Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Radošās savienības un NVO rosina plašu sabiedrības diskusiju par kultūrpolitikas jautājumiem

Reaģējot uz neskaidro politisko situāciju kultūras jomā, interneta vidē aizsākās spontāna diskusija starp atklāto vēstuļu parakstītājiem par nepieciešamību mobilizēties, lai aizstāvētu kultūras jomas intereses. Tā rezultātā Laikmetīgās kultūras NVO asociācija un Latvijas Radošo savienību padome izveidojusi Aliansi kultūras nozares politikas jautājumu risināšanai sadarbībā ar Kultūras ministriju un valsts sektoru kopumā.

Alianse pārstāv vairāk nekā 5000 radošo savienību biedru un kultūras nozares profesionāļus. Balstoties uz Valda Dombrovska valdības deklarācijas uzdevumu par "NVO pārstāvju iesaistīšanu lēmumu pieņemšanas procesos visos līmeņos", Alianse tiksies ar kultūras ministru Intu Dālderi, lai rosinātu diskusiju par nozares attīstības prioritātēm krīzes situācijā un turpmāk sadarbotos kultūras nozares ilgtermiņa mērķu sasniegšanā.

"Ko kultūrai sola valdības deklarācija? Kultūras sadaļa Deklarācijā par Valda Dombrovska vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību aptver tikai divas jomas, par prioritāti izvirzot kultūrizglītību, nesamērīgi lielu lomu ierādot digitalizācijas procesiem.Par kultūras procesa nodrošināšanu nav minēts gandrīz nekas"- norādīts portālā www.culturelab.com Tiesa, kultūras ministrs Ints Dālderis jau ir minējis, ka kultūrizglītības jomu varētu sagaidīt nopietns izvērtējums un reformas.

Savukārt Latvijas Radošo savienību padome nolēma Latvijas Radošo savienību trešo plēnumu rīkot ātrāk nekā plānots - jau 24. aprīlī. Visi aicināti publiskot savas idejas www.culturelab.com, kur jau aizsākusies diskusija par kultūrpolitikas prioritātēm. Ieva Kļenovska, Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzēja: "Kultūras ministrijas mājaslapā publicētajos plānošanas dokumentos ir daudz par daudz mērķu, stratēģisko mērķu, prioritāšu, akcentu, rīcības virzienu, pamatprincipu un vienkārši principu, uzdevumu un pasākumu. Šādus plānus nav iespējams saprast, kur nu vēl izpildīt. Tādēļ līdz šim valsts kultūrpolitika, kopumā ņemot, ir bijusi haotiska un situatīva. No plānošanas var būt jēga tikai tad, ja tiek skaidri formulēti divi trīs mērķi kultūras nozarei kopumā." Ieva Melgalve, rakstniece, dzejniece: "Sagaidot atbalstu no valsts, ir tikai godīgi, ja mēs piedāvājam pretī reālu, taustāmu ieguvumu nevis saujiņai "elitārās" kultūras patērētāju, bet gan tiem cilvēkiem, kuriem garīgi un materiāli iet tik grūti, ka kultūra būtu iespēja izrauties no šaurās realitātes un paskatīties uz dzīvi plašāk, varbūt meklēt arī sev jaunas attīstības iespējas." "Mēs katrs tik ilgi esam cīnījušies par savu mazo stādiņu vai dižkoku, ka esam aizmirsuši paskatīties uz visu mežu kopumā. Es neticu, ka virziens, kas kultūru izprot tikai kā mākslu, veicinot elitārismu, spēs nodrošināt mūsu valsts iedzīvotāju labklājību ilgtermiņā. Un mēs nevaram/ nedrīkstam gaidīt, kad nāks kāds "glābējs no malas". Vienīgā cerība esam mēs paši. Vai un kā spēsim izmantot šo iespēju?" - jautā kultūras teorētiķe Maija Pavlovska. Lasiet citus viedokļus www.culturelab.com sadaļā "Kultūra un krīze"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja