Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rundāles pilī būs skatāmas laikmetīgās dejas etīdes

Atzīmējot pils pamatakmens ielikšanas gadadienu, 24. maijā Rundāles pils muzejs piedāvā apmeklētājiem iepazīt pili neparastā veidā – vērojot laikmetīgās dejas etīdes pils telpās, informēja muzeja pārstāvji.

Trešdien, 24. maijā, no plkst. 17.00 līdz 18.00 "atdzīvosies" lauku sievas un vīri no gleznojumiem uz Rundāles pils krāšņu podiņiem. Tēlos iejutīsies Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas mākslas studenti horeogrāfes Olgas Žitluhinas vadībā.

Dejotāji uzstāsies četrās pils telpās – Itāļu salonā, hercoga ģērbistabā un guļamistabā, kā arī Valdnieku salonā. Tajās visās apskatāmas Rundāles pils oriģinālās podiņu krāsnis, taču īpašas uzmanības vērtas ir krāsnis hercoga guļamistabā – tās ir vienīgās pilī, kas kopš uzmūrēšanas 1740. gadā nav pārmūrētas un saglabājušās ar nenozīmīgiem bojājumiem.

Svinību centrālais notikums šogad būs Laumas Lancmanes un Valdas Vilītes grāmatas Rundāles pils krāsnis atvēršana. Šajā bagātīgi ilustrētajā izdevumā apskatīta Rundāles pils krāšņu izgatavošanas, saglabāšanas un restaurācijas vēsture, minēti meistari, krāšņu tipi un sižeti, kas izmantoti podiņu apgleznojumā. Izdevumā raksturoti visi pils vēsturiskās apkures sistēmas elementi (bez krāsnīm arī kamīni, pavardi, dūmvadi un skursteņi), un grāmatā iekļautas fotogrāfijas un apraksti arī no pils krāsnīm, kas nav saglabājušās līdz mūsdienām.

Grāmata ir bilingvāla – teksts lasāms latviešu un angļu valodā. Krāsainos fotoattēlos iespējams tuvplānā izpētīt detaļas, kas parasti pils apmeklētājiem paliek neieraudzītas. 24. maijā muzejā grāmatu varēs iegādāties par īpašu cenu.

Rundāles pils krāsnis uzskatāmas par lielāko 18. gadsimta otrā ceturkšņa krāšņu ansambli Latvijā. Tas tapis pils celtniecības pirmajā posmā no 1737. līdz 1740. gadam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja