Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

KDi iesaka: Dziesma palīdz sakārtot pasauli

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Jubileja. Nedēļas nogalē Latgales vēstniecība Gors sadarbībā ar Dirty Deal Teatro aicina apmeklēt muzikālo izrādi brīvā dabā Visi putni skaisti dzied – tā noslēgs Rēzeknes koncertzāles desmit gadu jubilejas svinību ciklu. Režisores Kristas Burānes veidotais iestudējums sniegs neparastu skatpunktu uz kultūras un dabas robežām, kurās notiek cīņa starp kultivēto un dabisko, cilvēka kārtību un dabas savvaļu. Izrādes tapšanā profesionāli mākslinieki sadarbojas ar jauniešiem, kuri dzied korī. Arī skatītāji, ieklausoties un sadzirdot stāstus par putniem un cilvēkiem, veidos darba skanējumu. Pulcēšanās notiks pie Gora ieejas, izrādes galvenie notikumi risināsies pilsētas Festivāla parkā un Rēzeknes upes krastā. Izrādes komponists ir Jēkabs Nīmanis.

Visi putni skaisti dzied
Latgales vēstniecībā Gors 27.V plkst. 19, 28.V plkst. 16  
Ieeja bez maksas

***

Pianists Likā Debargs uzstāsies kopā ar kamerorķestri Kremerata Baltica. Foto – Sesila Šabēra, Sony Music Entertainment

Klasika. Piektdien, 26. maijā, Lielajā ģildē Rīgas festivālu atklās kamerorķestris Kremerata Baltica un viens no tā uzticamākajiem saspēles partneriem franču pianists Likā Debargs. Skanēs franču romantiķa Sezāra Franka emocionālu pretstatu cauraustais Klavieru kvintets fa minorā un divi XX gadsimta poļu komponista Miloša Magina darbi – krāšņu harmoniju piesātinātais Stabat Mater un virtuozais Trešais klavierkoncerts. 

Koncerts
Lielajā ģildē 26.V plkst. 20
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–35 

***

Opera. Rīgas kinoteātros būs skatāms Volfganga Amadeja Mocarta operas Figaro kāzas ieraksts, kas tapis Londonas Karaliskajā operā. Pie diriģenta pults – izcilais Antonio Papāno. Izrādes režisors ir Deivids Makvikars. 

Figaro kāzas
Apollo Kino Akropole 26.V plkst. 19, Apollo Kino Plaza 28.V plkst. 17
Biļetes Apollokino.lv

***

Hanele Zane Putniņa. Eksponāts pēc apraksta 1. 2023. Linogriezums. Autores īpašums. Publicitātes foto

Māksla. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas Kupola zālē tiks atklāta Haneles Zanes Putniņas personālizstāde Eksponāts pēc apraksta. Mākslinieces jaunās linogriezumu sērijas iedvesmas avots ir darbu apraksti LNMM XX gadsimta otrās puses un XXI gadsimta glezniecības kolekcijas zinātniskā apraksta kartītēs. Jaunā sērija vedina apcerēt to, kas ir mākslas interpretācija un kādam mērķim tā kalpo. 

Hanele Zane Putniņa 
Izstāde Eksponāts pēc apraksta
LNMM 25.V–13.VIII

***

Solo. Cēsīs uzstāsies ukraiņu komponists un pianists, t. s. nepārtrauktās mūzikas virziena aizsācējs Ļubomirs Meļņiks. Ar savu neparasto klavierspēles tehniku viņš veido vēl nedzirdētas skaņu ainavas, brīžiem mūziķa pirkstu veiklība sasniedz superskaņas ātrumu. Pianists iepazīstinās ar savu albumu The Sacred Thousand, ko izdos pašmāju ierakstu kompānija Jersika Records. Tas ir veltīts ukraiņu karavīriem, kuri stājās pretī milzīgam Krievijas armijas pārspēkam un vairākas nedēļas saglabāja savas pozīcijas Azovas tērauda rūpnīcā Mariupolē. "Mūzika ir kā ceļojums cilvēka dvēselē, mūsu garīgā spēka skaistajās dzīlēs," saka mākslinieks.

Ļubomirs Meļņiks
Koncertzālē Cēsis 27.V plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 22

***

Filmā Smieklīgais skuķis Bārbra Streisande ir nospēlējusi vienu no savām slavenākajām lomām. Publicitātes foto 

Kino. Rīgas kinoteātrī Splendid Palace kinolektorijā Tas, ko tu nedrīksti nezināt XVIII. Vienā taktī varēs noskatīties amerikāņu režisora Viljama Vailera romantisko komēdiju Smieklīgais skuķis/Funny Girl (1968). Šajā filmā vienu no savām slavenākajām lomām ir nospēlējusi Bārbra Streisande. Viņas ekrāna partneris ir Omars Šarifs. Pirms seansa ar šo darbu iepazīstinās režisore un publiciste Marta Elīna Martinsone.

Smieklīgais skuķis
Kinoteātrī Splendid Palace 31.V plkst. 18.30 
Biļetes Splendidpalace.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja