Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +22 °C
Pērkona negaiss
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Adijāns: Eiropai bija apnikusi mazā brāļa loma, un tā sāka ieviest eiro

Fantastikas žanra cienītāji droši uzreiz saprata, ka komentāra virsraksts daļēji ir aizgūts no Zvaigžņu karu filmas piektās daļas nosaukuma. Šāds virsraksts nav radies nejauši. Tēvocis Sems ar sarkani gailošu lāzerzobenu ir uzdzinis Eiropas triju zvaigžņu ģenerālieni Angelu Merkeli uz šauras metāla caurules. Zem viņas plešas bezdibenis, stāvoklis šķiet bezcerīgs. Vai viņa spēs saglabāt līdzsvaru?

Jā, es dramatizēju. Bet, sekojot līdzi Eiropas mēģinājumiem savaldīt krīzi un punktuālajiem ASV reitingaģentūru atbildes vēzieniem, rodas patiess saspringta dueļa iespaids. Pirms pāris gadiem par tādu notikumu interpretējumu draudēja sadedzināšana uz publiskās kritikas sārta, tagad šāds viedoklis vairs nav nekāda sensācija. Skaidrs, ka daži par finansēm atbildīgie ierēdņi labprāt izmanto šo argumentu savu neveiksmju attaisnošanai. Tomēr, zinot, cik grūti Eiropas valstsvīri dabū pār lūpām kritiskus vārdus attiecībā uz Amerikas Savienotajām Valstīm, jāsecina, ka reitingaģentūru darbības viņus pamatīgi nokaitinājušas.

Aģentūru ikdienu var salīdzināt ar Ceļu policijas darbu. Nedēļas nogalē vadība ir likusi policistiem vairāk koncentrēties uz dzērājšoferiem, tāpēc nepiesiksnojies un iereibis pasažieris aizmugurējā sēdeklī var tikt arī nepamanīts. Šis pasažieris varētu būt, piemēram, Lielbritānija, kurai nav eiro, bet ir apbrīnojams valsts ārējais parāds. Taču tai reitings netiek samazināts. Tagad iedomājieties pie automašīnas stūres Eiropu zildzelteni zvaigžņotā kleitiņā. Viņa izdzērusi divus alus, sabāzusi pilnu muti ar košļenēm un drebošu roku laiž lejā sānu stiklu. Ārpusē stāv policists zilbaltsarkani zvaigžņotā vestītē, kurš ir pilnīgā ķēmā. Neraugoties uz to, viņš liek iepūst trubiņā, izraksta soda kvīti un novēl veiksmīgi turpināt ceļu. Aptuveni tādai bija jābūt Merkeles sajūtai, saņemot ziņas, ka amerikāņu aģentūra Moody'ssamazinājusi Vācijas kredītreitingu, bet ASV joprojām ir trīskāršs A. Piebildīšu, ka amata pienākumus pildošs un reizē iereibis ceļu policists ir tikai manas fantāzijas auglis.

ASV taču ir Eiropas lielais brālis! Kāpēc lai tās tik netaisnīgi rīkotos? Eiropai, redz, bija apnikusi mazā brāļa loma, un tā sadomāja ieviest pati savu spēļmantiņu - eiro, kas beigās izrādījās pietiekami bīstama dolāram. Citas valstis un bankas eiro pat sāka turēt kā rezerves valūtu, tām bija apnikušas dolāra kaprīzes. It kā ar to vēl nebūtu pietiekami, Eiropa piedevām sadomāja savējās ekonomikas teorijas, sadomāja, ka aizņemties nevarēs bezgalīgi, un ieviesa kaut kādu tur taupības politiku. Tīrākais vājprāts, ja pajautāsiet tēvocim Semam! Savu valūtu un vēl savas ekonomikas teorijas? Nu, nu, viņš krata ar pirkstu, smej bārdā un saka - to mēs vēl redzēsim!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē