Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Nedēļas nogalē iepazīstinās ar Tibetas kultūru

Nedēļas nogalē, 8. un 9. oktobrī Rīgā norisināsies Tibetas kultūras dienas, kur ikvienam apmeklētājam būs iespēja piedalīties dažādās bezmaksas aktivitātēs, kas aptvers plašu tēmu loku – no tibetiešu valodas līdz pat medicīnai no pagātnes līdz mūsdienām, informēja pasākuma pārstāve Kristīne Tjarve.

Aktivitātes notiks Birojnīcā, Cydonia Gastropub un vīna bārā Garage, Elizabetes ielā.

Sestdien, 8. oktobrī plkst. 13 Birojnīcā notiks Tibetas kultūras dienas atklāšana ar lektores Agitas Baltgalves, LU Āzijas studiju katedras asociētās profesores, lekciju Tibetiešu valoda laikmetu spogulī par tibetiešu valodu, tās izcelsmi, alfabētu, izrunu un apmācības iespējām mūsdienās.

Birojnīcā viesosies arī budisma pasniedzējs Helmūts Ancāns, kurš pastāstīs par VS Dalailamas mācībām priekšlasījumā Īss ieskats budisma loģikas meistara Dharmakīrti tekstā Pramānvārtikka. H. Ancāns absolvējis budisma filozofijas un psiholoģijas septiņu gadu klātienes mācību programmu Itālijā.

Paralēli lekcijām ikviens interesents var apmeklēt Lindas Klētnieces darbu fotoizstādi FotoMandala, kuras darbi tapuši tibetiešu emigrācijas centra Indijā - Dharamsalas apmeklējuma laikā. Fotoizstāde būs pieejama no 8. līdz 31. oktobrim Birojnīcā, Cydonia un vīna bāra Garage telpās.

„Pateicoties Tibetas kultūras dienām, Latvijas sabiedrībai ir iespēja ielūkoties diženas kultūras esībā, kas ar saviem miera, harmonijas un cilvēcības ideāliem atstājusi nenovērtējamu ietekmi uz visu cilvēci,” saka mākslas zinātnieks un fotoizstādes FotoMandala kurators Jānis Borgs. "Fotoizstādē FotoMandala apmeklētāji ieraudzīs latvju ceļinieces Lindas Klētnieces fotoatklāsmes, kas pauž ne tikai estētisku prieku vai romantisku fotodeju tālās austrumzemes krāsu, faktūru un grafisko ritmu virpulī, bet šeit notiek arī meditatīva apcere budisma auras lokā."

Svētdiena, 9. oktobris, iesāksies ar bērnu rītu Cydonia telpās, kur Latvijā dzīvojošiem bērniem būs iespēja sazināties video sveicienā ar tibetiešu bērniem Dharamsalā. Pieaugušie svētdien varēs apmeklēt pasaules apceļotāja un rakstnieka Pētera Struberga lekciju Tibeta tuvplānā par Tibetas medicīnu, rituāliem un dzīvesveidu.

Tibetas kultūras dienas papildinās arī gleznotājas Flēras Bīrmanes lekcija Sakrālā māksla Tibetā, tās aizsākumi un attīstība 21. gadsimtā par Tibetas mākslu, sakrālo glezniecību. F. Bīrmane sešus gadus studējusi Tsering Art School Nepālā un ir absolvējusi glezniecības maģistratūru Latvijas Mākslas akadēmijā.

Svētdienas izskaņā apmeklētāji varēs piedalīties igauņu mūziķa Roja Stridera (Roy Strider) lekcijā par tradicionālajiem tibetiešu mūzikas instrumentiem, to skanējumu. Rojs ir leģendārās igauņu grupas Vennaskond dalībnieks, kā arī piecu grāmatu par Tibetu un Mongoliju autors.

Tibetas kultūras dienu apmeklējums ir bez maksas, bet nepieciešams iepriekš reģistrēties uz katru no lekcijām interneta vietnē www.tibetasdienas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja