu novada teritorijas Silmala lokālplānojums, mainot teritorijas lietošanas veidu no dārzkopības uz dzīvojamo, maģistra darbs.

Jaunā arhitekte piedāvā 19 kritērijus - īpašības un vērtības -, kas atšķir vasarnīcu ciematus no dzīvojamajiem rajoniem. Caur katru no šiem kritērijiem viņa sniedz priekšlikumus, kā pašreizējo Saulkrastu novada vasarnīcu ciematu Silmala pārveidot par ilgtspējīgu dzīvojamo rajonu ar potenciālu kļūt par pievilcīgu jauktas izmantošanas teritoriju. Autores projekts attēlo pēc iespējas reāli īstenojamu scenāriju, kura lielākais gaidāmais šķērslis ir pašvaldības politiskā griba.

 

Helēna Laura Bindemane, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola RISEBA, Mūsdienīgs studentu mājoklis Torņakalnā, bakalaura darbs.

Dzīves telpa mūsdienu studentiem, kas aicina pārdomāt tradicionālos priekšstatus par studentu viesnīcu arhitektūru - šādu projektu Torņakalnā izstrādājusi bakalaura darba autore. Studentu mājoklis dod iespēju tās iemītniekiem daudzveidīgajās koplietošanas telpās dalīties ar zināšanām un atklāt kopīgas intereses. Taču vienlaikus projekts sniedz studentiem savu privāto telpu - greznību, ko viņi nereti meklē pēc vecāku ligzdas atstāšanas. Torņakalna studentu mājokļu projekta mērķis ir sniegt piemēru tam, ko mūsdienu studenti meklē savā dzīves telpā.


 

Top komentāri

Nejēga
N
Ar NOMINĒŠANU mūsu "nabadzīgā, nepilnīgā, neizteiksmīgā" valoda bagātāka nekļūs, tāpēc centies lietot Valsts valodu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja