Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Dienas replika: Vai Visaginas AES būve ir izeja?

Viņu mērķis ir, lai viss paliek pa vecam, lai mēs arī turpmāk paliktu enerģētikas atkarībā, baidot ar Krieviju, teic Lietuvas premjers Andrus Kubiļus. Nav jābaida. Lielā mērā tas tā arī ir. Taču ir smagi jautājumi - vai Visaginas AES būve ir izeja, vai tā ir vienīgā izeja un vai Visaginas projekta pašreizējā biznesa konstrukcija ir vienīgā iespējamā?

Lietuva vēlas, lai Baltijas valstis Visaginas atomelektrostaciju uzskata par kopēju, savu projektu. Tomēr no Visaginas AES projekta realizācijas milzīgs saimniecisks ieguvums ir Lietuvai, bet Latvijai un Igaunijai ekonomiskais ieguvums ir tuvu nullei vai pat ar mīnusa zīmi. Mēs ieguldām milzīgus līdzekļus, kas tiek iesaldēti atomelektrostacijas projektā, bet elektrība tāpat būs jāpērk par tirgus cenu. Ja jau jāpērk elektrība par tirgus cenu, to taču var nopirkt biržā. Līdz Visaginas palaišanai būs gatavi starpsavienojumi ar Eiropu - tā ir tā pati enerģētiskā neatkarība no Krievijas, bet miljardi nav jāiegulda.

Eesti energia vadītājs Sandors Līve nav pārliecināts par Visaginas AES komerciālo izdevīgumu. Latvijas ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts ir paudis nostāju, ka Latvija rūpīgi izsvērs finansiālo ieguldījumu Visaginas projektā.

Iespējams, tāpēc šis projekts tiek intensīvi politizēts, ka Krievijas interesēs ir, lai tas realizēts netiek, bet Lietuvas interesēs - lai partneri par lietuviešiem ārkārtīgi izdevīgā projekta realizāciju parakstās ātri un viegli - uz urrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Aicina bruņoties ar zināšanām

Drošības tematikai veltītajā portālā Sargs.lv ir atrodama informatīva rokasgrāmata Kā rīkoties kara gadījumā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē