Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Foto: Stūra mājas turpmākai darbībai nepieciešama 700 000 eiro investīcija

Tetera nama jeb Stūra mājas turpmākai darbībai nepieciešama 700 000 eiro investīcija, lai nodrošinātu drošu apmeklētāju uzņemšanu, preses konferencē pastāstīja Latvijas Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība.

Lielākā problēma pašreiz esot saņemtais brīdinājums, ka ēkai jāveic noteikti būvdarbi līdz 2024. gada 7. maijam, lai apmeklētājiem tajā uzturēties būtu droši.

Vība skaidroja, ka muzejs nevēlas pamest ēku pēc 2024. gada 7. maija, tādēļ ir nepieciešami 700 000 eiro, lai veiktu prasītos būvdarbus.

Viņa norādīja, ka biedrībai šāda finansējuma nav, līdz ar to jārod risinājums, lai varētu kultūrvēsturisko ēku saglabāt valsts īpašumā un arī to attīstīt.

Okupācijas muzeja direktore norādīja, ka īpašuma telpas tiek aktīvi izmantotas un šogad muzejs jau sagaidīja vairāk nekā 30 000 apmeklētājus.

Vība atgādināja, ka sākotnēji ēkai tika meklēti nomnieki, bet valdība lēma to saglabāt kā valsts īpašumu. Vība norādīja, ka, kopš ēka ir valsts īpašums, tā nav tālāk attīstīta.

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs norādīja, ka patlaban biedrība izmanto aptuveni 8% no mājas telpām, tādēļ jautājums esot aktuāls, jo nozarei jābūt skaidram redzējumam, kāda būs ēkas tālākā attīstība.

Griškevičs skaidroja, ka šī 700 000 eiro investīcija ir īstermiņa risinājums, kura ietvarā tiktu atjaunots pagalma pārsegums, kā arī nodrošināta ugunsgrēku risku novēršana.

Pēc Griškeviča skaidrotā, ēkas telpas esot piedāvātas valsts pārvaldei un Rīgas domei, bet neviena no iestādēm nav izrādījusi interesi.

VNĪ pārstāvis norādīja, ka pēdējais risinājums, lai saglabātu muzeja funkcijas, ir ēkas atsavināšana ar ilgtermiņa nomu pašam muzejam, kas nodrošinātu muzejam prognozētību un pieeju.

Savukārt Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis skaidroja, ka valdība ir spērusi veiksmīgu soli, pasakot, ka ēku vajag saglabāt valsts īpašumā, bet tagad esot jāmēģina atrast labāko finansiālo scenāriju.

Vība arī skaidroja, ka telpu īrnieki neplāno pārņemt lielāku ēkas apjomu un, neformāli vedot pārrunas ar citām institūcijām, ir pamanīta arī citu institūciju interese telpu izmantošanā.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija noslēgusi 149 143 eiro vērtu līdzdalības līgumu ar Latvijas Okupācijas muzeja biedrību, liecina informācija KM tīmekļvietnē.

Biedrībai būs jānodrošina Latvijas Okupācijas muzeja pamatfunkciju īstenošana tā apsaimniekotajās telpās un izstādes Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014 satura uzturēšanu ēkā. Tāpat biedrība apņēmusies nodrošināt muzeja krājuma saglabāšanu, ekspozīciju un izstāžu uzturēšanu un papildināšanu, kā arī sniegt izglītības nodaļas pakalpojumus skolotājiem un skolēniem.

Jau ziņots, ka VNĪ saņēmusi Stūra mājas tehniskās apsekošanas atzinumu, kas norāda uz ēkas drošas ekspluatācijas riskiem. Atzinumā norādīti gada laikā veicamie neatliekamie darbi, kā arī rekomendēta ēkas kapitāla pārbūve tuvāko trīs līdz piecu gadu laikā.

Saskaņā ar atzinumu, ēkas kapitālā pārbūve ir veicama trijos līdz piecos gados un atzinumā aplēstās īpašuma kapitālas pārbūves provizoriskās izmaksas ir vismaz 13,83 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, kas var mainīties atkarībā no nama turpmākā pielietojuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja