Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pirmās 300 000 lapas

www.periodika.lv pieejami digitalizētie preses izdevumi, kas iznākuši līdz 1938.gada 1.jūlijam, jaunāki autortiesību dēļ lasāmi tikai LNB iekšējā datortīklā. Datubāze ļauj šķirstīt izdevumu numurus lapu pa lapai vai meklēt informāciju pēc atslēgas vārdiem. Turklāt programma ievadītās lapas atpazīst kā tekstu, ļaujot ar materiāliem strādāt arī teksta skatā.
Kopš 2.jūlija trīsdesmit deviņu preses izdevumu latviešu, krievu un vācu valodā lappuses interesentiem iespējams šķirstīt virtuāli. Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) digitalizācijas projekta pirmais posms noslēdzies ar simbolisku publiskās piekļuves portāla atvēršanu.

"Tas ir daudz — trīs busi pilni ar avīzēm," stāsta kolekcijas Periodika projekta vadītājs Aigars Staks. Pašreiz digitalizēts 300 000 periodisko izdevumu lapu. Mērķis līdz nākamā gada vidum esot apstrādāt vēl 700 000, kaut kopumā LNB glabājas vairāk nekā 6 000 000 lapu. Projekta veidotāji cer, ka ar laiku digitālā formātā būs pieejama visa Latvijas nacionālā periodika. Protams, ir izņēmumi — autortiesību dēļ digitalizācija, visticamāk, apstāsies pie XX gadsimta 90.gadu robežas, jo bibliotēka nav spējīga segt izmaksas, savukārt kvalitātes dēļ nākas atteikties no tiem izdevumiem, kas kļuvuši nesalasāmi.

"Kritēriji, pēc kuriem izvēlējāmies pirmos digitalizācijas kandidātus, bija puslīdz lasāma kvalitāte, jaunā druka un noteiktais periods," saka A.Staks. Kvalitātes kritērijs, piemēram, noteicis, ka bibliotēka neapstrādās mikrofilmas. Savukārt programmatūra vecās drukas atpazīšanai taps tuvāko gadu laikā. Iecerēts arī, ka datubāze palīdzēs lasīt specifisko tekstu, pārceļot to modernai rakstībai tuvākā grafiskā izkārtojumā.

Pašreiz praktiski digitalizēti tie izdevumi, kuru lasīšana bibliotēkā tiek ierobežota, lai nodrošinātu kopiju fizisku saglabāšanu. Tādējādi, cer projekta veidotāji, virtuālā pieeja paplašinās lasītāju loku. "Cilvēki, kas datubāzi izmēģina, pirmo parasti ievada savu uzvārdu un atrod cilvēkus, ko reāli pazīst. Vakar darba kolēģe atrada vectēva māsu, kurai 1932.gadā bija pazaudēta pase," A.Staks stāsta, iesakot pašķirstīt Latvijas izdevumus arī būtisku vēsturisko notikumu laikā — kā prese, piemēram, atspoguļoja padomju armijas ienākšanu Latvijā.

Projekta ietvaros LNB jau drīzumā cer lasītājiem piedāvāt gan slavenākos Latvijas laika žurnālus un avīzes, gan Latvijā faktiski nepieejamos Otrā pasaules kara laikā izdotos bēgļu izdevumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja