Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Mūzika pāri robežām

Latvijā viesojas viens no slavenākajiem britu ģitāristiem Stīvs Hakets

Pirmoreiz Latvijā viesojas viens no slavenākajiem britu ģitāristiem un komponistiem, gan mūsdienu rokmūzikas, gan akustiskā džeza un klasiskās ģitārspēles (pat flamenko!) meistars Stīvs Hakets, kuru pasaule jau 70.gados iepazina kā vienu no leģendārās grupas Genesis mūziķiem. S.Hakets ir spilgta radoša personība bez kompromisiem. Viņa mākslu nav iespējams ielikt konkrētā plauktā, jo apbrīnojami daudzpusīgā mūziķa spēle jau teju 40 gadu sajūsmina gan rokkoncertu klausītāju tūkstošus lielos stadionos (vieskoncertā bijušajā PSRS pirms 20 gadiem viņš viens pats ar neilona stīgu ģitāru izklaidējis 90 000 klausītāju!), gan akustiskajos solo un kamermūzikas vakaros klasiskajā Barbican concert hall un uzstājoties ar simfonisko orķestri. 11.Starptautiskā džeza festivāla Saulkrasti Jazz 2008 noslēgumkoncertā Saulkrastu brīvdabas estrādē 2.augusta vakarā (plkst.19) bijušais Genesis ģitārists muzicēs kopā ar vadošās fusion grupu Djabe, taču sola nospēlēt arī dažus savus slavenos hitus. Kopš bērnības iemīļotās harmonikas gan viņš pirmajā apciemojuma reizē nespēlēšot un arī nedziedās.

"Šoreiz spēlēšu tikai elektrisko ģitāru. Latvijas apciemojumu noorganizēja pazīstamais mūziķis un Djabe menedžeris Atila. Man ļoti patīk saspēle improvizējot, kā to dara Djabe. Džemojot mēs vienmēr cits citu pārsteidzam, un neviens skaņdarbs neatkārtojas tāds, kā bija. Viņi ir tik daudzpusīgi, elastīgi un ar tik dažādu izcelsmi, kas rada interesantu dažādu kultūru apvienojumu. Esmu dzirdējis daudz intriģējoša par Latviju, un nu beidzot man būs iespējas to redzēt pašam savām acīm!" vēl no Londonas pa epastu atbildēja Stīvs Hakets.

"Mani vienlīdz interesē gan sena, gan jauna mūzika. Mūsu "globālajam ciematam" kļūstot arvien lielākam un lielākam, sen aizmirsta un neskarta reģionu tautas mūzika pēkšņi var atrasties pašā uzmanības centrā. Mani arvien vairāk aizrauj pilnīgi visa mūzika: indiešu, orientālā, latīņu, eiropiešu, afrikāņu, aborigēnu, ķeltu…Mūzika ir vēstnieks, kura spēkos ir pārvarēt visas robežas. Piemēram, Daniels Barenboims panāca, ka izraēlieši un palestīnieši spēlē kopā vienā orķestrī."

Stīvam Haketam, kurš savulaik pašmācībā apguvis ģitāru, tagad ir daudz sekotāju un atdarinātāju. Bet no kā iespaidojies viņš pats? "Bahs, Čaikovskis, Gēršvins, Respīgi, blūzs, Rojs Orbisons, Buffy Sainte Marie un Django," skan atbilde, aptverot personības no XVIII gs. baroka laikmeta līdz šodienai. Rokmūziķa, klasiskā ģitārista un plaša spektra komponista jaunrades apvienojums neesot izvirzīts par mērķi. "Es vienkārši sekoju savai sirdij, mūzika mani vienlīdz valdzina visās formās," atzīst S.Hakets, kurš 1986.gadā kopā ar Yes ģitāristu Stīvu Hovu un domubiedriem izveidoja elektroroka kulta grupu GTR, 1992.gadā kopā ar Londonas kamerorķestri ierakstīja prpgrammu Vivaldi ģitāras koncerts, bet 1997.gadā, Šekspīra lugas Sapnis vasaras naktī iedvesmots, komponēja ciklu klasiskajai ģitārai un orķestrim, ko pats atskaņoja ar Londonas Karalisko filharmonisko orķestri. XXI gadsimtu viņš iesāka ar vērienīgu Genesis Revisited ierakstu, kam līdzās duetā ar brāli flautistu Džonu Haketu ierakstīja franču komponista Erika Sati izsmalcinātās kamermūzikas CD.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja