Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vietas, kur svinēt Jāņus

Jāņus dažādās noskaņās piedāvā atzīmēt gan Rīgā, gan citur Latvijā.

Tradicionālas svētku svinības ar godu vietas pušķošanu, svētības un veselības vēlējumiem plkst. 20 sāksies Dzegužkalna parka estrādē. Tās atklās Jāņu māte Zoja Heimrāte un Jāņu tēvs Edgars Lipors kopā ar Hāgenskalna muzikantiem. Ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis tiks aicināts pušķoties, darinot savu Jāņu vainagu vai iegādāties to zāļu tirdziņā. Par muzikāliem priekšnesumiem parūpēsies folkloras kopa Atštaukas, Iļģi, Dzelzs vilka jauno Jāņu orķestris” un Kristīne Kārkle-Puriņa ar grupu Folkvakars.

23. jūnijā jau līgotāji tiks gaidīti arī 11. novembra krastmalā, kur pasākumā Līgosim Krastmalā! varēs baudīt kultūras programmu ar folkloras kopu, Rīgas Danču kluba, Latvijā pazīstamu aktieru, dziedātāju, mūzikas grupu un dīdžeju piedalīšanos. Pasākuma apmeklētāji varēs lustēties, piedaloties rotaļās, dziedot, dancojot un baudot Jāņu mielastu jau no plkst. 18 līdz pat rīta gaismai. Arī šogad īpašu koncertprogrammu Tā Līgo Latvijā ar populāru skatuves mākslinieku piedalīšanos sagatavojis maestro Raimonds Pauls.

Kurzemes pusē Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejs aicina uz košu līgošanu pasākumā Čuguna vainags. Programmas sākums plkst. 20. No saules rieta līdz saules lēktam Pedvāles pļavās degs ugunsskulptūras, notiks performances un rituāli, kuros kā galvenais mākslinieciskais materiāls tiks izmantots kausēts čuguns. Vakars sāksies ar Jāņu zāļu vainagu pīšanu un Līgo dziesmu dziedāšanu, pavadot sauli. Uzsākot Līgo nakts svinēšanu, tiks klāts simbolisks galds šīs nakts stihijai – ugunij. Uguns galda rituālam sekos svētku svinības – pastaiga Pedvāles parkā, vērojot dažādus objektus un radošas performances, kuros izmantots čuguns un dažādi uguns efekti.

Saldus Līgosvētku lielkoncerta, kurš sāksies 23.jūnija vakarā plkst. 20, atklāšana uzticēta Nacionālā teātra dziedošajiem aktieriem Madarai Botmanei un Jurim Jopem. Koncerta pirmajā daļā uz skatuves būs redzamas arī leģendārās grupas Menuets un Pērkons. Savukārt koncerta otrajā daļā no plkst. 22 gaidāma tautas sadziedāšanās ar Nacionālā teātra aktieriem Mariju Bērziņu, Indru Burkovsku, Ģirtu Liuziniku, Zani Dombrovsku, Saldus novada apvienoto kori, tiks aizdegts lielais svētku ugunskurs un izdziedātas skaistākās latviešu tautasdziesmas, ziņģes, kino, teātra un estrādes dziesmas, kuras pateicoties apvienotajam mūziķu sastāvam iegūs jaunu skanējumu. Sadziedāšanās notiks diriģenta Inta Teterovska vadībā. Pēc abām koncerta daļām plkst. 23 sāksies Līgo nakts zaļumballe.

Vidzemes pusē līgotāji aicināti doties uz Latvijas radio 2 rīkoto koncertu Līgojam Madonā!. Koncerta pirmajā daļā notiks komponista Marta Kristiana Kalniņa veidotā jaundarba Līgo dziesmu cikla pirmatskaņojums paša komponista un ansambļa Raxtu raxti izpildījumā, savukārt otrajā daļā – tautas sadziedāšanās ar Latvijā populāriem un iemīļotiem solistiem, kas dziedās populārākās pagājušā gadsimta 70. un 80. gadu latviešu estrādes dziesmas. Koncertā uzstāsies Ojārs Grinbergs, Viktors Lapčenoks, Žoržs Siksna, Imants Vanzovičs, Samanta Tīna, Ginta Krievkalna, Rūta Dūduma, Juris Vizbulis, Ivo Grīsniņš-Grīslis u. c. Ap pusnakti sāksies tradicionālā nakts balle, kurā danči turpināsies līdz pat saullēktam.

Seriāla UgunsGrēks cienītājiem ir iespēja svētkus pavadīt ar iemīļotajiem varoņiem Limbažu brīvdabas estrāde no plkst. 19. Saulgriežu svinībās uzstāsies seriāla varoņi, grupa Tērvete un Dobeles Zemesardzes ansamblis, kā arī MC Orģestris, grupa Apvedceļš un Limbažu novada amatiermākslas kolektīvi.

Savukārt tiem, kuri vēlas Jāņu nakti pavadīt tuvāk dabai ir iespēja doties uz viesu namu Rakši Amatas pusē. Tur jau piekto gadu notiks Līgo nakts balle. Šogad no plkst. 20 sabraukušos līgotājus izklaidēs grupas Linga, Klaidonis, Dakota un Apvadceļš.

Top komentāri

Visskaistākā vieta Jāņu svinēšanai
V
9. maijā Pārdaugavā, pie viena turpat 9. maijā rīkot kārtējos Dziesmu svētkus, ar brāļiem krieviem krievu valodā dziedot dziesmu - Varen plaša mana zeme dzimtā....
Kas par vasaru,super.
K
Vietas kur Jāņos tā kārtīgi pasalt. Vienīgi tiem kuriem kājās būs ziemas zābaki,ziemas mētelis un ausaine,varēs līgot līdz rītam,jo nakts būšot aukstāka kā pagājušajos ziemassvētkos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja