Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Prēmē kuriozus valodā

"Lampa atbaidītāja, kas darbojas ar saules enerģiju", "Cīsiņi gāzē" un "Ventspiis iela" — nosaukumu izcelsme variējas, šķiet, no pārrakstīšanās kļūdām līdz sarežģītām virāžām, ko veikusi autora vai tulkotāja doma. Cik daudz pūļu, piemēram, pielicis domu grauda "anāli lielie" autors. Kā uzrunā izteiksmīgi lakoniskā cenu zīme "Zīdainis.

Ls 13.95"! Un ko nozīmē burtu kombinācija "rt.uzk.ar gaļ.bumb.un gr.", ko lielveikalā Rimi ieraudzīja kāda Dienas lasītāja. Noslēdzies Valsts valodas aģentūras (VVA) organizētais valodas kuriozu konkurss Domā, kā runā!, kas aicina — pirms runāšanas (un rakstīšanas) padomāt.

Nobeidzas seriāls


Latviešu valodas kuriozu fotokonkurss Domā, kā runā! notika no 9. līdz 30.jūnijam, aicinot pievērst uzmanību ikdienā lietotajai valodai — tam, kā preces marķētas veikalos, kas rakstīts reklāmas tekstos vai sludinājumos. Visjautrākos brīžus konkursa dalībniekiem sagādājušas cenu zīmes, etiķetes un kases čeki, kuros fiksētie produktu nosaukumi reizumis komentārus neprasa. Žūrijai bijis ļoti grūti pieņemt lēmumu, kurš valodas kuriozs atzīstams par oriģinālāko, tāpēc šoreiz piešķirtas arī veicināšanas balvas trim absurdākajiem preču nosaukumiem — "Anniņa bez sāls", "Pelddvielis bērniem ar kapu" un plovs "Iebāz man". Galvenās balvas izcīnījis nosaukums "Cūkgaļas sitieni ar saldo krējumu" kādā ēdienkartē, preces "Paciņa ar rožlapām" apraksts: "Aizberiet savējo iemīļoto sievieti ar rožlapām! Laiks izbrīnīt iemīļotās sievietes ar romantiskiem pārsteigumiem", "Šašliks ar zālīti" un seriāla Sekss un lielpilsēta apraksts televīzijas programmā "Seriāls, kas nobeidzas uz lielā ekrāna".

Konkursā šogad bija aicināts piedalīties ikviens interesents, kam fotogrāfijā izdevies iemūžināt kādu valodas kuriozu. Atsaucība esot bijusi pārsteidzoša — piedalījušies 102 cilvēki, kas iesūtījuši kopumā 250 dažādu attēlu. Fotogrāfijas skatāmas Valsts valodas aģentūras mājaslapā www.valoda.lv, interesantākās iecerēts apkopot arī izstādē. Starp citu — augšupielādēt fotoaparāta tvertu mīklainu valodas pērli vai vienkārši nepareizu valodas lietojumu rakstītā tekstā iespējams joprojām, un VVA aicina par valodas kļūdu fiksēšanu neaizmirst arī turpmāk. Kuriozu vākšana un apkopošana šodien esot viens no efektīvākajiem veidiem, kā likt cilvēkiem aizdomāties par aktuālām valodas problēmām, likt izvērtēt savu leksiku un, iespējams, iemācīties kādu jaunu gramatikas likumu.

Runā kūtri


Tikko noslēdzies arī Latvijas televīzijas un Valsts valodas aģentūras kopīgais projekts — videostāstu cikls Domā, kā runā! Astoņos videostāstos izspēlētas dažādas ikdienas situācijas — tirgū, frizētavā, veikalā —,lai pievērstu Latvijas iedzīvotāju uzmanību pareizam latviešu valodas lietojumam. Abu akciju nepieciešamību pierādījuši divi nesen veikti pētījumi Latviski runājošo Latvijas iedzīvotāju lingvistiskā attieksme un valodu lietojums, kā arī Valsts valodas likums: vēsture un aktualitāte. Pētījumos konstatēts, ka latviešu valoda saziņā ar cittautiešiem tiek izmantota reti, un tas, iespējams, liecinot, ka latvieši savu valodu vērtējot aizvien zemāk, mazinoties nācijas pašapziņa vai tiek pārspīlēta tolerance pret citvalodīgajiem. Pētījumā konstatēts, ka 50% gadījumu latvieši vēršas pie citu tautību pārstāvjiem krievu valodā, tādējādi stimulējot cittautiešus nelietot latviešu valodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja