Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ikgadējais LKA kultūras, mūzikas un maģijas festivāls Valpurģi norisināsies virtuālā formātā

Piektdien, 30. aprīlī, plkst. 16.00 Latvijas Kultūras akadēmijas Facebook un Cita Skatu Punkta Twitch platformās virtuālā formātā atgriežas ikgadējais kultūras, mūzikas un maģijas festivāls Valpurģi. Valpurģu nakts rīkotāji – LKA studējošo pašpārvalde Cits Skatu Punkts – pieņemot jaunus izaicinājumus, šogad ir pievērsušies Valpurģu izzināšanai, piedāvājot tematiskas lekcijas, improvizācijas etīdes un muzikālus priekšnesumus.

Sākot no plkst. 16.00, lekciju ciklā Sandis Laime iepazīstinās ar raganu tradīciju Latvijā, stāstniece Līga Reitere pievērsīsies vārdošanai un tautas medicīnai, bet Andis Poļaks ielūkosies seno latviešu rituālos. Vakara gaitā ar muzikālu priekšnesumu priecēs jaunā dziedātāja Keitija Bārbale un improvizācijas runās ievedīs Divas, savukārt par jaudīgu festivāla noslēgumu parūpēsies DJ She Fly.

Nedēļas garumā sadarbībā ar LKA Nacionālo filmu skolu ikviens interesents varēs noskatīties īpašo Valpurģu kino izlasi, testā uzzināt, kura zāļu tēja un ragana ir tuvākā, un izmēģināt veiksmi, piedaloties konkursos. Tests atrodams šeit.

Kino izlasi veido dažādos gados uzņemtas atšķirīgu žanru, autoru un stilistikas īsfilmas, ko vieno interese par mītisko, spokaino un pārdabisko, kā arī bailēs un šaušalās prasmīgi ieslēptais humors. Programmā iekļautas Ilzes Rudzītes, Laura Ābeles, Tīnas Zariņas, Martas Boteres un Ilzes Zicānes īsfilmas, kas uzņemtas laika posmā no 2008. līdz 2019. gadam. Īsfilmas skatāmas platformā Vimeo no 26. aprīļa līdz 2. maijam.

Valpurģi jau izsenis pazīstami kā jauniešu mīlestības svētki, kas svinēti par godu dabas atmodai. Pēc kristīgās ticības ieviešanas šos svētkus pārdēvēja par velnu un raganu svētkiem. Šajā naktī ļauni gari, spoki un raganas pulcējas vecās pagānu ziedu un tiesas vietās, kopīgi dejojot un ļaujoties citām pagāniskām un bezdievīgām ieražām. LKA Valpurģu nakts ir kļuvusi par tradicionālu pavasara svinēšanu aktīvajā studiju periodā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja