Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Neparastais mantojums Latvijā

No 12. septembra līdz 14. septembrim visā Latvijā norisināsies Eiropas Kultūras mantojuma dienas, kuru laikā interesenti aicināti iepazīt unikālās kultūras un mākslas vērtības.

Septembra otrajā nedēļā jau četrpadsmito reizi Latvijā ar sarīkojumiem pilsētās un lauku rajonos tiks atzīmētas Eiropas Kultūras mantojuma dienas. Laika gaitā tās bijušas veltītas ievērojamiem arheoloģijas, arhitektūras, mākslas, pilsētbūvniecības, industriālajiem un vēstures pieminekļiem. Iepriekšējos gados vairāk tika akcentēta kultūrvēsturiskā objekta piederība kādam Latvijas vēsturē īpaši nozīmīgam periodam vai izcelta tā mākslinieciskā vērtība, estētiskā kvalitāte, funkcionālā nozīme vai arī autentiskuma saglabātības pakāpe.
2008. gadā Eiropas Kultūras mantojuma dienu laikā uzmanības centrā būs gan cilvēka darbības rezultātā tapuši objekti, kuri sabiedrības priekšstatos ne vienmēr tiek saistīti ar kultūras mantojumu, gan arī dabas pieminekļi, kam to savdabības dēļ, ir īpaša vieta ne tikai tūrisma jomā, bet arī Latvijas literatūrā un mākslā. Īpaša vērība šogad tiks pievērsta dažādu politisko lielvaru atstātajam militārajam mantojumam Latvijas teritorijā.

Eiropas Kultūras mantojuma dienas - 2008 Latvijā ievadīs konference "Neparastais mantojums Rīgas rajonā". Tā darbu Turaidas muzejrezervātā sāks jau 9. septembrī. Oficiāla šī gada Kultūras mantojuma dienu atklāšana paredzēta 12. septembrī plkst. 17.00 vienā no unikālākajiem padomju laika militārajiem objektiem Latvijā – Līgatnes "Bunkurā". Laikā no 12. septembra līdz 14. septembrim Eiropas Kultūras mantojuma dienu karogi plīvos vairāk nekā 60 objektos, aicinot iepazīt neparasto mantojumu katrā reģionā.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Informācijas centrā (Rīgā, Pils ielā 20) Eiropas Kultūras mantojuma dienu laikā interesenti varēs saņemt informatīvu brošūru par 2008. gada Kultūras mantojuma dienu objektiem Latvijā, kā arī dažus no tiem aplūkot Marikas Vanagas un Edgara Dubiņa fotogrāfiju izstādē.
Bērnus līdz 12 gadu vecumam aicinām ne tikai iepazīt neparasto mantojumu, bet arī uzzīmēt to! No 15. septembra līdz 13. oktobrim Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija rīko bērnu zīmējumu konkursu "Neparastais mantojums Latvijā".

Eiropas Kultūras mantojuma dienu 2008 programma


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja