Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nākamgad Londonas Dizaina biennālē Latviju pārstāvēs platforma Latvian Literature ar kampaņu #iamintrovert

Pēc uzvaras Latvijas Dizaina gada balvā 2019. gadā ar literatūras eksporta kampaņu #iamintrovert Londonas Dizaina biennālē Latviju pārstāvēs platforma Latvian Literature. Dizaina mākslas darbu uzticēts veidot vizuālājiem māksliniekiem Kristai un Reinim Dzudzilo un režisorei Unai Rozenbaumai, informēja platformas Latvian Literature pārstāve Anete Konste.

Mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo sadarbībā ar Latvijas literatūras eksporta platformas Latvian Literature komandu un kampaņas #iamintrovert idejas autori Unu Rozenbaumu radījuši objektu In3 jeb Introvert In Interior (Introverts interjerā). Plānots, ka biennālē burtiski atdzīvosies mākslinieka Reiņa Pētersona #iamintrovert kampaņas ietvaros zīmētie komiksa tēli – rakstnieks I. un rakstniece I. – , ar kuriem apmeklētājiem būs iespēja dalīties savā noslēpumā. Abi rakstnieku tēli uz šo noslēpumu sniegs privātu atbildi literārā formā.

"Objekts atsaucas Latvijas ekpozīcijai paredzētās izstādes telpas Somerset House interjeram, tajā esošajiem diviem vertikālajiem arkveida logiem. Kopā tie izveido telpisku trīsvienību. In3 ir reizē sakrāls un sadzīvisks objekts, kurš pats ir telpa. Objekts atklājās skulpturāli, katrā pusē iekļaujot satura un formas atklājumu. Tas ir kā performatīvs, dzīvs piemineklis Latvijas tagadnes literātiem un literatūrai," atklāj Krista un Reinis Dzudzilo.

Ar kampaņu #iamintrovert Latvija sevi pieteica, kopā Lietuvu un Igauniju kā goda valstis piedaloties Londonas grāmatu tirgū (The London Book Fair) 2018. gadā. Kampaņa atklāja Latviju kā introvertu rakstnieku nāciju, kuriem daudz vairāk par kopā sanākšanu un publisku pasākumu apmeklēšanu patīk vientulīgi nodoties grāmatu rakstīšanai. Kampaņa saņēmusi divas zelta medaļas reklāmas festivālā Adwards 2018. gadā, kā arī Latvijas Dizaina gada balvu 2019. gadā.

"Kampaņa sasniedz savus mērķus ar humoru un asprātību, kā arī uzkavējas cilvēku atmiņās. Tā parāda nācijas psihi sirsnīgi apburošā veidā ar bagātīgu satura klāstu. Mēs ceram, ka kampaņa turpinās iesākto," atklāja Latvijas Dizaina gada balvas 2019 žūrijas priekšsēdētājs, Viktorijas un Alberta muzeja (Victoria and Albert Museum) Dizaina, arhitektūras un digitālās mākslas nodaļas vadītājs, kā arī 2018. gada Londonas dizaina biennāles radošais direktors Kristofers Tērners (Cristopher Turner).

Londonas Dizaina biennāle (London Design Biennale) ir pasaules ambiciozāko un izdomas bagātāko dizaineru, kuratoru un dizaina institūciju apvienība. Biennāle bija ieplānota šī gada septembrī, bet saistībā ar vīrusa Covid-19 noteiktajiem ierobežojumiem tās norise pārcelta uz 2021. gada vasaru (1.–27. jūniju). Māksliniece un scenogrāfe Esa Devlina (Es Devlin) par šī gada biennāles centrālo tēmu izvēlējusies rezonansi, kuru dalībnieki apspēlēs savos dizaina mākslas darbos. 2018. gadā Londonas Dizaina biennālē uzvarēja Latvijas mākslinieks Artūrs Analts ar mākslas instalāciju Matter to Matter.

Vizuālie mākslinieki Krista Dzudzilo un Reinis Dzudzilo ir mākslinieku tandēms, kas kopīgi darbojas vizuālajā mākslā, teātrī un operā. Abi veidojuši scenogrāfiju, video un kostīmus iestudējumiem dažādos Latvijas teātros un operā, kā arī radījuši vairākas laikmetīgās mākslas personālizstādes, pēdējā no tām Alma Mater galerijā Alma. 2019. gadā Dzudzilo ar instalāciju ZRwhdZ pārstāvēja Latviju Prāgas Scenogrāfijas Kvadriennālē, kurā ieguva apbalvojumu. Šis darbs tika izstādīts Laikmetīgajā mākslas centrā Kim? Un tika nominēts Purvīša balvai 2021. 2019. gadā ieguvuši Latvijas Dizaina gada balvu par vēstures ekspozīciju Sirdsapziņas Ugunskurs.

Režisore Una Rozenbauma vairāk nekā desmit gadus strādājusi par radošo direktori aģentūrās Mooz, DDB, Not Perfect, Vuca Communications, Ogvily. Zīmola #iamintrovert idejas autore un radošā direktore. Veidojusi publicitātes kampaņas Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim, žurnālam Rīgas Laiks, portālam Satori, filmai Melānijas hronika un citām. Režisore un scenāriste filmām Suns un sapnis, Atbrīvošanās un Logs.

Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju, Ekonomikas ministriju, Ārlietu ministriju un Latvijas vēstniecību Lielbritānijā. Vairāk informācijas par biennāli: https://www.londondesignbiennale.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja