Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izstāžu zālē Arsenāls norisināsies sarunas un performances vakars par Konceptuālās arhitektūras skolas iniciatīvu

10. oktobrī plkst. 18 LNMM izstāžu zālē Arsenāls notiks sarunas un performances vakars, kas veidots, lai informētu par jaunas iniciatīvas uzsākšanu Latvijas Mākslas akadēmijas paspārnē, uzsākot darbu pie jauna arhitektūras studiju virziena izveides. Pasākumā viens no idejas autoriem Austris Mailītis ar saviem domubiedriem apspriedīs konceptuālās arhitektūras skolas ideju, iniciatīvas izcelšanos un nepieciešamību.

Arhitektūra ir cilvēka brīva un radoša telpiskā izpausme. Tai nepiemīt vien utilitāra jēga. Cilvēks dzīvo jutekliski uztvertā, simbolu un emociju telpā. Viņa pieredzē eksistē piederības, atsvešinātības, intelektuālas ieinteresētības un citas attiecības ar telpu. Konceptuālie, humānie un poētiskie aspekti tādēļ ir svarīgi, lai telpu veidotu par cilvēciski konkrētu un jēgpilnu vietu. Taču globālās pārmaiņas pasaulē - universālisms, antropocēna, zinātnes attīstība - rosina arvien no jauna pārdefinēt telpas veidošanas paradigmas. Kas ir jaunie izaicinājumi? Kā jaunajā pasaulē dzīvos subjektīvi jūtošais un domājošais cilvēks? Kā šo pārmaiņu rezultātā mainīsies arhitekta un izglītības loma? Un kā atgriezties pie jēgpilnas telpas mums, vien baltiešiem raksturīgā veidā? 

Izceļot pieteiktā virziena dažādos aspektus, apmeklētāji varēs pieredzēt  Bredlija Natansona (Bradley Nathanson) radīto performanci, kas tiek veidota, izmantojot Mākslas akadēmijas simtgades izstādē iebūvēto koka konstrukciju. Tā akcentēs cilvēka un telpas attiecību transformāciju no fiziskām uz garīgām.

Bredlijs Natansons ir arhitekts un komponists, kurš savā radošajā praksē pielieto fundamentālu arhitektūras elementu - ķieģeļu, kolonnu, grīdu - pārveidošanu par aktīviem skaņas avotiem. Klausoties arhitektoniskā struktūrā, kurā izmantoti šie elementi, atklājas jaunas empātijas formas starp cilvēkiem un vidi. Šie starpdisciplinārie pētījumi aizsākušies no domas, ka arhitekts strukturē ne tikai telpu, bet arī laiku, savukārt, komponists strukturē ne tikai laiku, bet arī telpu. Mākslinieks ieguvis arhitekta maģistra grādu Kornelas Universitātē Ņujorkā, savu izpētes darbu par akustektoniku, veicot reizē gan mūzikas, gan arhitektūras fakultātē.

Ieeja pasākumā bez maksas, iepriekš piesakoties uz e-pastu: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja