Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Uz darbu pie Čegevaras

Tā noteikti nav laba sajūta – iet uz kino „kā uz darbu”, teiksim, ar rezignētas bezcerības sajūtu, ka jau atkal diena jānolauž. Sākotnēji amerikāņa Stīvena Soderberga filma „Če”/”Che” – divdaļīgas Kubas revolūcijas līdera Ernesto Gevaras (Če) „bioepiks”, kura garums ir 4 stundas un 28 minūtes, jāsaka, īpašu pacilātību dvēselē neiesēja.

Tomēr, tā bija viena no Kannu kinofestivāla 22 filmām, viens no potenciālajiem trumpjiem, arī noteikti filma - garuma rekordiste. Ka prese pievārēja „Če” seansu? Samērā harmoniski – festivāla organizētāji bija parūpējušies pat par izdzīvošanas kuļķeni – proti, papīra maisu ar uzrakstu „Che”, kurā ievietota sviestmaize un pudele ūdens. Sak, ja nu galīgi brāļi-žurnālisti zaudē spēkus un sajēgu pēc Če Kubas gaitām, tad lai uzprišinās, pauzē, gatavojoties sekot Če Bolīvijā. Tieši šādās jēdzieniskās daļās ir sacirsta diloģija par Ernesto Gevaru (Če), kurai Stīvens Soderbergs gatavojies septiņus gadus. Filma nebūt nav slikta – kaut mani šajā stāstā par Soderbergu un Če drīzāk fascinē tā absolūtā brīvības izjūta, ko sasniedzis šis būtībā taču vēl tik jaunais režisors.

Apbrīnojama ir Soderberga spēja strādāt gan līdz banalitātei izdreijātajai Holivudai („Ērina Brokoviča”, Oušenu triloģija u.c.), gan eksperimentēt uz nebēdu – no Tarkovska „Solaris” rimeikam līdz skrupulozam, spriedzes radīšanas mehānismus apzināti ignorējošam eposam par Če, ko taču neviens „normāls” skatītājs nebūs spējīgs pievārēt. Kurā pasaules multipleksā viņam tiks uzsniegtas sviestmaizes maisiņos ar izrakstu „Che”? Taču, paldies Dievam, Soderbergam tas īpaši nerūp. Savu interesi par Čegevaras ideālismu viņš ir apmierinājis, radot totāli antiholivudisku biogrāfisku plūsmu un apzināti ignorējot faktu, ka Čegevaras dzīvi mierīgi varēja iepakot tikpat labi pārdodamā formā, kā viņa stilizētais „ģīmis” uz T-krekliem.

Protams, Kannu festivāla izskaņā (fināls – svētdien) „Če” nebija vienīgais „kairinātājs” – intereses fokusētājs. Te pavirpuļoja Madonna, kas, rotājusies „Chopard” briljantos, stādīja priekšā pašas producēto filmu par AIDS upuriem – bērniem Āfrikā. Madonnas darbs (viņa filmā ir gan producente, gan aizkadra balss) līdz oficiālai skatei nebija nonācis, taču kņada bija liela, filmu demonstrēja faktiski tikai tiem žurnālistiem, kuri cīnījās par iespēju iekļūt preses konferencē ar 150 vietām, atzīmējoties rindā/sarakstā daudzu dienu garumā. Pārējie palika, gribot vai ķerot Madonnas bildītes uz sarkanajām trepēm, kur viņa koķeti pozēja ar draudzeni Šāronu Stounu.

Lūk, kontrasti, kas būtībā šķiet savstarpēji izslēdzoši – briljanti un dokumentāla filma par AIDS un Āfrikas bērniem. Popdīva, kas ar mirdzošām acīm stāsta par savu mīlestību pret kino, apliecinot vēlmi arī turpmāk nelikties mierā, un kāds režisors – censonis, jaunulis, kurš arī ticis līdz Kannām, kaut ne līdz „Chopard” briljantiem.

Madonna gan bija viena no pēdējiem akcentiem maratonā vārdā Kannu kinofestivāls, jau ir iestājies pārsātinājums, pagurums. Daudzi pošas uz māju pusi, kaut sacensību filmu skates vēl turpinās līdz sestdienai. Kaut tikpat daudzi joprojām turpina stāvēt mežonīgās rindās, lai noskatītos, teiksim, to pašu „Che”, vai paklausītos Kventīna Tarantīno atraktīvo lekciju par savu nozīmi pasaules kino.

Dažreiz, saliekot kopā tos notikumus, kas Kannās ir apgūstami vienas dienas laikā, galva iet riņķī. Kur vēl jūs vienā dienā varētu pievārēt „Če”, izzināt Kubas revolūcijas un Bolīvijas revolūcijas neveiksmes nianses, kur vēl noklausīties Tarantīno atraktīvo (kājas, rokas pa gaisu!) lekciju un vēl apsveikt Klintu Īstvudu, kurš brīvdabas kinoteātrī atnācis tautai (nevis presei) stādīt priekšā savu klasisko filmu „Netīrais Harijs”, svinot studijas „Warner” 85.jubileju.

Ja jums šie uzvārdi nav tukša skaņa, varbūt sapratīsiet, kāpēc reizi gadā tik daudziem Kannas kļūst par pasaules centru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja