Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dzintara avangards

Latviešu kultūra Minsterlandes festivālā

No 29. augusta līdz 26.oktobrim Minsterlandes reģionā Vācijā jau ceturto reizi notiks vērienīgais kultūras festivāls pART, kas šoreiz veltīts Baltijas valstīm un Polijai. Latvija, latvieši, latviešu kultūra būs pārstāvēti daudzos sarīkojumos. Piemēram, 11.septembrī Ķīles vēsturnieks Andreass Filberts Līdinghauzenē apskatīs jautājumu, kā Baltijas vēsture 800 gadu garumā atspoguļojas arhitektūras mantojumā, bet 16.septembrī Annabergas pils saimnieks Andrejs Urdze Vārendorfā iztirzās tematu No dziesmas līdz dzejai. Latviešu tautasdziesmas un lirika.

Latviešu literatūrai būs veltīti divi pasākumi: Bertholds Forsmans 16.oktobrī Altenbergē iepazīstinās ar Laimu Muktupāvelu un viņas grāmatu Šampinjonu derība. Ojārs J.Rozītis savukārt 25.septembrī Minsterē lasīs fragmentus no Jāņa Jaunsudrabiņa darba Es stāstu savai sievai. Uz Minsteri 18.septembrī ceļš vedīs arī trakulīgo Latvijas čellistu trio Melo-M, kuru nākamajā vakarā gaida arī Kosfeldē. Uzstājoties 21.septembrī Nordkirhenes pilī, Rīgas saksofonu kvartets un Niks Gothems netieši mīs arī Livonijas vēstures pēdas: par Vestfālenes Versaļu dēvētā pils senāk piederējusi tai pašai dižciltīgo dzimtai, no kuras cēlies leģendārais ordeņa mestrs Valters Roza fon Pletenbergs. 28. septembrī Minsteres Mūzikas augstskolas dekāna Reinberta Ēversa vadībā pieci meistarstudenti atskaņos laikmetīgus Baltijas komponistu darbus Reinē. Bet 30. septembrī vijolniece Baiba Skride un viņas māsa, pianiste Lauma koncertēs Kosfeldē.

No 14.septembra līdz 12.oktobrim grafiķe Liene Bondare izstādīs savus darbus Ibenbīrenē. Kinematogrāfiju pārstāvēs Roza fon Praunheims: no 14. līdz 17.septembrim Minsterē varēs iepazīties ar viņa filmu Meine MŅtter (Manas mātes), stāstu par to, kā šis vācu režisors, risinot noslēpumu ap savu miesīgo māti, pēc 63 gadiem pirmo reizi mūžā atgriežas savā dzimtajā pilsētā — Rīgā. Te 1944.gadā šūpulis kārts arī citam Minsterlandes festivāla dalībniekam — komponistam Aļošam Cimmermanam, kurš 19.oktobrī Rāsfeldes pilī pie klavierēm pavadīs Ernsta Lubiča klasiku, mēmo filmu Dibarī kundze ar leģendāro poļu aktrisi Polu Negri galvenajā lomā.

Latvija arī iekļausies Baltijas modes skatē Baltic Fashion Show 27.septembrī Minsterē. Transittheater vadībā bērni 17. un 19.oktobrī Rozendālā, bet 19.oktobrī arī vēl Billerbekā lasīs un atveidos Baltijas tautu pasakas.

"Mēs programmas izveidē centāmies savest kopā tradicionālās kultūras piemērus ar svaigām, neortodoksālām vēsmām," festivālam veltītā preses konferencē krāšņajā Erbdrostenhof pilī Minsterē otrdien uzsvēra pART 4 vadītāja Kristīne Serjesa. Tāpat viņa uzsvēra crossover domu, tātad robežu nojaukšanu dažādu žanru starpā.

Lai raksturotu šo Baltijas jūras austrumu krastā tapušo kultūru kopumā, viņa piesauca "dzintara avangarda" jēdzienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja