Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vislatviskākā radiostacija pasaulē

26. aprīlī ar vērienīgu koncertu Arēnā Rīga dzimšanas dienu svinēs Latvijas radio 2, lai gan jubilejas kliņģeris notiesāts jau 1.aprīlī — radiostacijas īstajā dzimšanas dienā. Par latviskāko radio dēvētā stacija, šķiet, ir arī visvairāk klausītā, lai gan daudziem tā joprojām asociējas ar šlāgeriem, kantrimūziku un gados pavecāku auditoriju.

Taču — būsim godīgi — autobraucēji ārpus Rīgas mašīnā izvēlas klausīties tieši Latvijas radio 2. Un nekādi nav noliedzams, ka šīs radiostacijas ētera personības nav nekādi pensionāri! LR2 raidījumus vada gan pazīstami mūziķi — Gvido Linga, Normunds Rutulis, Kārlis Būmeistars, arī Elvis Jansons, gan Daiga Mazvērsīte, kas joprojām ir (vai jūtas) gados jauni. ***

Daiga Mazvērsīte, Latviešu mūzikas jaunumu apskata un Zvaigžņu gaismā vadītāja


Es teiktu, ka Latvijas radio 2 ir latviešu radio, un nav nekādas atšķirības, vai tam latvietim ir pieci vai 75 gadi. Galvenais, ka spēlējam dziesmas dzimtajā valodā, bet piederība Latvijai un latviešiem jau nav atkarīga no vecuma. Mēs reiz konstatējām, ka ikvienam — arī pankam un rokerim — pienāk tāds brīdis gan dvēselē, gan gadu ziņā, ka arī viņš sāk klausīties LR2. Patiesību sakot, ikdienā pati savu radiostaciju neklausos, taču, kad ar radiem vai draugiem pasēžam — ar glāzīti vai bez, pienāk brīdis, pat ja pirms tam esam skatījušies Pink Floyd koncertu, vienā brīdī ieslēdzam LR2… Iespējams, klausītājus šim formātam pievelk tieši sentiments, kas ikdienā mums ir nepieciešams un kā tomēr pietrūkst tajā steigā, stresā un brutalitātē. Nezinu, vai par to jākaunas vai ar to jālepojas, bet, ja paklausās šābrīža šlāgeristu dziesmu tekstus... Taču pienāk brīdis — var jau būt, tas ir vientuļiem cilvēkiem, kuri meklē sentimentu ne tikai Ārijas Elksnes dzeju krājumos, bet arī skaniskā veidā, un, ja vēl skan patīkama vīrieša balss… Es teiktu, tas ir kompensācijas mehānisms. Katrā ziņā, šī radiostacija ar savu repertuāru neuzbrūk un neuzbāžas, un, iespējams, tieši tas daudziem patīk.

***

Gvido Linga, Rīta programmas vadītājs


LR2 ir populārās mūzikas stacija, kas atskaņo ne tikai šābrīža aktualitātes, bet arī vecākas dziesmas. Ir ļoti svarīgi, ka tiek saglabātas saknes — no 60.gadiem līdz mūsdienām, un LR2 ir tā radiostacija, kur šīs dziesmas var dzirdēt. Tas nozīmē, ka maniem bērniem un bērnubērniem būs iespēja uzzināt, kas ir Raimonds Pauls, kā arī daudzi citi Latvijā pazīstami komponisti un dziedātāji, kuru pat vairs nav šaisaulē. LR2 popularizē arī jaunos māksliniekus. Šajā radiostacijā man patīk, ka tā ir demokrātiska — tiek spēlēti šlāgeri, kantrimūzika, popmūzika. Galvenais, ka tā ir latviešu — netiek jaukta kopā latviešu un ārzemju mūzika, nejaucot kopā arī mentalitātes. Tā ir pieaugušu cilvēku radiostacija.

***

Elvis Jansons, programmas Ceļojums vadītājs


Latvijas radio 2 nekādā gadījumā nav pensionāru radio! Protams, tas krietni atšķiras no citām radiostacijām, tomēr ir klausītāju ļoti iecienīts. Nevar arī apgalvot, ka pie mums dominē tikai viena stila mūzika — piemēram, šlāgeri vai kantri. Es teiktu, ka LR2 skan dažādu žanru populārā mūzika; ik pa brīdim tiek pārlūkoti fonotēkas krājumi, parādās arī mūzikas izdevniecību jaunumi. Neteiktu, ka mēs spēlējam pārāk daudz šlāgeru — mūzika tiek piedāvāta proporcionāli. Tas gan ir droši, ka LR2 ēterā skan 100% latviešu mūzika, tas ir mūsu lielākais pluss.

***

Normunds Rutulis, pirmdienas mūzikas programmas, Muzikālās bankas vadītājs


Neiedziļinos, kāda ir LR2 auditorija, vien zinu, ko tā vēlas dzirdēt un ka tā ir pati lielākā visā Latvijā! Pirms dažiem gadiem tā bija lielākā visā Eiropā, procentuāli rēķinot uz iedzīvotāju skaitu. Par to, kā tādu progresu var sasniegt, Eiropā daudzi brīnījās, tāpēc arī tā autors un realizētājs Uldis Duka tika aicināts dalīties pieredzē. Ulda iestrādes un virziens te darbojas vēl šodien. LR2 ir vienīgā radiostacija pasaulē, kuras ēterā skan tikai mūzika latviešu valodā, atskaitot ilgas sadarbības rezultātā izveidoto raidījumu par amerikāņu kantrimūziku. Arī internetā mūs klausās ļoti liela auditorijas daļa visā pasaulē. Tas palielina atbildību pret klausītāju. Pateicoties iespējai programmu veidot pašiem, katram programmas veidotājam izveidojies savs stils, katrs no mums cenšas dot klausītājam to, ko tas vēlas saņemt. Populāro dziesmu rotāciju un atskaņošanas biežumu būtībā nosaka pats klausītājs ar savām vēstulēm. Tās joprojām lielākoties tiek rakstītas ar roku. LR2 ir tautas radio, un mēs atskaņojam dziesmas, kas mīļas tautai, un nav svarīgi, kādam mūzikas žanram tās pieskaita. Uzskatāt, ka tas ir pensionāru radio? Lūdzu! Alternatīvai Latvijā ir vēl apmēram 35 radiostacijas!

***

Kārlis Būmeistars, sestdienas rīta programmas un raidījuma 1000 sveicienu vadītājs


Šeit mani saista nevis darba vai karjeras, bet emocionālās saiknes. Gandrīz divdesmit gadu virinot Radiomājas ozolkoka durvis, ir forša sajūta, ka tās ar katru reizi vieglāk attaisāmas, jo pats kļūstu aizvien spēcīgāks… (Smejas.) Radio man kļuvis ja ne par pirmajām, tad par otrajām mājām pilnīgi noteikti. Darbs LR2 ir mans pirmais nopietnais pienākums, jo te strādāju kopš 15 gadu vecuma, kad Uldis Duka man uzticēja operatora pienākumus, kas ir atbildīgs darbs — no manis bija atkarīgs, kas skan, cik skaļi un vai vispār skan… No LR2 ir ļoti grūti aiziet, un pagaidām neviens no draugiem man nav teicis — fui, kur tu strādā… Un par repertuāru — mēs spēlējam to, ko cilvēki klausās un prasa. Bet var jau arī teikt, ka viņi klausās to, ko mēs spēlējam. Koks ar diviem galiem.

***

Ģirts Lūsis, Labvēlīgais tips


Tas, ka mūsu dziesmas spēlē LR2 ēterā, nav nekāds negods. Mūs atskaņo arī citas radiostacijas, tādēļ piekarināt birku, ka spēlējam pensionāru mūziku, nevar. Tā kā angliski pagaidām nedziedam, ir tikai loģiski, ka mūs atskaņo latviskākā radiostacija. Galu galā, Paula dziesmas jau arī te tiek spēlētas…

Varu arī palepoties, ka sestdienas koncertā būs mūsu jaunākās dziesmas Tu man virsū negāzies pirmatskaņojums.

***

Andris Ērglis


Galīgi neuztraucos, ka manas dziesmas tiek spēlētas šajā radiostacijā. Tas ir pat labi, ja vienā radiostacijā atskaņo tikai un vienīgi latviešu mūziku. Viņi jau nespēlē tikai šlāgerus vien. Neslēpšu, ka arī pats reizēm klausos šo radiostaciju. Arī koncertā piedalīšos ar prieku, jo man patīk radio, kas atbalsta latviešu mūziku.

***

Normunds Rutulis


Kā gan tas varētu mani kaitināt, ja auditorija, kurai esmu pazīstams kā dziedātājs, pazīst mani, tikai pateicoties LR2? Identificēt mani var ar jebko. Es izpildu un popularizēju latviešu vieglo mūziku, un arī mana auditorija, tāpat kā LR2, ir lielākā visā Latvijā. Tas nav sasniedzams nevienā citā mūzikas žanrā. Kārlis Būmeistars (Kaža) te ir jaunākais no mums, un viņam tikai 22 gadi…

***

Juris Vizbulis


Par pensionāru radio es šo radiostaciju nesauktu. Atšķirībā no citām radiostacijām LR2 patiešām atskaņo tikai dziesmas latviešu valodā, bet Muzikālā banka dod ieskatu par to, kas notiek populārajā mūzikā. Pozitīvi, ka pastāv šāda formāta radio, un mani itin nemaz neuztrauc, ka tur tiek atskaņotas dziesmas, ko esmu iedziedājis.

***

Liene Šomase


LR2 ir ne tikai pensionāriem, bet arī jauniem cilvēkiem. Tas ir gadu gaitā izveidojies stereotips, ka šī radiostacija atskaņo tikai šlāgerus. Labs piemērs ir Ērgļa dziesmiņa Ripoja akmens, kas nokļuvusi gandrīz visu radiostaciju topos. Mans novēlējums: lai pēc iespējas vairāk gados jaunu mūziķu nestu savus singlus uz LR2, lai tie tiktu pēc iespējas vairāk atskaņoti, sagādājot klausītājiem skaistus un emocionālus brīžus.

***

1. Grupa, kuras izpildītās dziesmas pērn LR 2 ēterā skanējušas visvairāk — Apvedceļš

2. Solists, kura dziesmas LR2 pērn atskaņotas vairāk par 1,5 tūkstošiem reižu — Normunds Rutulis

3. Visbiežāk atskaņotie dziedošie aktieri LR2 pērn — Spanovskis, Paukštello

4. Visbiežāk LR2 atskaņotā teātra dziesma — JA TU MAN ESI (Dons)

5. Visbiežāk LR2 pērn atskaņotā dziesma — KAMENES DEJA (Roja)

6. Rīta programmas populārākais izpildītājs — Labvēlīgais tips

7. Programmas 1000 dziesmu populārākais izpildītājs — Žoržs Siksna

8. LR2 dienas mūzikas programmas populārākie izpildītāji aizvadītajā gadā — Lauku muzikanti

9. Radioklausītāju vispieprasītākā dziesma Labas apetītes vēlējumu koncertos — MĀTĒM (Baltie Lāči)

10. LR2 programmas Ceļojums populārākais mākslinieks — Igo

11. Vispieprasītākā dziesma apsveikumu koncertos — VECAIS SKRODERIS (Klaidonis)

12. Ģimenes dziesma — SPĀRNI UN VĒJŠ (Putnu balle)

13. Vispopulārākie autori LR2 pērn — Raimonds Pauls, Guntars Račs

14. Visvairāk spēlētā popdziesma LR2 pērn un arī SEB Muzikālās bankas uzvarētāja — RIPOJA AKMENS (Cacao)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja