Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Pasts Dailes teātra 100. jubilejā velta pastmarku tā dibinātājam un režisoram Eduardam Smiļģim

Latvijas Pasts 19. novembrī izdos jaunu pastmarku un aploksni Dailes teātra 100. jubilejā, kas veltīta teātra dibinātājam un leģendārajam režisoram Eduardam Smiļģim (1886–1966), informēja Latvijas Pasta pārstāvji.

Pastmarkas vizuālajā noformējumā izmantots fotogrāfa Gunāra Bindes 1965. gadā uzņemtais režisora Eduarda Smiļģa portrets, kas tapis pusgadu pirms viņa aiziešanas mūžībā. Savukārt uz aploksnes redzams Dailes teātris. Filatēlijas jaunumu dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Pastmarkas izdošanas dienā, 19. novembrī, Dailes teātris svinēs savu 100. jubileju – teātra pastāvēšanas laikā tajā vienmēr strādājuši sava laika spilgtākie mākslinieki. Viena no izcilākajām Dailes teātra personībām ir tā dibinātājs Eduards Smiļģis, kas bija īpašs ar plašo vērienu un fantāziju bez robežām. Kopā ar saviem līdzgaitniekiem viņš izveidoja jaunu teātra modeli ar novatorisku skatuves plānojumu un dekorācijām, kā arī īpaši izkoptu aktieru runu un kustību.

Eduards Smiļģis Dailes teātrī darbojās arī kā režisors un bija ilggadējs teātra mākslinieciskais vadītājs, kā arī pats spēlēja spēcīgas un izjustas lomas – viņš bija temperamentīgs, romantisks varoņlomu tēlotājs.

Dailes teātra 100. jubilejas pastmarka izdota 50 000 eksemplāru tirāžā, savukārt īpašā aploksne – 1500 eksemplāros. Pastmarkas nominālvērtība ir 1 eiro, un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. 

Tā kā drošības prasību dēļ patlaban atcelti publiskie pasākumi, tajā skaitā pastmarku pirmās dienas zīmogošana pasta nodaļās, pastmarku kolekcionāri un filatēlijas interesenti par pastmarku zīmogošanas iespējām aicināti sazināties ar Latvijas Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamentu, rakstot uz e-pasta adresi: [email protected].                                           

Pastmarku un aploksni Dailes teātris 100 – Eduards Smiļģis sākotnēji varēs iegādāties Rīgas 10. pasta nodaļā Elizabetes ielā 14/43, Rīgas 50. pasta nodaļā t/c Origo, Stacijas laukumā 2, pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja