Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

KDi iesaka: Rituāls, kas ļauj ieiet tukšumā

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Viesi. Sestdien, 8. oktobrī, Rīgā notiks eksperimentālās apvienības Expat koncerts. Šo projektu ir izveidojusi amerikāņu repere, performanču māksliniece, dzejniece un LGBTQ+ aktīviste Miki Blanko kopā ar savu radošo partneri Semjuelu Acevedo. Miki Blanko ir sadarbojusies ar Kanji Vestu, Madonnu, Trikiju un Blood Orange. Expat performancē teatralizēta dzeja, kuras saknes ir meklējamas tumšādaino kvīru kultūrā, tiek apvienota ar Latīņamerikas gotiskās, smagā metāla un trokšņu mūzikas tradīcijām. Duets neizdod ierakstus, bet fokusējas uz intensīvu un dramatisku priekšnesumu: Expat koncerts tiek pieteikts kā panku teātris masām, kvīru hardcore kristības un rituāls, kas ļauj visiem dalībniekiem ieiet tukšumā. Pirms Expat uzstāsies pašmāju izpildītāji Keitija Bārbale un TV Maskava.

Expat
Peldošajā galerijā Noass 8.X plkst. 19
Biļetes ticketshop.lv EUR 15–20 

***

Režisors Mārtiņš Eihe Dailes teātrī iestudējis izrādi Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu. Foto – Kristaps Kalns

Pirmizrāde. Amerikāņu dramaturga Stīvena Adlija Girga lugu Jūdas Iskariota pēdējās dienas režisors Mārtiņš Eihe Dailes teātrī iestudējis ar nosaukumu Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu. Luga, kuras varoņu vidū ir Jēzus, Marija Magdalēna, māte Terēze, Freids, Sātans un citi kolorīti personāži, pirmo reizi tika iestudēta 2005. gada Ņujorkā, un to režisēja Filips Seimors Hofmans. Dailes teātra versijā spēlēs daudz zvaigžņu, Jūdas lomā iejutīsies Lauris Dzelzītis.   

Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu
Dailes teātrī 9.X plkst. 18, 19., 20.X plkst. 19, 13.XI plkst. 18, 15.XI plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–45 

***

Popmūzika. Sestdien, 8. oktobrī, kultūras telpā Hanzas perons notiks pašmāju popgrupas Sudden Lights koncerts, kurā skanēs kolektīva jaunākā albuma Miljards vasaru kompozīcijas un senāk tapušās, klausītāju jau iemīļotās emocionālās dziesmas. 

Sudden Lights
Hanzas peronā 8.X plkst. 20  
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 25

***

Karmenu dziedās Rumānijas mecosoprāns Ramona Zaharija. Publicitātes foto 

Opera. Latvijas Nacionālās operas (LNO) repertuārā atgriežas Žorža Bizē Karmena franču režisores Marijas Evas Siņerolas lasījumā. Viņa to iestudējusi kā drūmu, emocionāli un fiziski uzlādētu drāmu, liela loma izrādē ir gan dvēseles, gan ķermeņa valodai. Karmenu dziedās lieliskā Ramona Zaharija. Dona Hosē tēlā iejutīsies Andris Ludvigs. Eskamiljo būs Jānis Apeinis, Mikaēla – Dana Bramane. Pie pults stāsies Mārtiņš Ozoliņš.

Karmena
LNO 6., 8.X, 25.XI plkst. 19
Biļetes opera.lv EUR 5,95–40

***

Festivāls. No 6. līdz 8. oktobrim Rēzeknē notiks ērģeļmūzikas festivāls Organismi. Šovakar uzstāsies jaunie ērģelnieki Mona Rozdestvenskīte un Oskars Kalniņš. 7. oktobrī notiks koncertizrāde visai ģimenei Ķepas, ūsas un Minkāns. 8. oktobrī ir gaidāms ērģelnieces Ivetas Apkalnas, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Valsts akadēmiskā kora Latvija koncerts. Diriģenta Gunta Kuzmas lasījumā skanēs franču romantiķa Aleksandra Gilmāna Pirmā ērģeļsimfonija un amerikāņa Ārona Koplenda Scherzo Fantastique no viņa Ērģeļsimfonijas. Savukārt Māris Sirmais diriģēs Filipa Glāsa Septīto simofniju un Pētera Vaska opusu Veni Domine.

Organismi
Latgales vēstniecībā Gors 6.–8.X
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–17 

***

Kurš spēs pārliecināt vairāk? Slavoju Žižeku atveidos Vilis Daudziņš, Džordanu Pītersonu – Kaspars Znotiņš. Publicitātes foto

Pirmizrāde. Jaunajā Rīgas teātrī notiks režisora Alvja Hermaņa iestudējuma Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis pirmizrāde. Slovēņu filosofu, neoliberālisma un politkorektuma kritiķi Slavoju Žižeku atveidos Vilis Daudziņš, kanādiešu klīniskās psiholoģijas doktoru Džordanu Pītersonu – Kaspars Znotiņš. Kurš spēj pārliecināt vairāk? Izrādes pamatā ir pirms dažiem gadiem Toronto notikusī divu intelektuāļu diskusija. 

Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis
JRT 11.–14.X, 8.–10.XI plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–30

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja