Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Nacionālajā vēstures muzejā būs lekcija par Francijas ķeizarieni Žozefīni

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā 29.maijā būs lekcija par vienu no Eiropas vēstures ievērojamākajām personībām - Francijas ķeizarieni Žozefīni. Lekciju lasīs Francijas Nacionālā Malmezonas un Buaprēo pils muzeja direktors Bernārs Ševaljē (Bernard Chevallier). Viņš ir arī viens no labākajiem Pirmās Impērijas mūsdienu speciālistiem.

Uz lekciju aicināti visi interesenti. Tiks nodrošināts arī sinhronais tulkojums no franču latviešu valodā.

Ševaljē savā lekcijā sola atklāt dažus noslēpumus par savulaik Eiropā tik ietekmīgo sievieti. Ķeizariene Žozefīne (1763-1814) ilgu laiku tika uzskatīta par vieglprātīgu un izšķērdīgu sievieti. Žozefīnes dzīves gājums saistīts ar būtiskiem vēstures notikumiem un viņas īpašajām spējām gūt savu izdevīgumu no tiem. Par Francijas ķeizarienes kroni Žozefīne var pateikties pašas vērptajām intrigām Lielās revolūcijas laikā, prasmīgi nodibinātiem kontaktiem gan ar rojālistiem, gan ar revolucionāriem, kā arī kopīgām interesēm ar vairākiem finanšu aprindu pārstāvjiem.

Ķeizarienes vārds nesaraujami saistīts arī ar Napoleonu, tomēr Ševaljē uzskata, ka vēl pirms šo abu vērienīgo personību likteņu krustošanās Žozefīne daudz ko bija paveikusi pati. Turklāt pēc šķiršanās ar Napoleonu Žozefīne drosmīgi cīnījusies ar likstām un iejutusies dažādās dzīves lomās - bijusi ceļotāja, zinoša botāniķe, arī diplomāte, māte un vecmāmiņa.

Ķeizariene Žozefīne 19.gadsimta sākumā bijusi viena no elegantākajām Eiropas valdniecēm. Nauda tērēta, neiedziļinoties tās skaitīšanā, jo mērķis - iepatikties Napoleonam - bijis augstāks par visu. Viņai paticis rotāties arī ar skaistiem tērpiem, kuri tiek rūpīgi glabāti Malmezonas muzejā Francijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja