Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jūrmalā pasniegti apbalvojumi Gada balva kultūrā 2021

Jūrmalā 25. februārī tika godināti Gada balva kultūrā 2021 laureāti. Novērtējot aizvadītā gada spilgtākās kultūras norises Jūrmalā, apbalvojumi piešķirti septiņās kategorijās. Balva Par mūža ieguldījumu Jūrmalas kultūras dzīves veidošanā piešķirta māksliniekam Eināram Plūksnam, Gada balva kultūrā piešķirta par Jūrmalas goda tērpa izveidi Jūrmalas goda tērpa veidotājām un projekta vadītājai Sarmītei Sedliņai, informēja domes pārstāvji.

Jūrmalas Gada balvai kultūrā 2021 kopumā bija izvirzīti 44 notikumi, skatītāju simpātiju balvai pieteikti 26 dažādi pasākumi.

Balva Par mūža ieguldījumu Jūrmalas kultūras dzīves veidošanā piešķirta māksliniekam Eināram Plūksnam.

Mākslinieka jaunākie darbi 2021. gadā bija apskatāmi viņa 80 gadu jubilejas izstādē LXXX Jūrmalas muzejā. Einārs Plūksna ir viens no aktīvākajiem Latvijas Mākslinieku savienības Jūrmalas māksliniekiem. Pirmo personālizstādi sarīkojis 1980. gadā un kopš tā laika regulāri rīko personālizstādes Jūrmalā un citviet Latvijā, piedalās Jūrmalas Mākslinieku biedrības izstādēs. Mākslinieka darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, ASV un Izraēlā.

Eināram Plūksnam piešķirta arī Jūrmalas Gada balva kultūrā nominācijā Izcila mākslas izstāde par jubilejas personālizstādi LXX (2011) un Jūrmalas Gada balva kultūrā nominācijā Gada mākslinieks par jubilejas personālizstādi LVX (2006).

Gada balva kultūrā 2021 piešķirta Jūrmalas goda tērpa veidotājām un projekta vadītājai Sarmītei Sedliņai.

Tērpa konceptu izstrādāja un tā detaļas darināja Jūrmalas Kultūras centra folkloras kopas vadītāja Sarmīte Sedliņa, tērpa darināšanā iesaistījās jūrmalnieces, amatu prasmju zinātājas Dace Starka un Saulcerīte Greiziņa. Goda tērps izveidots jūrmalnieku kopdarbā – savas idejas sniedza arī deju kolektīvi, aušanas studijas dalībnieces un amatu meistari.

Jūrmalas goda tērps ir jaunrade, tā koncepta pamatā ir etnogrāfisko tērpu veidošanas standarti un tautastērpu valkāšanas tradīcijas Jūrmalas un Rīgas apkārtnē. Izgatavotais goda tērpa paraugs kā laikmeta liecība glabāsies Jūrmalas brīvdabas muzejā, kur tas būs apskatāms no 4. maija. To varēs izmantot kā paraugu tērpu izgatavošanai gan Jūrmalas dziesmu un deju svētku kolektīvi, gan arī pilsētas iedzīvotāji.

Nominācijā Par izcilu valsts un starptautiska mēroga kultūras notikumu veidošanu Jūrmalā balva piešķirta Raiņa un Aspazijas muzeja speciālistei Astrīdai Cīrulei par Raiņa un Aspazijas vasarnīcā īstenoto programmu Sajūtu ceļojums.

Programma sadarbībā ar Sajūtu teātra radošo grupu veidota cilvēkiem ar redzes grūtībām, bet pieejama ikvienam interesentam. Sajūtu ceļojums deva iespēju iepazīt muzeju un tā personības citādi, kā ierasts, – caur dzirdi, tausti un smaržu.

Nominācijā Par spilgtāko kultūras notikumu Jūrmalas apkaimēs komisija lēma piešķirt divas balvas.

Balva piešķirta Jūrmalas Kultūras centra radošajai komandai un direktoram Agnim Kristvaldam par īpaši veidoto atjaunotā Ķemeru vēsturiskā parka atklāšanas programmu 2021. gada augustā. Parka atklāšanas svētkos ar mūziku, ielu teātri un citiem priekšnesumiem bija radītas vēsturiskā kūrorta noskaņas, apmeklētājiem tika piedāvātas izzinošas aktivitātes dabas iepazīšanai.

Otru balvu nominācijā Par spilgtāko kultūras notikumu Jūrmalas apkaimēs saņēma jūrmalnieks Andrejs Černovs. Andrejs Černovs nodarbojas ar pasākumu rīkošanu, viņš pēc savas iniciatīvas kopā ar domubiedriem brīvprātīgi gatavo svētku priekšnesumus un sagādā dāvanas, iepriecinot bērnus bērnudārzos un rotaļu laukumos, rada svētku noskaņu publiskās vietās pilsētā.

Nominācijā Par izciliem sasniegumiem Latvijas un starptautiskos konkursos apbalvota Danija Areande Bedrīte, Jūrmalas Mūzikas vidusskolas 11. vokālās un skatuves mākslas klases audzēkne. 2021. gadā viņa ieguvusi 11 godalgotas vietas Latvijā un starptautiska mēroga konkursos.

Nominācijā Par kultūras notikumu digitālajā vidē komisija piešķīra divas balvas. Jūrmalas Kultūras centra jauniešu teātrim Eksperiments balva piešķirta par daudzveidīgu digitālā satura veidošanu.

Otra balva piešķirta Jūrmalas Mūzikas vidusskolas direktores vietniecei projektu realizācijas jomā Agnijai Saprovskai par skolas 60 gadu jubilejas norišu popularizēšanu digitālajā vidē.

Skatītāju simpātijas nominācijā Skatītāju simpātiju balva par spilgtāko kultūras pasākumu Jūrmalā ieguvis notikums – deju akcija Purva burvis. Balva piešķirta Dacei Kalējai, Jūrmalas Kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīva Jūrmaldancis vadītājai. Dace Kalēja pulcēja vairāk nekā 500 dejotāju no 32 deju kolektīviem no dažādiem Latvijas novadiem, kas uz Lielā Ķemeru tīreļa laipām 2,5 kilometru garumā izdejoja dažādus skatuves deju fragmentus.

Par ieguldījumu kultūras dzīves veidošanā 2021. gadā Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība piešķīra Pateicības rakstus: Jūrmalas Mūzikas vidusskolas klavierspēles pedagoģei Irēnei Štrausei par koncertu cikla veidošanu Ķemeru evaņģēliski luteriskajā baznīcā; Jānim Kravalim par muzikālās apvienības Jautrās notis koncerta organizēšanu un koncertu ierakstu un tiešraižu nodrošināšanu; māksliniecei Līvijai Brigitai Pavlovskai par ilggadēju un aktīvu līdzdalību Jūrmalas mākslas dzīves veidošanā; Jūrmalas Kultūras centra pūtēju orķestra Jūrmala diriģentam Bruno Jurgenbergam par iniciatīvu, sagatavojot koncertprogrammu Solo ar orķestri un Ziemas mūzika svinga ritmos; horeogrāfei un režisorei Madarai Luīzei Muzikantei par Aspazijas dzimšanas dienai veltīto dzejas etīžu Es vētra tavā karogā iestudēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja