Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sadalītas un izlozētas “Arsenāla” balvas

Sestdien, 20. septembrī kinoteātra “Rīga” Lielajā zālē notika “Arsenāla” noslēguma ceremonija, kurā tika paziņoti žūriju balvu ieguvēji, kā arī izlozēta festivāla galvenā balva 20 000 ASV dolāru apmērā un piešķirtas īpašās balvas. Tie, kuri pazīst šī festivāla ceremoniju “neformālās” tradīcijas, par brīžam tēlaino un asprātīgo (pūtēju orķestra mēmā spēle un ķiršu lapiņu lietus!), brīžam provinciālo jucekli, kas norisinājās uz skatuves, festivāla direktorei Elvitai Rukai virpuļojot Sniegbaltītes kleitā, vien pasmaidīja.

Tie, kuri “Arsenāla: rituālos nav iesvaidīti, iespējams, joprojām nesaprata, kālab festivāla galvenā balva — 20 000 ASV dolāru — ir jāizlozē un kālab uz skatuves ir tik maz konkrēto izlozē iekļauto “Foruma” filmu pārstāvju — režisoru, scenāristu, producentu. To vietā uz skatuves grozījās gan anonīms “pionieris”, gan Latvijas slavenākais meksikānis — pavārs, kam nācās izlikties par Karlosa Reigadesa filmas “Klusā gaisma”  pārstāvi un tā tālāk. 

Galu galā pie ziedlapiņas — 20 000 dolāru balvas simbola, kas tika apslēpts kafijas tasē, tika zaļmatains puika, kurš tika pieteikts kā ASV filmas “Lūžņu bodes” galvenā varoņa prototips Latvijā. Pilnīgs sirreālisms! Taču bez pretrunīgi vērtējamām atrakcijām “Arsenāls” piedāvā arī pavisam konkrētas balvas, ko piešķir pavisam konkrēti ārzemju kino profesionāļi, kas strādāja trīs žūrijās  — Starptautiskajā kritiķu (FIPRESCI) žūrijā, “Interfilm” žūrijā un Starptautiskajā žūrijā, kas īpaši vērtēja Baltijas skates filmas.   Bija arī sponsoru un atbalstītāju piešķirtie labumi: 1500 eiro balva, ko latviešu filmai “Monotonija” kā labākajai debijai piešķīra Austrijas vēstniecība un 5000 eiro, ko latviešu filmai “Vogelfrei” noziedoja “Rietumu banka”.

„Arsenāla” balvas saņēma:

*FIPRESCI žūrijas balva Baltijas konkursa skatē tika piešķirta filmai “Vogelfrei” (režisori: Jānis Kalējs, Jānis Putniņš, Anna Viduleja, Gatis Šmits) un starptautiskā konkursa skatē – filmai “Andalūzija” (režisors: Alēns Gomī).

*”Interfilm” žūrija izteica īpašu atzinību Rabina Bahrani filmai „Lūžņu bode” un par labāko filmu starptautiskā konkursa skatē atzina Karlosa Reigadasa režisēto “Klusā gaisma” – vienu no šī gada “Arsenāla” programmas visskatītākajām filmām
Par spilgtāko Baltijas konkursa skates filmu žūrija atzina Ilmara Rāga “Klasi” un atzinību izteica Edmunda Jansona īsmetrāžas dokumentālajai animācijas filmai “Čiža acīm”.

*Baltijas konkursa skatē par labāko dokumentālo filmu žūrija atzina igauņu režisora Prīta Valkna filmu “Pretvēja nams”, par labāko animācijas filmu – Edmunda Jansona “Čiža acīm”, par labāko spēlfilmu “Rudens Balle”, režisors Veiko Ounpū. Par labāko Baltijas filmu tika atzīta režisoru Jāņa Kalēja, Gata Šmita, Jāņa Putniņa un Annas Vidulejas filma „Vogelfrei”.

*Skatītāju balvu ieguva Ilmara Rāga „Klase”, un izlozē tika noteikts laimīgais uzvarētājs – Eduards Gavars, kurš nākamā gada rudenī dosies uz Venēciju.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja