Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

UNESCO aicina pieteikties Latvijas kultūras un dabas pieminekļus

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina pašvaldības, nevalstiskās organizācijas un citas juridiskās personas līdz 30. jūnijam pieteikt izcilus Latvijas kultūras un dabas pieminekļus iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā.

"Atrašanās Latvijas nacionālajā sarakstā un vēlāk Pasaules mantojuma sarakstā nodrošina vietai ne tikai starptautisku atpazīstamību, bet būtiski uzlabo mantojuma pārvaldību, piesaista investīcijas tā saglabāšanai un attīstībai, veicina mūsdienīgu mantojuma interpretāciju un komunikāciju ar vietējo kopienu," uzsver UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija izsludina pieteikšanos UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajam sarakstam. Tam reizi piecos gados iespējams nominēt īpaši nozīmīgas kultūras, dabas vai jaukta tipa vērtības.

Pašlaik sarakstā jau ir iekļauta Kuldīga (Goldingena) un Grobiņas arheoloģiskais ansamblis kā kultūras mantojuma pieminekļi un Daugavas loki kā dabas un kultūras mantojums.

Iekļaušana nacionālajā sarakstā ir priekšnosacījums vietas nominēšanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam, kas ir viens no starptautiski visnozīmīgākajiem sarakstiem kultūras jomā, kas ataino cilvēka radošā gara meistardarbus, kā arī unikālas pasaules dabas vietas, kam piemīt īpaša estētika, bioloģiska daudzveidība vai savdabīga mijiedarbe ar pasaules kultūras attīstību.

Pašlaik Pasaules mantojuma sarakstā atrodas 1121 piemineklis – 869 kultūras, 213 dabas un 39 jaukti no 167 dažādām valstīm. 1997. gadā šajā starptautiskajā sarakstā savu vārdu ierakstīja Rīgas vēsturiskais centrs un 2005. gadā – Strūves ģeodēziskais loks. Pasaules mantojuma saraksts ir izveidots UNESCO Konvencijas par kultūras un dabas mantojuma saglabāšanu ietvaros.

Pieteikumus UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajam sarakstam iespējams iesniegt līdz 2020. gada 30. jūnijam, aizpildot un iesūtot nepieciešamos dokumentus UNESCO LNK, adresējot uz e-pastu [email protected].

Informācija par UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālo sarakstu un tā nolikumu rodama šeit. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja