Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Nacionālā opera un balets jauno sezonu sāks ar četrām pirmizrādēm

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) jauno 2021./2022. gada sezonu sāks ar četru jauniestudējumu pirmizrādēm. Priekškars pirmo reizi vērsies operām Simons Bokanegra un Pelnrušķīte, kā arī baletiem Drakula un Divi metri. Arī sezonas turpinājums sola daudz spilgtu un nozīmīgu mākslas notikumu, informēja LNOB pārstāve Irbe Treile.

Jaunā sezona tiks atklāta 10. septembrī, kad pirmizrādi piedzīvos horeogrāfa Kšištofa Pastora balets Drakula ar Vojceha Kilara mūziku. Krāšņais, neoklasiskais balets tapis pēc Brema Stokera pasaulslavenā romāna motīviem. Jauniestudējuma muzikālais vadītājs ir Mārtiņš Ozoliņš, kostīmus un scenogrāfiju veidojuši Čārlzs Kjūsiks Smits un Fils R. Danielss.

Īru rakstnieka Brema Stokera XIX gadsimta nogalē sarakstītais romāns Drakula ir iedvesmojis māksliniekus jaundarbiem visās mākslas jomās. Poļu horeogrāfs Kšištofs Pastors šo aizraujošo stāstu ir izteicis krāšņajā baleta valodā, par pamatu ņemot Vojceha Kilara mūziku gotiskajai kinofilmai Brema Stokera Drakula.

Četrsimt gadus ilgušais mīlasstāsts ir kā ceļvedis noslēpumiem apvītajā vampīru pasaulē. Balets Drakula pirmo reizi skatītāju vērtējumam tika nodots 2018. gadā Rietumaustrālijas baleta pirmizrādē Pērtā. Iestudējums saņēmis vairākas balvas un nominācijas. Latvijas Nacionālā baleta iestudējumā lomas interpretēs Jūlija Brauere, Jolanta Lubēja, Sabīne Strokša, Ieva Rācene, Annija Kopštāle, Raimonds Martinovs, Viktors Seiko, Antons Freimans, Filips Fedulovs, Kārlis Cīrulis, Aleksandrs Osadčijs un citi.

26. septembrī pirmizrāde gaidāma Džuzepes Verdi operai Simons Bokanegra Normunda Vaiča muzikālajā vadībā. Šī darba pirmiestudējums Latvijas Nacionālajā operā tapis saskaņā ar Stīvena Lolesa oriģinālrežijas konceptu, tā scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Leslijs Traverss, horeogrāfe – Linne Hoknija. Galvenās lomas interpretēs Rinalds Kandalincevs, Tatjana Trenogina, Tads Girininks un Mihails Čuļpajevs.

Operas Simons Bokanegra titulvaronis kļūst par Dženovas dodžu, balsojumā pārspējot aristokrātu Fjesko, taču viņus abus saista ne tikai cīņa par varu, bet arī kāda liktenīga sieviete. Šo operu Džuzepe Verdi sacerēja jau 1857. gadā, tomēr publikas un kritikas īpašu atzinību guva darba otrā redakcija, kas pirmizrādi piedzīvoja 1881. gadā. 21. gadsimtā Simons Bokanegra arvien biežāk parādās uz operteātru skatuvēm.

30. septembrī Jaunajā zālē paredzēta pirmizrāde baletam Divi metri. Šis jaunuzvedums ir horeogrāfu Elzas Leimanes, Antona Freimana un Aivara Leimaņa vienlaikus gan nopietna, gan humora pilna reakcija uz baleta mākslinieka iekšējiem pārdzīvojumiem pandēmijas laikā. Elzas Leimanes veidotā ieilgusī etīde Līdzcilvēks vēsta par cilvēku, kurš nespēj atrast izeju no teātra un vienlaikus arī no sevis. Tas ir dejotāja mēģinājums risināt vissarežģītāko – attiecības ar sevi.

Antons Freimans radījis teatrālu uzvedumu par emocionālajiem un fiziskajiem aspektiem māksliniekam, atsākot dejot pēc ilgāka piespiedu pārtraukuma. Savukārt Aivara Leimaņa veidotā etīde eksperimentēs ar obligātajiem noteikumiem, minot, kā izskatītos balets, ja māksliniekiem būtu jāievēro divu metru distance. Iestudējumu apvienojošais elements šoreiz būs baleta mākslinieku runātais vārds.

31. oktobrī priekškars pirmo reizi vērsies Džoakīno Rosīni operas Pelnrušķīte jauniestudējumam, kura režiju, horeogrāfiju, scenogrāfiju un kostīmus veidojis radošais duets Barbe & Doucet – Reno Dusē un Anrī Barbs. Tā muzikālais vadītājs ir Pēters Halāss.

Labi zināmā pasaka Pelnrušķīte Džoakīno Rosīni operā pārvērtusies par jautru drāmu pieaugušajiem. Iestudējuma radošā komanda operas darbību pārcēlusi uz 1930. gadu Ņujorku kabarē noskaņās. Pelnrušķīte Latvijā iestudēta pirmoreiz. Lomās: Reičela Kellija, Pablo Martiness Kardenass vai Mihails Čuļpajevs, Peters Kalmans, Kalvis Kalniņš vai Rinalds Kandalincevs, Jūlija Vasiļjeva, Laura Grecka un Rihards Mačanovskis.

Jauniestudējumu Drakula, Simons Bokanegra un Pelnrušķīte pirmizrādes ir iekļautas Rīgas Operas festivāla 2021 programmā. 

Septembrī un oktobrī skatītājus priecēs arī iepriekšējās sezonās tapuši iestudējumi, kā arī divi kamermūzikas koncerti – Evijas Martinsones solokoncerts 12. septembrī un Sapnī 30. oktobrī.

Septembrī un oktobrī notiks vairākas operas solistu debijas. 17. septembrī Džakomo Pučīni operā Madama Butterfly Čo-Čo-sanas lomu pirmo reizi dziedās Tatjana Trenogina, Pinkertona lomu – Artjoms Safronovs. Abi mākslinieki nesen papildinājuši Latvijas Nacionālās operas solistu ansambli. Džakomo Pučīni operā Toska 7. oktobrī titullomā debitēs Dana Bramane, Kavaradosi lomu pirmo reizi interpretēs Raimonds Bramanis, savukārt Skarpijas lomu pēc ilga pārtraukuma dziedās Jānis Apeinis.

Gaidāmajā sezonā divi iestudējumi Jaunajā zālē paredzēti bērnu auditorijai. Džankarlo Menoti operas Amāls un nakts viesi uzvedumu veidos diriģents Normunds Vaicis, režisori Anta Priedīte un Gundars Silakaktiņš, scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa. Režisores Elitas Bukovskas veidotā koncertizrāde Burvju durtiņas operā bērnus iepazīstinās ar izrādes tapšanas noslēpumiem, par pamatu ņemot Arvīda Žilinska mūziku.

Gadumijā skatītājus priecēs tradicionālie Vecgada koncerti Operā.

Janvārī pirmizrāde ieplānota latviešu opermūzikas meistardarbam – Jāņa Kalniņa operai Hamlets, kuras tapšanu atbalsta LNO ģilde ASV. Iestudējumu veido muzikālais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš, režisore Kristīna Vuss, scenogrāfs Andris Eglītis un kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka.

Martā Latvijas Nacionālajā operā viesosies izcilais diriģents Pjērs Džordžo Morandi. Viņa vadībā notiks Džuzepes Verdi operas Aīda atjaunojums un Verdi operas Luīze Millere koncertuzvedums, kas būs pirmais šī darba atskaņojums Latvijā.

Aprīlī pirmizrāde paredzēta izcilā horeogrāfa Marko Gekes laikmetīgajam baletam Ņižinskis, maijā – Volfganga Amadeja Mocarta operai Dons Žuans, ko veidos radošā komanda no Argentīnas – režisors Marselo Lombardero, scenogrāfs Djego Siliano un kostīmu māksliniece Lusiana Gutmane. Šo mākslinieku radošo rokrakstu Latvijas publika jau iepazinusi Mocarta operas Figaro kāzas iestudējumā. Maijā solokoncertu sniegs viens no šobrīd izcilākajiem basiem pasaulē Ginters Groisbeks.

Sezonu jau tradicionāli noslēgs Rīgas Operas festivāls, 2022. gadā jau ierastajai operu jauniestudējumu parādei pievienojot arī sezonas baleta jaunuzvedumus.

Ar katra pasākuma apmeklējuma nosacījumiem var iepazīties mājaslapas www.opera.lv sadaļā Kalendārs vai vietnē www.bilesuparadize.lv.

Biļetes var iegādāties LNOB kasēs un Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja