Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 9. septembris
Telma, Bruno

Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteikts pēdējos gados lielākais darbu skaits

Šogad nozīmīgākajam apbalvojumam Latvijas arhitektūrā - Latvijas Arhitektūras gada balvai - pieteikti 54 darbi, kas ir pēdējos gados lielākais pieteikumu skaits, informēja balvas rīkotāji

Konkursā iesniegtos darbus atlases žūrija vērtēs divās kategorijās - Objekti un Procesi, un izvēlētie Latvijas Arhitektūras gada balvas nominanti tiks izziņoti preses konferencē septembrī. Visi iesniegtie darbi publiskoti plašākai apskatei Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.

29. Latvijas Arhitektūras gada balvai (LAGB) pieteikto darbu klāsts atspoguļo pašreizējo Latvijas arhitektūras vidi, nozīmīgākos procesus un aicina ikvienu domāt par kvalitatīvu arhitektūru, vērtēt to un arī - svinēt. Nominanti, kuri tālāk pretendēs uz Latvijas Arhitektūras gada balvu, tiks izziņoti preses konferencē septembrī, kad tiks publiskots arī fināla žūrijas, ārzemju ekspertu, sastāvs.

Atlases kārtas un starptautiskā fināla žūrija vērtēs divu veidu darbus - objektus (pabeigtus un ekspluatācijā nodotus darbus) un procesus (pētījumus, publikācijas, izglītojošus un citus sarīkojumus, kā arī jebkuru citu arhitektūras notikumu). Balvas nolikums paredz darbu vērtēšanu pēc Davosas kvalitātes sistēmas, kas piedāvā astoņus arhitektūras kvalitātes kritērijus. Tie ir: pārvaldība, funkcionalitāte, vide, ekonomika, daudzveidība, konteksts, vietas izjūta un skaistums.

“Labajam ir jādod iespēja parādīties, tāpēc esam gandarīti par kolēģu atsaucību un drosmi nodot savus darbus kompetentas žūrijas vērtēšanai. Šogad saņemts pēdējos gados lielākais pieteikumu skaits, un atlases žūrija jau ir uzsākusi pamatīgu darbu, tuvāk iepazīstot katru no tiem un katru izskatot kā vienlīdz nozīmīgu. Plašā skaitā pieteiktas sabiedriskās ēkas — nami veselības aprūpei, izglītībai, kultūras baudīšanai -, kas nozīmē lielāku arhitektūras pienesumu plašākai sabiedrībai," uzsver Latvijas Arhitektu savienības padomes priekšsēdētājs Artūrs Lapiņš.

Šogad žūrija vērtēs 47 objektus un 7 procesus. Lielākā daļa objektu atrodas Rīgā un Pierīgā (30), pa 6 Vidzemē un Kurzemē, 3 objekti pieteikti Latgalē, savukārt pa vienam - Zemgalē un Igaunijā. Lielākā daļa pieteikumu ir kategorijā Sabiedriskās ēkas (15), kam seko Komercēkas un ražošanas ēkas (10), kā arī Daudzdzīvokļu ēkas (8).

Latvijas Arhitektūras gada balva ietver trīs pakāpju apbalvojumus - atlases žūrijas balvu un nominanta diplomu visiem atlases žūrijas izvirzītajiem nominantiem, fināla žūrijas balvu jeb LAGB 2024 labākajiem nominētajiem darbiem un LAGB 2024 Grand Prix vienam darbam saskaņā ar fināla žūrijas lēmumu.

Pirmajā kārtā darbus vērtē atlases žūrija: Miķelis Putrāms, arhitekts, arhitektu biroja MADE arhitekti līdzdibinātājs LAGB 2023 Grand Prix laureāts un žūrijas priekšsēdētājs, Linda Krūmiņa, arhitekte, MADE arhitekti līdzdibinātāja, LAGB 2023 Grand Prix laureāte, Juris Poga, arhitekts, Latvijas Arhitektu savienības padomes loceklis, vairākkārtējs LAGB laureāts, Dagnija Smilga, arhitekte un kuratore, studijas Ēter līdzdibinātāja, LAGB 2022 Grand Prix laureāte, Sandis Voldiņš, Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes loceklis, bijušais Kultūras ministrijas valsts sekretārs, Jānis Šiliņš, būvinženieris, Citrus Solutions projektu vadītājs, Ilze Martinsone, Latvijas Arhitektūras muzeja vadītāja, Latvijas Mākslas akadēmijas vieslektore, publiciste.

 

LAGB ir prestižs apbalvojums, kas ne tikai akcentē izcilākos sasniegumus Latvijas arhitektūrā un rūpējas par nozares attīstību, bet arī veicina sabiedrības izpratni par arhitektūru. Balvas finālisti tiks nosaukti 2024. gada augusta beigās, tos vērtēs starptautiska žūrija, kuras sastāvs tiks izziņots atsevišķi. Apbalvošanas ceremonija plānota 2024. gada 18. oktobrī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja