Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nosaukti šī gada Normunda Naumaņa Gada balvas mākslas kritikā kandidāti

Par darbu dažādu mākslas jomu kritikā šogad žūrija balvai nominējusi Valdu Čakari, Santu Hiršu un Ivaru Šteinbergu. Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvas ieguvēji tiks paziņoti 11. janvārī, informēja Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Žūrija vērtēja recenzijas, kas publicētas laika posmā no 2019. gada 1. decembra līdz 2020.gada 1. decembrim.

Žūrijas ieskatā Valda Čakare spēj harmoniski savienot fundamentālas akadēmiskas zināšanas, erudīciju ar pingponga atsperīgo ekspresrecenziju stilu. Savrupa no jebkādām teātra profesionālās vides kaislībām un noskaņojumiem, viņa savas recenzijas padara par elegantu vienotas formas un satura paraugu. Valda Čakare savos tekstos ar baudu brīvi "sērfo" pa ironijas, sarkasma, melnā humora, paradoksa un absurda mestajiem "viļņiem", sagādājot baudu lasītājam. Viņai piemīt retā spēja būt asai un nesaudzīgai, reizē saglabājot delikātumu un zināmu aristokrātisku distanci.

Daudzo Valdas Čakares recenziju vidū žūrija īpaši izcēla izrādes Trīs māsas vērtējumu Nastavševs piestāj Hanzas peronā, Teātra Vēstnesis, Nr.3,  recenziju Biklās dumpinieces Provodņika cehā par izrādi Heda. Human, kroders.lv, 12.10.2020 un Varoņeposs pa telefonu par izrādi Rolanda dziesma, satori.lv, 09.09.2020.

Žūrija balvai nominē arī vizuālās mākslas kritiķi Santu Hiršu, uzsverot, ka viņa pārliecina ar spēju atrast kritiskos punktus jebkurā materiālā, ar zināmu neiecietības devu reaģējot uz personīgās ideoloģijas kritērijiem neatbilstošo, taču vienlaikus spēj aplūkojamo parādību saasināti izcelt profesionālas problēmas līmenī, sociāli aktuālu refleksiju kontekstā. Santas Hiršas kritikām piemīt zināma taisnprātība, taču tie ir mākslas procesā patiesi ieinteresēti viedokļi un allaž dod iemeslu lasītājam personiski reaģēt un iesaistīties vērtējumā, meklējot arī citu vai plašāku skatpunktu. Viņas recenzijas veiksmīgi panāk to, kam kritika arī domāta – dzīvīgu, izaicinošu atmosfēru mākslas pasaules vistiešākajā šodienā.

Žūrija īpaši atzīmēja Santas Hiršas recenzijas Brīvības alku tumšā puse par izstādi Dzīvā ķēde, Kultūras Diena, 03.02.2020,  Skatiens kā antropoloģisks ierocis. Skūpsti, sviedri un asinis par Arņa Balčus fotogrāmatu Myself, Friends, Lovers and Others, satori lv.10.06.2020 un Mākslas popularizētājs par  izdevumu Uga Skulme. Raksti. 1921–1940, punctummagazine.lv, 27.08.2020.

Žūrijas ieskatā dzejniekam un atdzejotājam Ivaram Šteinbergam 2020. gads bijis īpašs vairāku iemeslu dēļ. Gada beigās izdots viņa pirmais dzejoļu krājums Strops, savukārt visa gada garumā Šteinbergs bijis viens no ražīgākajiem dzejas recenziju rakstītājiem. Ir redzams, ka šāda sistemātiska iedziļināšanās dzejas procesā Šteinbergam ar laiku ļāvusi ieraudzīt arvien vairāk interesantu kopsakarību, un lasītājs var uzticēties Šteinberga spriedumam par to, kas pašlaik dzejā pastāv un ir aktuāls. Šteinberga kritiķa prāts apvieno gan praktizējoša dzejnieka, gan vērīga teorētiķa redzējumu, tāpēc recenzijās parasti ir daudz detalizētas un saprotami noformulētas informācijas par dažādām dzejas niansēm, kuras nepieredzējušam lasītājam, iespējams, paliktu nepamanītas.

Ivars Šteinbergs izvirzīts par dzejas kritikām  portālā satori.lv: Kā neuzrakstīt grāmatu par Kārļa Vērdiņa krājumu Gatavā dzeja, 19.11.2020, Mērogs 1:1 par Raimonda Ķirķa grāmatu Kartes, 27.02.2020 un es vairs neesmu tā meitene par Katrīnas Rudzītes grāmatu Ērti pārnēsājami spārni, 28.05.2020.

Ņemot vērā ierobežojumus, nenotiks tradicionālā NN NAKTS ceremonija, tādēļ Normunda Naumaņa biedrība veidos virtuālas sarunas ar nominantiem.

Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada  balvas kritikā ieguvējs saņems naudas stipendiju 1500 eiro apmērā, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums Tilde, Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvas laureāts saņems  naudas balvu 500 eiro, to atbalsta SIA Kurekss.

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā 2015. gadā nodbināja Normunda Naumaņa biedrība. Lēmumu par šī gada nominantiem pieņēma biedrības izveidota žūrija: žūrijas priekšsēdētājs filozofs un rakstnieks Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības Neputns galvenā redaktore Laima Slava, teātra kritiķe Undīne Adamaite, Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, literatūras kritiķe Anda Baklāne, publicists Valdis Ābols un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Normunda Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi Nacionālās balvas status.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja