Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvijas jaunie mākslinieki uzvar starptautiskajā laikmetīgās mākslas biennālē Eiropas jaunrade

11. oktobrī Parīzes piepilsētas Monrūžas galerijā Le Beffroi Eiropas mākslas profesionāļi atklāja Starptautisko laikmetīgās mākslas biennāli Eiropas jaunrade (JCE. Jeune Création Européenne) 2019–2021_, kurā divas no trim Grand Prix balvām ieguva Latvijas jaunās mākslinieces – multimediju māksliniece Santa France un fotogrāfe Annemarija Gulbe. Trešo Grand Prix balvu saņēma dāņu videomāksliniece Līsela Buriša, kā arī speciālo balvu ieguva Dānijas delegācijas pārstāve Nata Bloka Gregersena, informēja Latvijas delegācijas pārstāve.

JCE biennāle ir septiņu valstu - Francijas, Dānijas, Latvijas, Itālijas, Spānijas, Portugāles un Rumānijas - sadarbības iniciatīva, kas darbojas ar vienotu mērķi  sniegt atspērienu jaunajiem Eiropas māksliniekiem, kā arī veicināt laikmetīgās mākslas norises iesaistītajās valstīs.

Latvijā JCE biennāli vada Vides risinājumu institūts. Katras iesaistītās valsts pārstāvji nokomplektē delegāciju astoņu jauno mākslinieku sastāvā, lai iekļautu viņu darbus vienotā JCE biennāles ceļojošajā izstādē, kas divu gadu laikā apceļos iesaistītās mākslas galerijas un centrus. Pirmās izstādes atklāšanā Monrūžā starptautiska mākslas profesionāļu žūrija paziņo perspektīvākos māksliniekus, pasniedzot Grand Prix balvas. Tajās ietilpst apmaksāta 6 mēnešu rezidence Parīzē un naudas balva, ko saņems Grand Prix ieguvējas - Santa France, Annemarija Gulbe un Līsela Buriša. Šogad žūrija lēma piešķirt arī vienu speciālo balvu, kuras ieguvēja Nata Bloka Gregersena dosies 3 mēnešu rezidencē centrā In Extenso, veidos personālizstādi un arī saņems naudas balvu.  

Starptautiskās žūrijas prezidente, Laurenca Bernarda galerijas Šveicē direktore Odrija Teičmane uzsvēra, ka Latvijas delegācija šogad uzrādījusi īpaši augstu sniegumu - demonstrējot svaigumu un aktualitāti kā darbu naratīvos, tā izvēlētajos medijos.

Multimediju māksliniece Santa France savās hiperreālajās klusās dabas kompozīcijās vēsta par elektroniskajām ierīcēm un to īpašniekiem. Māksliniece aplūko, kā bieža šo ierīču lietošana, meklējot otro pusīti interneta iepazīšanās portālos vai strādājot attālināti, ietekmē cilvēka ķermeni un prātu. Savukārt Annemarija Gulbe fotogrāfiju sērijā Love Re-Search dokumentē savas paaudzes ikdienas ainas, būdama vienlaikus tās pārstāve un vērotāja, kā arī tiecas izprast savu distancēšanos, būšanu ārpus romantikas un mīlestības konceptu. 

JCE Biennale 2019–2021 Latvijas delegāciju pārstāv fotogrāfe Annemarija Gulbe, multimediju māksliniece Santa France, arhitekts un mākslinieks Krišs Zilgalvis, gleznotāja Sabīne Vernere, fotogrāfe Elīna Semane, gleznotāja Luīze Rukšāne, scenogrāfs Krišjānis Elviks un kuratore Tīna Pētersone.

Latvija starptautiskajā JCE biennālē piedalās jau trešo reizi. Arī iepriekšējo divu biennāļu laikā Latvijas komanda uzrādījusi veiksmīgu sniegumu - JCE biennālē 2015–2017 gleznotājs Klāvs Loris ieguva Grand Prix balvu, savukārt JCE biennālē 2017–2019 Sandra Strēle ieguva speciālo balvu – apmaksātu rezidenci. Taču šī gada biennāle latviešiem izrādījusies visveiksmīgākā.

JCE biennāles 2019–2021 ceļojošā izstāde 55 mākslinieku sastāvā Monrūžas galerijā Le Beffroi būs apskatāma vēl līdz 3. novembrim. Pēc tam tā sāks ceļot cauri iesaistīto valstu galerijām un mākslas centriem, kopā mērojot 5850 km garu distanci. No 2020. gada aprīļa līdz maijam tā viesosies Hjorringas mākslas galerijā Vrå Dānijā. Savukārt no nākamā gada jūnija līdz pat septembrim tā nonāks Zinātnes un mākslas centrā Brūzis Cēsīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja