Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

BKUS māsas anonīmi sūdzas par nebūšanām slimnīcā

Anonīma vēstule no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas māsas."Strādāju Bērnu slimnīcā vairāk nekā desmit gadus. Šai laikā tik daudz kas ir mainījies. Bet par nožēlu māsu pienākumi ir kļuvuši daudz, daudz atbildīgāki un to ir daudz, daudz vairāk. Agrāk slimnīcas struktūra bija saprotama un viegli pārskatāma – Baltajā mājā slimnīcas vadībā bija vadītājs, trīs direktori, virsārsts un slimnīcas virsmāsa.

Hierarhija bija loģiska un saprotama – māsiņa, tad nodaļas virsmāsa un virsmāsas priekšniece – slimnīcas virsmāsa. Nodaļā darbs bija vieglāks nekā šobrīd – "lielā" nodaļā bija sešas māsas, daudz mazāk dokumentācijas un nekādu datoru. Šobrīd viss ir mainījies. Māsām pienākumu kļuvis ievērojami vairāk, taču darītāju mazāk, jo nav kam strādāt – visapkārt tikai priekšnieki. Bez māsām, nodaļu virsmāsām tagad vēl ir piecas klīniskās māsas un viņu vietnieces, atbildīgā dežūrmāsa nodaļā, slimnīcas atbildīgā māsa un galvenā māsa.

Nav jābrīnās, ka māsu algas ir salīdzinoši niecīgas, jo nepieciešams uzturēt visu šo uzpūsto mehānismu, jo visi ir TIK nepieciešami. Tomēr, pat strādājot slimnīcā, diez vai visi priekšnieki varētu atbildēt uz jautājumu – kam tas ir vajadzīgs un kādi kuram ir pienākumi?!

Vēlētos zināt, kāds pamats ir izveidot jaunu štata vienību aprūpes personāla vadībā? Vai tad šī brīža modelis nefunkcionē? Vai esošās aprūpes procesa vadītājas – klīniskās māsas, klīniskās virsmāsas un slimnīcas galvenā māsa ir tik nekompetentas, ka nespēj vadīt aprūpes procesu, ka tam nepieciešams vēl viens uzpūsts postenis??? Ja tā, tad varbūt problēma ir cilvēkos, kas atrodas šajos amatos, nevis to skaitā? Kur tam ir atrasti līdzekļi, kādēļ netiek novērtēti reālie darba darītāji – māsas? Kāpēc tām netiek palielināta alga? Būtībā jau atbildi zina ikviena Bērnu slimnīcas māsa…

Tādēļ nav jābrīnās, ka māsiņām nav laika pienākt pie pacienta, jo viņas ir nokrautas ar visādiem otršķirīgiem vai birokrātiskiem pienākumiem.

Katru gadu pienākumi paliek aizvien vairāk, bet jaunu darbinieku nav, jo par tādu atalgojumu darbam ir ļoti jāpatīk, lai strādātu slimnīcā.

LAIME KALPOT BĒRNIEM = VERGOT ADMINISTRĀCIJAS LABĀ. 

Šādu vēstuli es, augstākstāvoša māsa, saņēmu no savām māsām, ar lūgumu rīkoties, tādēļ izlēmu rakstīt.

Šī vēstule diezgan precīzi raksturo slimnīcas personāla vidū valdošās sajūtas – zināmā mērā bailes no vadības, nolemtību, pat bezcerību. BKUS valdes priekšsēdētājas Andas Čakšas valdīšanas laiks vairumam slimnīcas darbinieku atmiņā paliks kā anarhijas, patvaļas un bezierunu pakļaušanās laiks. Kārtējais pierādījums tam ir Čakšas uzburtā sāga ap slimnīcas galvenās māsas D.Raiskas atgriešanos savā amatā 26.februārī pēc dekrēta atvaļinājuma. Protams, Raiskas atvaļinājuma laikā par slimnīcas galvenās māsās pienākumu izpildītāju tiek iecelta Čakšai lojāla darbiniece I.Stūre-Stūriņa, kuras pieredze un zināšanas pilnīgi noteikti neļautu kļūt par atklāta konkursa uzvarētāju, ja tāds tiktu izsludināts. Kā zināms, konkursi uz vadošajiem amatiem BKUS netiek uzskatīti par ļoti nepieciešamu instrumentu labāko darbinieku piesaistei un atlasei. Ja tie tiek rīkoti, tie notiek formāli, lai kāds nevarētu "piekasīties", vai tādi, kuri rakstīti jau iepriekš zināmam pretendentam. 

Lūk, svaigākais piemērs: Slimnīcas vadība pat D.Raiskas dekrēta atvaļinājuma laikā dažādos veidos tai likusi saprast, ka viņas atgriešanās slimnīcā nav vēlama, tomēr saprotot, ka tas neizdosies, BKUS izsludinājusi konkursu uz slimnīcas virsmāsas posteni. Vai tā ir liktenīga sagadīšanās, ka darba sludinājums portālā ss.lv parādās tieši tajā dienā, kad D.Raiska atgriežas darbā pēc dekrēta atvaļinājuma? Izrādās, slimnīcā tagad bez galvenās māsas, būs vēl virs- virsmāsa. Vai nav dīvaini? Bērnu slimnīcā Čakšas vadībā tas nav nekas dīvains, jo galvenās māsas aizvietotājai I.Stūrei–Stūriņai nepieciešams atrast vietu slimnīcā un hierarhijā saglabāt augstāku amatu kā D.Raiskai. Lai izslēgtu Raiskas pretendēšanu uz jauno vakanci, tajā minēta prasība par nepārtrauktu praktisko pieredzi pēdējo piecu gadu laikā. Savukārt, lai Stūre-Stūriņa pilnībā atbilstu jaunajam amatam, prasībā norādīts, ka jaunajai virsmāsai pieredze kolektīva vadīšanā nav nepieciešama lielāka par vienu gadu. Vai nav tā kā par mazu tik augstam amatam? Vienlaikus galvenās māsās amatam kolektīva vadīšanas pieredze nepieciešama trīs līdz pieci gadi. 

BKUS valdes priekšsēdētāja apšauba Raiskas spējas apvienot darbu Bērnu slimnīcā un Latvijas Māsu asociācijā, savukārt pašas ilgstošā atrašanās divu slimnīcu valdēs Čakšai šķiet pilnīgi pašsaprotama un loģiska, tāpat kā valdes locekļa Pētersona pārdabiski veiksmīgā vienlaikus darbošanās Bērnu slimnīcā, Ķirurgu asociācijas vadītāja amatā, Rīgas Domē un Stradiņa universitātē. Arī "jaunajai" virsmāsai būs jāapvieno darbs ITN nodaļā, darbs KMC. Vai tas ir apvienojams?

Protams, loģika un vēsturiskie notikumi saka priekšā, ka nepaklausīgajai Raiskai nekāda patīkamā strādāšana slimnīcā nedraud – vadībai patstāvīgi domājoši cilvēki šeit nav vajadzīgi. Šī sāga, visticamāk, beigsies ar to, ka galvenajai māsai tiks piedāvāts izbeigt darba attiecības un izmaksās kompensāciju 3, 4, 5 (kā vienosies) mēnešalgu apmērā. Un te mēs nonākam pie visai būtiska jautājuma – Čakšas valdīšanas laikā no darba slimnīcā, "abpusēji vienojoties", ir bijuši spiesti aiziet vairāki vadošā līmeņa vadītāji. Ja šo cilvēku zināšanas, prasmes, kompetence būtu nepietiekama amata veikšanai, neviens viņiem nebūtu maksājis kompensāciju. Šis fakts skaidri apliecina – vadītāji bērnu slimnīcā tiek vērtēti tikai pēc personīgas patikšanas, nevis to kvalifikācijas un kompetences. 

Jautājums: katastrofālā naudas badā esošā nozare, slimnīca, kas regulāri lūdz sabiedrības palīdzību, A.Čakšas rokām vieglu roku izmaksā vismaz 50, 60 augstākā līmeņa vadītāju atalgojumus kompensācijās, pamatojumā ierakstot "šis cilvēks man nepatika". Es atvainojos, taču uzskatu, ka es nemaksāju nodokļus tādēļ, lai kāds tos vieglu roku izmaksātu kompensācijās nepamatoti atlaistiem maniem kolēģiem. 

Kā apgalvojusi pati Čakša, viņai piemītot lielas darba spējas, taču, neskatoties uz to, veselības ministra Gunta Belēviča uzstādītajam ultimātam par rindu samazināšanu Bērnu slimnīcā tuvojas atskaites stunda  - 18.martā būs pagājuši minētie trīs mēneši, bet uz šodienu nekas neliecina, ka situācija ar rindu samazināšanu būtu uzlabojusies. Diez vai tuvāko divu nedēļu laikā sagaidīsim kardinālu pavērsienu, tomēr ministram 18.martā gan jautāsim atbildi.

Top komentāri

bērnu māsa
b
Paldies, kolēģes, ka esat beidzot sākušas runāt! Slimnīcā strādāju daudzus gadus. Un, lai cik skumīgi tas būtu-es lepojos, ka esmu bērnu māsa. Tikai, diemžēl, tas kas notiek pēdējos gadus slimnīcā grūti saprast. Es piekrītu visam rakstītajam! Man nav skaidrs kapēc nepieciešama slimnīcas virsmāsa, ja mums un visās slimnīcās ir galvenā māsa. Bet nē, Čakšai ar savu pielīdēju komandu vajag slimnīcas virsmāsu. Agrāk slimnīcā bija vismaz 24-25.nodaļas, daudz vairāk gultas vietas un vairāk pacientu. Tad bija viens virsārsts, viena virsmāsa. Tagad, kad viss ir samazinājies bērnu slimnīcā ir divi virsārsti, ja viens kaut ko vēl dara, tad otra tikai apgrozās administrācijā, jo ir lojāla Čakšai. Vairākas klīniskās māsas...un tad vēl mistiskās atbildīgās māsas. Ja es, kā māsa par diennakts dežūru saņemu 50-60 eiro uz rokas, tad atbildīgā māsa par diennakts dežūru saņem 104 eiro uz rokas. Ja mans darbs ir aprūpēt mazos pacientus, tad atbildīgā māsa 3 reizes izstaigā nodaļas, pajautā man kā māsai vai ir kādas problēmas, ja ir, kā var palīdzēt, bet neko jau palīdzēt nevar, jo nemaz to neprot....un tad dodas gulēt līdz rītam. Manuprāt, tā ir naudas izšķerdēšana.
Ne Inita
N
Ooo,jūs pat iedomāties nevarat kā ir strādāt pašlaik ,šeit šajā slimnīcā.esmu aprūpes māsa ,bet pašlaik jūtos kā kancelejas žurka,kurai papīru darbs un darbs ar datoru ir tik apjomīgs,ka mazais pacients netiek aprūpēts pienācīgi.Jo lūk kādai no klīniskajām māsām ienāk prātā pārbaudīt un ar pirkstu pabakstīt,ka papīri nav kārtībā .Gribas man to māsu tai brīdī aizsūtīt .Tiešām virsmāsas,klīniskās māsas ,slimnīcas atbildīgā māsa,nespēju saprast,kas šos amatus izdomā un ,kas atbalsta.Es ar gribētu dežūrēt kā atbildīgā māsa ,saņemt naudiņu par neko.Pastaigāt pa nodaļām un pajautāt kā iet.Slimnīcā ir māsu trūkums,bet lūk par atbildīgo posteņu trūkumu sūdzēties nevar!Strādājot šeit daudz gadus,ir daudz ,ko pateikt,bet nav jau kam.Nav mums māsām aizmugures,kam varam savu bēdu izstāstīt.Sāksi runāt,izteikt savas domas ,muti aizvērs pie pirmā teikuma. Un šī devīze"Laime kalpot bērniem" ir nomainījusi "Vergot administrācijas labā".Pats trakākais,ka nekas jau nemainīsies,neko mainīt nevaram,jo katrs drebam par savu vietu šai slimnīcā.Mēs visas esam neapmierinātas ar to,kas šeit notiek,tikai baidāmies runāt.Paldies kolēģei ,kura uzdrīkstējās uzsākt runāt par šīm nebūšanām.
Dr.Mazurs
D
#teirdarbs vairākām institūcijām. Darba inspekcijai par klaju darba tiesību pārkāpumu - saistībā ar Raiskas mīļo sagaidīšanu no bērna kopšanas atvaļinājuma, KNAB - par 50-60 atalgojumu izmaksāšu un bez konkursa cilvēku iecelšanu vadošos amatos, Tiesībsargu birojam - par cilvēktiesību aizskārumu kopumā. Uz priekšu, lieliem soļiem!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē