Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Merkele: naudas aizdevējiem jārēķinās ar reālo situāciju

Premjers Valdis Dombrovskis šodien uzturas vizītē Vācijā, kur viņš tiekas arī ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

A.Merkele izrādījusi dziļu interesi par iekšpolitisko situāciju un procesiem Latvijā – sociālajām un strukturālajām reformām, bezdarba līmeni, pabalstu un pensiju apjomu, kā arī Latvijas valdības piedāvātajiem risinājumiem, informē Valsts kanceleja. A. Merkele teikusi, ka Latvijai ir neiespējami izpildīt iepriekšējā gada beigās panāktās vienošanas ar starptautiskajiem aizdevējiem, kad ekonomikas kritums ir 12%, bet prognozēts tika mīnuss 5%. Vācijas kanclere uzsvērusi, ka nedrīkst no Latvijas prasīt to izpildi, neņemot vērā, kas noticis ekonomikā. Viņa norādīja, ka Vācija iestāsies par saprātīga risinājuma meklēšanu un starptautiskā aizdevuma saņemšanas nosacījumu maiņu Latvijai, vēsta Valsts kanceleja.

V.Dombrovskis sacīja, ka Vācijas atbalsts Latvijai ir ļoti nozīmīgs. Viņš stāstījis, ka Latvija saskata iespējas pārstrukturizēt daļu no 7.5 miljardu eiro lielā starptautiskā aizdevuma, lielāko daļu novirzot tieši valsts budžeta deficīta segšanai.

Vācija trešdien saņēmusi jauno prognozi par ekonomikas lejupslīdi šajā gadā, kas iepriekš tika prognozēta -2.25% apmērā, taču šodien paziņotā prognoze paredz Vācijas IKP samazināšanos par 6%. A.Merkele atzina, ka arī 2010.gads Vācijas ekonomikā būs grūts un pieaugs bezdarbs, tāpēc Vācijas valdība plāno risinājumus ekonomiskās situācijas pasliktināšanās gadījumā.

A.Merkele minējusi, ka pēc viņas rīcībā esošās informācijas veselības aprūpe Latvijā izmaksā dārgāk nekā Vācijā. Ministru prezidents V.Dombrovskis atbildējis, ka Latvijas valdība ir uzsākusi strukturālas reformas veselības aprūpes jomā.

A.Merkele pauda atbalstu vienota Baltijas enerģētikas tirgus izveidei, pieminot 27.aprīlī parakstīto trīs Baltijas valstu premjerministru deklarāciju, kas nosaka Baltijas vienotā enerģētikas tirgus izveides principus un tuvākā laika  pasākumus. A.Merkele uzskata, ka virzīšanās uz enerģētikas tirgus atvēršanu Baltijā nākotnē liks Krievijai kā energoresursu piegādātājai būt pragmatiskākai attiecībās ar Eiropas valstīm.

Amatpersonas pārrunāja arī sadarbību atjaunojamo energoresursu jomā. A. Merkele sacījusi, ka Vācijai ir liela interese sadarboties.

(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas