Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vai LNT apturēs cūku gripu?

Daudzkārt ātrāk nekā vīrusi, ar mediju palīdzību ceļo satraukums un bailes. Tā uzvedas arī ziņas par tā saukto cūku gripu jeb vīrusu H1N1. Šo aktualitāti gudri un profesionāli noķēris LNT ziņu dienests, šīs darba nedēļas sākumā piedāvājot dokumentālo filmu  “Pandēmijas priekšvakarā”.

Filma izcēlās ar ļoti plašu viedokļu spektru un pamatīgu skaidrojumu par nejaukās gripas rašanos, tās dabu un potenciālajiem draudiem Latvijas iedzīvotājiem. Kā radās gripa? Kā tā izplatās? Cik tā bīstama? Vai cūkas ir vainīgas? Vai Latvija spēs atvairīt slimību? Katra cilvēka jautājumi, uzzinot par nāvējošo slimību, kļuva par jautājumiem, uz kuriem balstīts filmas saturs. To visu paspilgtināja arī vēsturiskie kadri par šausmīgo spāņu gripu, kas pasauli satrieca pirms 90 gadiem.

Ja nebūtu neslēpti satrauktā balss toņa, kādā savu stāstījumu virzīja Andris Auzāns, to varētu uzskatīt par izsmeļošu un izglītojošu materiālu. Pozitīvi, ka stāstu par jauno un biedējošo gripu stāstīja Latvijas speciālisti – ārsti, virusologi, zinātnieki. Gods kam gods tika pieminētas arī globālās sazvērestības teorijas un vārdā sauktas industrijas, kam cūku gripa ļauj strauji plaukt pat ekonomiskās recesijas laikā. Patiesi aizraujošs bija stāsts par vīrusa rašanos un skaidrojums par Pasaules veselības organizācijas klasifikāciju – kas īsti ir 5.bīstamības līmenis? Skaidri un izglītojoši.

Kaut gan filmā dominēja brīdinoša intonācija, attēls un informācijas atlase rādīja, ka gripa ir tālu, mēs uz to varam skatīties atsvešināti. LNT slimību rādīja kā baktēriju makrouzņēmumu vai svešu pilsētu ainavas daļu. Cilvēki, kas saslima vai izveseļojās, stāstā nepiedalījās, baisajai slimībai bija sakars vien ar uztraucošu statistiku, starptautiskajām organizācijām un ekspertu skaidrojumiem.

Pietrūka citu valstu speciālistu komentāri un skatījums, kaut vai atsauces un skaidrojumi, kas dzirdēti CNN, BBC, lielāko Krievijas kanālu raidījumos. Tie papildinātu Latvijas ekspertu viedokļus un nevajadzētu filmas gaitā atkārtot vienus un tos pašus kadrus ar vīrusiem, ruksīšu potēšanu vai temperatūras kontroli lidostās.

Lai cik smaga un neparedzama ir šī slimība, lai cik lielu satraukumu jau radījusi vai puspasaulē, filmas veidotāji arī šoreiz nevēlējās atteikties no stāsta sensacionalizācijas. Četras reizes filmas laikā tika atkārtota frāze, ka šī gripa smagāk skar jaunus un stiprus cilvēkus, nevis, kā parasti, vecos un vārgos. Par nelielu pabiedēšanu, kas iecerēta vien uzmanības noturēšanai, varētu uzskatīt diktora atkal jau atkārtoto, ka “Latvijai neizdosies izvairīties”, kas ievadīja pilnīgi pretēju vēstījumu: “Labā ziņa, ka Latvijā ir vasara un nav gripas laiks”, ko sacīja Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle.

Tie gan tādi darba paņēmieni, bez kādiem vispārējās notrulināšanās un auditorijas vienaldzīgas attieksmes apstākļos iztiek vien rets ziņu dienests. Kopumā filma “Pandēmijas priekšvakarā”  bija labi un kārtīgi padarīts darbs. Tas aizpildīja tukšās vietas, ko sagādājušas biedējošās telegrāfa stilā veidotās ziņas par gripas upuriem tālās un tuvās valstīs. Filmā bija gan plašāks konteksts, gan konkrēti padomi, kā izvairīties no gripas. Lai arī pabiedēti, tās skatītāji pēc filmas bija gudrāki un zinošāki. Tas ir vērtīgi laikā, kad ziņas par trako gripu seko cita citai grūti pārspējamā ātrumā, bet ziņu skaits audiotrijai atņem iespēju mierīgi analizēt saņemto informāciju.

Dzīvojiet veseli!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja