Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pirmā armijas orķestra 91.dzimšanas dienu atzīmēs ar NBS orķestra un bigbenda koncertu Madonā

Pirmā kara orķestra 91.dzimšanas diena tiks atzīmēta ar Nacionālo bruņoto spēku orķestra koncertu Madonas kultūras nama zālē 5.februārī plkst.19, informēja NBS orķestra priekšnieks. Šāds divdaļīgs koncerts Nacionālo bruņoto spēku orķestrim ir arī kā radošā atskaite, kurā vienreiz gadā klausītājiem tiek piedāvāts labākais un savdabīgākais orķestra radošajā izpausmē, informēja pulkvežleitnants Dainis Vuškāns. Turpinot Latvijas armijas tradīcijas ieeja kocertā ir bez maksas.

1919.gada 6.februārī Jaunformējamo spēku komandieris kapteinis Ludvigs Bolšteins izdeva pavēli Nr.11, kurā uzdeva brīvprātīgo 11.rotai formēt muzikantu komandu. Saskaņā ar šo pavēli Liepājā tika nodibināts pirmais Latvijas armijas kara orķestris. Atzīmējot šo notikumu un turpinot Latvijas armijas tradīcijas, katru gadu februārī Nacionālo bruņoto spēku orķestris koncertē kādā no Latvijas pilsētām.  Armijas orķestra dzimšanas dienas koncertu NBS orķestris atklās ar brīvības cīņu dalībnieka un 3.Jelgavas kājnieku pulka kapelmeistara Ernesta Vilhelma Kuškevica „Fanfaru maršu Nr.3”. "Viņa vadībā 3.Jelgavas kājnieku pulka orķestris 1923.gadā pirmajā Latvijas armijas kara orķestru konkursā izcīnīja 1.vietu. Pēc 1940.gada minētais maršs publiskajā izpildījumā nav atskaņots, " uzsver D.Vuškāns.
Pirmatskaņojumu piedzīvos latviešu komponista Sergeja Austra Universa svīta „Kurzeme”. Autors Kurzemi jaunajā kompozīcijā uzlūko kā ķīli. "Tas ir ķīlis Eiropas jūrā. Dīvaina ir Latvija. Tajā daži nes smagumu – citi vieglumu, daži tiecas uz priekšu, daži kārto, citi jauc. Un Kurzemes vieta ir būt Latvijas kuģa priekšā, kas puto un šķeļ Baltijas jūru,"šādi  jauno sacerējumu komentējis tā autors.
Pirmo reizi Latvijā izskanēs arī ASV komponista Ričarda Saucedo sacerējums „Vēja brāzmas”, kuru var uzlūkot kā savdabīgu sacensība ar vēju, ko skaņdarbā attēlo koka pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu grupas. Koncertā skanēs arī viens no pasaulē pazīstamākajiem skaņdarbiem- amerikāņu klasiķa Leonarda Bernstaina uvertīra operetei „Kandida”.
 „Jūras putu baltumā”- tā pēc D.Vuškāna stāstītā skatītāji jau novērtējuši Jūras spēku orķestra jaunās koncertformas, kurās orķestra bigbenda mūziķi uzstāsies koncerta 2.daļā. Tajā skanēs kompozīcijas no bigbenda klasikas un latviešu komponistu skaņdarbu pārlikumi bigbenda sastāvam. Latviešu klasiskās mūzikas pērle simfoniskajam orķestrim- Emīla Dārziņa „Melanholiskais valsis” tiks izpildīts ilggadēja NATO bigbenda vadītāja Alena Vitiga džeza aranžējumā, ar kuru NATO bigbends koncertējis visā Eiropā. Programmā iekļautas arī Raimonda Paula un Edmunda Goldšteina 1970.gadu populāras melodijas jaunos ritmos. Kopā ar Jūras spēku bigbendu koncertā piedalīsies muzikālo šovu „Zvaigžņu lietus”, „Cīņas klubs”, Eirovīzijas 2009. un 2010.gada nacionālā konkursa dalībnieks, solists Edijs Šnipke. Koncertā būšot arī kāds pārsteigums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja